Előfizetői tartalom

Új köztársaság van születőben, tovább zsugorodik II. Erzsébet királynő birodalma

November 30-án az egykori brit gyarmat, a karibi térségben található Barbados köztársasággá nyilvánítja magát, ezzel majdnem 400 év után többé nem az angol uralkodóé lesz az államfői hatalom a szigetországban. Barbados eddig alkotmányos monarchia volt, élén II. Erzsébet királynővel, aki persze eddig is formális hatalommal bírt a többnyire fekete rabszolgák leszármazottjai által lakott szigeten. Barbados vezetése szerint ezzel a lépéssel végleg maguk mögött hagyják a gyarmati múltat. Egyesek szerint Barbados példáját mások is követhetik abból a megmaradó 14 független országból, ahol még a mindenkori brit uralkodó az államfő.

Zsugorodó brit birodalom A Brit Birodalom valaha a világ legnagyobb kiterjedésű birodalma volt: a brit korona fennhatósága kis túlzással a fél világra kiterjedt. A birodalom része volt Nagy-Britannia és Írország mellett Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, a Brit India (ma India, Pakisztán és Banglades), valamint számos gyarmat a Közel- és a Távol-Keleten, Afrikában, a karibi térségben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés