Előfizetői tartalom

Robbanás előtt a Közel-Kelet puskaporos hordója? – Felsejlett az elátkozott polgárháború rémképe

Egy múlt héten tartott bejrúti demonstráción lövöldözés tört ki, amelyben hét síita tüntető életét vesztette. A tüntetést az Amerika által terrorszervezetnek tartott Hezbollah szervezte, miután a tavaly augusztusi súlyos, több mint 200 ember életét követelő robbanás kapcsán az ügyet vizsgáló bíró megvádolt egy a szervezettel szövetséges síita politikust. A vallásilag súlyosan megosztott Libanont a felekezetin kívül más törésvonalak is megosztják, és egyre nagyobb a veszélye, hogy ismét polgárháborúba sodródik az ország, amely 1975 és 1990 között már megélt egy véres belső konfliktust.

Egy végletesen megosztott ország Libanon Nagy-Libanon néven 1920-ban jött létre az I. világháborúban vesztes Oszmán Birodalom területén, a francia mandátumterület részeként. 1926-ban hivatalosan is megalakult a Libanoni Köztársaság, amelyet akkor többségében a pápa fennhatóságát elfogadó maronita keresztények laktak. Miközben az országban nagyszámú szunnita és síita...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés