FONTOS Fájdalmas új adót vetnének ki a ketyegő biológiai bomba miatt, csak a mód a kérdés
 
Előfizetői tartalom

Beszédes történelem: lehet, hogy már el is dőlt a német választás?

Portfolio
Nem sokkal több mint négy hónap van hátra a szeptemberi német választásokig, és az erőviszonyok épp a hetekben rendeződtek át. A Zöldek átvették a vezetést a 2005 óta kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) előtt. A következő hónapok kérdése, hogy az előzés átmeneti lesz-e, vagy a Zöldek megőrzik vezető pozíciójukat. A koalíciós sakkozás miatt az sem mindegy, hogy a többi pártnál mekkora lesz a mozgás. A Commerzbank szerint nem nagy: a német bank közgazdásza megnézte az újraegyesítés óta lebonyolított választások eredményeit, és arra jutott, hogy az utolsó négy hónapban csak minimális mozgás jellemző a pártok támogatottságában. A német pártrendszer roppant stabilitását igazoló elemzésének így ezt a címet adta: Már el is dőlt a német választás?

A német Zöldek ’70-es évekbeli megalakulásuk óta először a legerősebb párt lehetnek a német szövetségi parlamentben a friss közvélemény-kutatások szerint. A felmérések szerint a német zöld párt nagyjából akkora támogatottságra tarthat számot jelenleg, mint Angela Merkel kancellár pártja és bajor szövetségese alkotta CDU/CSU unió.

A Commerzbank közgazdásza szerint a következő két hétben nőhet a zöldek előnye, mert a jelenlegi felmérések egy része még a jelöltállítás előtti időszakot tükrözi. A Zöldek Annalena Baerbock meglepően sima jelölésével (legalábbis ami a nyilvános kommunikációt illeti) nagyobb egységet mutathatnak a választók felé, mint a CDU/CSU, ahol sokáig nem volt egyértelmű, hogy ki lesz a jelölt, és a párt megosztottsága több választót elriaszthatott – emlékeztet a német bank. Armin Laschet személyében végül olyan jelöltet sikerült állítani, aki kevésbé népszerű a választók körében.

Az elmúlt hetek másik nagy nyertese a Commerzbank szerint a liberális FDP, amely 5%-ponttal növelte támogatottságát év eleje óta, és az idei növekedése így csak minimálisan marad el a zöld párttól (akik 6%-ponttal nőttek idén).

Bővebben ezekről olvashatsz még:

  • A pártok támogatottsága nem mozgott jelentős mértékben az utolsó négy hónapban
  • A kihívók támogatottsága inkább csökkent a választáshoz közeledve
  • A Zöldekre ez nem igaz: ők legtöbbször nőni tudtak május és szeptember között
  • Akit a parlamentbe mértek májusban, az minden alkalommal be is jutott

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés