Előfizetői tartalom

Az ország, ahol elfogyott az automatákból a készpénz

MTI
A szudáni gazdasági válság újabb jeleként a főváros bankautomatáinak többségéből kifogyott a készpénz, miután megnőtt a bankók iránti kereslet a felpörgő infláció miatt. A helyzet közvetlen kiváltó oka, hogy kartúmi kormány az országot fenyegető gazdasági összeomlás elkerülése érdekében a múlt hónapban leértékelte a nemzeti valutát és megszorító intézkedéseket hozott.

A kelet-afrikai ország gazdasága azt követően gyengült meg jelentősen, hogy Dél-Szudán 2011-es kiválásával az ország elveszítette olajtermelésének háromnegyedét. Szudánban magas az infláció (szeptemberben mintegy 68 százalékot mértek), miközben már hosszabb ideje szigorúan korlátozzák a készpénzfelvételt. A jegybank októberben 29-ről 47,9-re gyengítette a szudáni...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés