Előfizetői tartalom

Magyarországot megállíthatja egy betonfal

A magyar gazdaság kilábalásával párhuzamosan újra egyre több üres álláshelyet jelentenek a cégek. A KSH friss adatai alapján egyre komolyabb munkaerőhiányról beszélhetünk, a vállalatok pedig újra úgy érzik, hogy a növekedésük fő korlátja a képzett dolgozók hiánya. Egyelőre nem olyan nehéz a helyzet, mint ahogy a válság előtt tapasztalták, de csak idő kérdése, hogy súlyosabbá váljon, mint akkor volt. Ezzel könnyen lehet, hogy a végéhez közeledik a munkaintenzív növekedés szakasza Magyarországon.

Váratlanul gyorsan érte el a vírusválság előtti szintet a magyar gazdaság, és úgy tűnik, hogy a következő negyedévekben is folytatódhat a bővülés. Szerencsés esetben el fogjuk érni a válság előtti kibocsátási pályát, ehhez azonban az kell, hogy a bővülés ne törjön meg. Habár a koronavírus továbbra is komoly kockázatot jelent a növekedésre nézve, a legtöbb közgazdász azt várja, hogy a következő időszakban nem lesznek olyan korlátozások és lezárások, amelyek súlyosan visszavetnék a GDP-növekedést vagy újabb recessziót okoznának.

Ha ez így lesz, akkor a vállalatoknak tovább kell bővíteniük a létszámot, ami már most is korlátokba ütközik. Mindez akár furcsa is lehet, ha visszagondolunk arra, hogy a koronavírus okozta gazdasági visszaeséssel tavaly egy pillanat alatt szűnt meg a munkaerőhiány a legtöbb szektorban, miközben megemelkedett a munkanélküliségi ráta. Olyan gyors gazdasági visszaesést láthattunk, ami miatt sokáig úgy tűnt, hogy a munkaerőhiányt hosszú időre felváltja a munkanélküliség. A gazdaság azonban nyáron elkezdett magára találni, a vállalatok óvatosan, de bővítették a létszámot, amikor pedig világossá vált, hogy a konjunktúra visszatér, akkor pillanatok alatt kellett az emelkedő megrendelésekhez igazítani a létszámot.

Ez a válság tehát az eddigi tapasztalatok alapján nem olyan volt, mint a 2008-09-es világgazdasági krízis, amelynek a nyomai hosszú évekig velünk maradtak (26 negyedév alatt értük el a válság előtti szintet), sokkal inkább olyan, mint egy rémálom, amelyből egyetlen pillanat alatt ébredtek fel a kelet-közép-európai régió gazdaságai. Habár senki sem tudja, mit hoz a jövő, mindenki reménykedik abban, hogy az oltásokkal elkerülhető az újabb visszaesés.

Miről szól a cikk?

  • Újra felütötte a fejét a munkaerőhiány
  • Mely szektorok érintettek?
  • Mit gondolnak a helyzetről a cégek?
  • Mekkora a munkaerőhiány a régióban?
  • Mi várható a jövőben?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés