Előfizetői tartalom

Kilábalás? Jegybanki szigorítás? Ugyan! Van, aki szerint sokkal nagyobb a baj, mint azt most látjuk

Ha vetünk egy pillantást a makrogazdasági helyzetre, akár még örülhetnénk is: az egy évvel ezelőtti sokkból majdnem teljesen felállt a fejlett világ, az Egyesült Államok már elérte a válság előtti szintet, az eurózóna pedig meglepően gyorsan nőtt a negyedik negyedévben. Ezzel az eurózóna is elérheti idén a 2019 végi kibocsátási szintet. Itt viszont vége is az ünneplésre okot adó tényeknek: az amerikai gazdaság a válság előtti szint elérése után lelassult, és a harmadik negyedéves részadatok sem túl rózsásak. Erik Nielsen, az UniCredit vezető közgazdásza szerint ez nem meglepő, mert tulajdonképpen a visszaesés ledolgozása gyerekjáték volt ahhoz képest, ami most következik,a válság előtti trend elérése nehezebb lesz, mint gondoljuk. A lassulás orvoslására nem jó a korábbi recept, a gazdaságpolitikusoknak a strukturális kihívások közepette valóban be kell vetni minden tudásukat. Az eddig viszonylag világos jegybanki kilátások pedig messze nem olyan egyértelműek, és láthatunk még meglepetéseket idén bőven a Fedtől és az EKB-tól is.

Első pillantásra Európa gazdasága roppant stabilnak mutatkozik és jelenleg a kilátások is jók: Kelet-Közép-Európa lemaradását leszámítva az átoltottság Európában a legmagasabb a világon, és továbbra is az EU a világ legnagyobb vakcinaexportőre – írja elemzésében Erik Nielsen (fenti képünkön), az olasz UniCredit Bank londoni főközgazdásza, aki a pozitívumok között említi, hogy az EU pénzügyi szankciókat vetett ki Magyarországra és Lengyelországra jogállamisági aggályok miatt.

További pozitívumként értékeli továbbá, hogy a német választási kampány kifejezetten civilizált, össze sem lehet azt hasonlítani a tavalyi amerikai elnökválasztási kampánnyal. A közgazdász viszont a pozitív jelek ellenére óvatosságra int, és több okot is felsorol arra, hogy a pillanatnyi helyzettel szemben a közeljövő kilátásai miért is nem olyan rózsásak, elsősorban gazdasági fronton. Nielsen szerint jelenleg két fontosabb fejlemény és folyamat van, amelyekre rányomhatják a bélyegüket a következő hónapokra:

  • Először is reális esély van arra, hogy a gyors gazdasági növekedés azelőtt kifullad, hogy elérjük a válság előtti trendet.
  • Másodszor pedig ez új helyzetet teremt a jegybankok számára, az EKB helyzete pedig különösen érdekes ebből a szempontból.

Idő előtt kifulladó növekedés

Az eurózóna gazdasága a második negyedévben meglepő mértékben, 2,2%-ot növekedett az előző negyedévhez képest. Az ipar az ellátási gondok ellenére erős teljesítményt mutatott, és az újranyitás időszakában a szolgáltatószektor is felpattant. Az Európai Központi Bank ennek hírére felfelé módosította növekedési előrejelzését: 2021-ben 5%-os, jövőre 4,6%-os emelkedést vár a jegybank.

Miről olvashatsz még ebben a cikkben?

  • Miért akadt el a kilábalás az Egyesült Államokban és Kínában?
  • Miért okozott pozitív meglepetést az európai gazdaság a második negyedévben?
  • Folytatódik a kilábalás, vagy földbe áll a világ az új járványhullámban?
  • Mik a legfőbb kockázatok a középtávú növekedés szempontjából?
  • Szigorítanak a jegybankok, vagy sokáig velünk marad még a laza monetáris politika?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés