Előfizetői tartalom

Mi ez a hatalmas jelentőségű szám, amit az EKB semmiképp nem akart közölni?

Alaposan meglepte a piaci szereplőket és közgazdászokat az információ, amely az Európai Központi Bank berkeiből szivárgott ki csütörtökön. A hír jelentősége elméletben óriási, mert azt állítja, hogy az egy évtizede áhított inflációs cél nincs is olyan messze az eurózónában, mint azt most gondoljuk. Ha ez valóban így lesz, akkor az EKB - a jelenlegi laza kommunikáció ellenére - belátható időn belül kamatemelést hajthat végre, és teljes mértékben eltűnhet az állampapírpiacról, véget vetve ezzel egy több mint fél évtizedes korszaknak. Az EKB nem meglepő módon határozottan igyekezett tagadni a kiszivárgott információ valóságtartalmát, hiszen a jelenlegi előretekintő iránymutatás egészen mást üzen a befektetőknek. A hírnek tehát hatalmas jelentősége van - de csak elméletben.

A múlt hét egyik nagy fejleménye, amely felbolygatta a befektetői és közgazdász társadalom hangulatát, hogy kiszivárgott az Európai Központi Bank egy belső, nem publikált inflációs előrejelzése. A Financial Times információi szerint az EKB belső modelljének az a legfontosabb eleme, hogy olyan időhorizonton mutatja be az EKB előrejelzéseit, amelyen a jegybank soha nem közöl nyilvános prognózist a szokásos negyedéves előrejelzéseikor.

A belső modell szerint az EKB szerint az eurózónában 2025-re 2%-os inflációt vár, amellyel teljesülne a jegybank inflációs célja.

A Financial Times szerint egyébként a modellt Philip Lane, az EKB vezető közgazdásza ismertette német elemzőkkel. A cikk megjelenésével egy időben az euró gyengülésbe kezdett pénteken a dollárral szemben. Nem egyértelmű, hogy a dollárerősödés főleg ennek tudható be, mindenesetre az hír meglepte a befektetőket.

Miről olvashatsz még ebben a cikkben?

  • Miért fontos, hogy az EKB milyen inflációra számít 4 év múlva?
  • Mikor jöhet leghamarabb a kamatemelés, ha igazzá válik a kiszivárgott előrejelzés?
  • Hogy reagált az EKB a szivárogtatásra?
  • Egyáltalán mennyire tekinthető pontosnak az EKB hosszú távú előrejelzése?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés