Előfizetői tartalom

Újabb tengeri válság fenyeget – Veszélyben a karácsonyi ajándékunk is?

A Nyugat-Európát és a kínai Henan tartományt sújtó árvizek további problémákat okozhatnak a tengeri szállításokban, így akár a karácsonyi szezon is veszélybe kerülhet – írja a CNBC. Az újabb kockázat már az árakban is látszik, újabb jelentős ugrás elsősorban a kínai-amerikai útvonalakon látszik.

Újabb csapás a szállításokra: a viharok

Tavaly óta szinte hihetetlen áremelkedést láttunk a tengeri szállítások piacán, a konténerek célba juttatása egyre csak drágább lett, pedig sok iparági szakértő már az év elején stabilizálódásban reménykedett. Ez azonban nem jött el, sőt csak romlott a helyzet. A Freightos Global Container Indexe a friss adatok szerint a múlt héten már 8848 dollárra ugrott, ezzel

április vége óta megduplázódott, sőt egy hét alatt több mint 30 százalékkal emelkedett.

freightos210803egy
A Freightos Global Container Index alakulása

Az egyszeri jelentős emelkedésnek alapvetően technikai okai vannak, a Freightos már a múlt héten bejelentette, hogy a visszajelzések alapján újraszámolja globális indexét. A jelentős áremelkedés mellett vannak régóta meglévő strukturális okok:

Újabb csapás a tengereken

  • Eddig is elszálltak az árak
  • A viharok csak nehezítenek
  • Már a karácsonyi ajándékunk sem biztos?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés