Előfizetői tartalom

Európa egyik leggazdagabb állama lenne a független Skócia, de szinte lehetetlen megvalósítani

A skót választások után ismét felerősödött a törekvés az északi brit tartomány függetlenedésére. 2014-ben egyszer már szavazhattak a skótok a függetlenségükről, még egyszer aligha adja erre áldását a brit parlament. Az akkori népszavazás egyik fő kampánytémája a gazdaság volt: az elszakadást ellenzők szerint a kiválásnak tragikusan magas ára lett volna, a függetlenségpártiak viszont lehetőséget látnak benne. Megnéztük a skót gazdaság adottságait, és ez alapján az látszik, hogy egyik fél érvelése sem teljesen megalapozatlan.

A brit helyhatósági választásokkal együtt Skóciában parlamenti választást tartottak. A skót parlament hatáskörei nem túl szélesek, az Egyesült Királyság nem föderális berendezkedésű ugyanis, a skót választást mégis nagy publicitás és médiafigyelem övezte. A kampány fő témája a skót függetlenség kivívása volt, és végül a függetlenségpárti erők a Skót Nemzeti...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés