Előfizetői tartalom

Végre kiderült, hogy felvette-e a rózsaszín szemüvegét a Pénzügyminisztérium

Mindenki csak találgatja, hogy mennyire hagy mély nyomot a magyar gazdaságban idén a koronavírus-válság és ez mit okoz a költségvetésben. Ebben a tekintetben a kormány sem túl bőbeszédű, a járvány büdzsére gyakorolt részletes hatásait ugyanis nem árulta el. Pedig ezek a kérdések a 2021-es kilátások és így a költségvetési folyamatok szempontjából is meghatározóak. A Portfolio azonban rábukkant olyan adatsorokra, amelyekből kikövetkeztethető, hogy mire számít valójában a kormány a koronavírus következményei tekintetében. Ez alapján pedig már megvizsgálható az a kérdés is, hogy a kormány ceruzája mennyire fogott vastagon, amikor a jövő évi költségvetés bevételi oldalát kellett terveznie.

Nem mindegy, mit vár idén a kormány

Nem kérdés, hogy a koronavírus-járvány okozta krízishelyzet Magyarországon is átírta a 2020-as gazdasági mutatókat, ez pedig a költségvetésre is rányomja a bélyegét. Elég csak, ha arra gondolunk, hogy a központi alrendszer pénzforgalmi hiánya az eredeti 367 milliárd forint helyett a kormány új várakozása szerint 1601 milliárd forint lehet, ami 1234 milliárd forintos deficitnövekedés, vagyis a hiány többszörösen túlszárnyalhatja az eredeti várakozásokat.

A kormány nemcsak a deficit emelésével (az eredeti 1% helyett 3,8%-os hiánycél 2020-ra a GDP arányában) reagálta le a koronavírus-válság költségvetési következményeit, hanem a büdzsé szerkezetében is. 900 milliárd forintos elvonást jelentett be a minisztériumok esetében és felállította a Gazdaságvédelmi Alapot, valamint a Járvány Elleni Védekezés Alapját, vagyis papíron ezermilliárd forintos átcsoportosításokról döntött. 

Ezeket azonban nem bontja ki részleteiben, ahogyan a járvány idei költségvetésre gyakorolt hatását sem vezeti át a héten beterjesztett 2020-as költségvetést módosító javaslatában. Ezzel pedig alapjaiban nehezíti meg azt, hogy a 2020-ra várható bevételi és kiadási számokat össze lehessen vetni a 2021-es költségvetésben foglalt tervekkel, így összehasonlítható adatok hiányában a jövő évi költségvetés megalapozottságát is nehéz vizsgálni (a 2021-es terveket a 2020-as előirányzathoz viszonyítani teljesen felesleges, hiszen a 2020-as előirányzatokat még 2019 nyarán alkotta meg a kormány és fogadta el a parlament). Elmondható ez alapján tehát, hogy a transzparencia sérül. Találtunk azonban néhány olyan költségvetési adatsort, amiből ki tudjuk olvasni (legalábbis a bevételek tekintetében), hogy pontosan milyen költségvetési hatásokkal számol a kormány a járvány miatt.

Miről szól a cikk a továbbiakban?

  • Miközben a kormány a jövőre vonatkozó GDP-prognózisával óvatosan optimista, a részletek alapján rendkívül optimistának tűnik.
  • A költségvetés bevételi oldalán hatalmas visszapattanásra számít, minden főbb soron ritkán látott növekedést vár az idén várható teljesülések után.
  • Bemutatjuk, hogy ez a stratégia és a költségvetés korai elfogadása miért kockázatos út.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés