Előfizetői tartalom

Fillérekből menthetné meg magyarok százezreit a kormány a koronavírus-válságban

Magyarországon is elérhető lesz a munkavállalóknak járó támogatás, a kormány átvállalja egyes dolgozók kieső bérének 70%-át. Elsőre azt gondolnánk, hogy a költségvetésnek ez jelentős tétel, valójában viszont a teljes gazdaságvédelmi csomagon belül elhanyagolható a súlya. Cikkünkben kiszámoltuk, hogy a kurzarbeit jelenleg ismert formájában mennyibe kerülhet az államnak különböző forgatókönyvekre. Azt is bemutatjuk, hogy a jelenlegi nettó bérek viszonyában hogyan alakul majd azok bére, akiket így foglalkoztatnak tovább. Nem lőjük le a poént, de annyit elárulhatunk: az állam lehetne bőkezűbb is, mert mozgástér bőven van.

Május elsején Magyarországon is bevezetik a rövidített munkaidő támogatását, azaz német nevén a kurzarbeitot. A program lényege, hogy az állam átvállalja a részmunkaidőbe küldött dolgozók kieső bérének egy részét. A kurzarbeit-tal a kormányok így több legyet ütnek egy csapásra: egyrészt biztosítják a munkavállalók létbiztonságát, másrészt a vállalatok berkein...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés