Váratlan lépés akaszthatja meg a háztartási napelemek terjedését Magyarországon
Gazdaság

Váratlan lépés akaszthatja meg a háztartási napelemek terjedését Magyarországon

A beszállítói ellátásban tapasztalható kisebb csúszásokat és a keresletben érzékelhető óvatosságot leszámítva egyelőre szinte zavartalan a magyarországi napenergia-ipar tevékenysége. A piaci szereplők a koronavírus-járvány miatt szükséges óvintézkedések betartása mellett igyekeznek a lehető legmagasabb szinten tartani aktivitásukat, ám az idei évre az optimista álláspont szerint is már csak inkább stagnálás várható, míg a pesszimista forgatókönyv szerint sok cégnél maximum az életben maradás lehet az idei elvárás. Míg a telepítéseken egyelőre nem látszik visszaesés, egy hálózatüzemeltetői döntés határozatlan időre felfüggesztette a háztartási méretű kiserőművek hálózatra kapcsolását, ami felbolydulást okozott az iparágban.

FRISSÍTÉS: Cikkünk megjelenését követően az E.On arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a jövő héttől, április 6-tól kezdődően ismét hálózatra kapcsolja a háztartási méretű kiserőműveket, például a háztetőkre telepített napelemrendszereket. Közlésük szerint az ehhez szükséges munkák korábbi ideiglenes felfüggesztésének célja az volt, hogy a társaság a kialakult járványügyi helyzetben előbb megteremtse a lehetőségét, hogy azokat az ügyfelek és a munkatársak egészségének biztosítása mellett megfelelő felszereltséggel tudják elvégezni. A megfelelő új és szigorú biztonsági óvintézkedések bevezetését követően a szolgáltatás újra elérhető lesz, így az E.On a pandémiás helyzet alatt is bekapcsolja a napelemrendszereket.

A kínai fejlemények már jóval korábban előre jelezték, hogy a napenergia-iparban világszerte gyártási és ellátási problémák léphetnek fel - mondja Szolnoki Ádám, a Manap Iparági Egyesület elnöke. A járvány által leginkább érintett kínai régióban ugyanis számos jelentős, a globális ellátási láncban is meghatározónak számító gyártó, illetve olyan alapanyag-ellátó tevékenykedik, melyek akár más gyártó országokba, például Dél-Koreába vagy Malajziába szállítanak. Ezek közül nem egy kapacitása a normális ötödére csökkent hosszú hetekre. A termelés visszaesésének negatív hatását már február végé érzékelni lehetett, és előre látható volt, hogy a március-áprilisi leszállításra megrendelt áruk nem feltétlen fognak időben beérkezni. Most pedig már tapasztalható is a kínai termeléskiesésből eredő hiány. Miközben Kínában a gyártási kapacitások kihasználtsága lassan ismét megközelíti a 100 százalékot, nagy kérdés, hogy a fő felvevőpiacok - különösen Európa és az Egyesült Államok - mennyire fognak megroppanni a járvány miatt. A visszaesés biztos, mértéke azonban ma még nem látható pontosan - fogalmaz a Manap elnöke, aki ugyanakkor erősen valószínűsíti, hogy a magyarországi piacon a kínai beszállítások akadozásától függetlenül is nagyobb visszaesés jöhet.

Egyrészt azért, mert ebben a helyzetben a magánszemélyek és a vállalkozások természetes módon a beruházások elhalasztása mellett dönthetnek, ami azonban egyelőre nem jellemző Szolnoki Ádám szerint. Másrészt viszont azért is, mert

a magyarországi villamosenergia-hálózat nagy részét üzemeltető E.On március 24-én kiküldött értesítője szerint határozatlan időre felfüggesztette a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) hálózatra kapcsolását, pontosabban a készre jelentést követő mérőhelyi ellenőrzéseket - mérőcserét, illetve a mérők átparaméterezését.

A Manap elnöke szerint bár más hálózatüzemeltetők területeiről hasonló értesítést eddig nem kapott senki, de ismereteik szerint máshol sem feltétlenül zajlik úgy minden, ahogyan eddig.

Nem alapvető tevékenység

A társaság tájékoztatása szerint a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetre való tekintettel hozta meg döntését, indoklása szerint a koronavírus további terjedésének megakadályozása érdekében szükséges a mérőhelyi ellenőrzéseket tartalmazó munkák elhalasztása.

Az óvintézkedések célja az ország működéséhez elengedhetetlen, stratégiai infrastruktúra működésének fenntartása, illetve ügyfeleinek, munkatársainak egészségének megóvása. Egyes halasztható, a folyamatos szolgáltatáshoz nem alapvető tevékenységeinket ideiglenesen leállítjuk

- fogalmaznak. Az intézkedés részeként a 2020.03.19-t követő dátumokra egyeztetett időpontokat a társaság lemondja, új időpontokat pedig a veszélyhelyzet megszűnéséig nem egyeztet. Ugyanakkor - valószínűleg a lépés hatásainak tompítása érdekében - az E.On jelentősen, 180 napról 365 napra hosszabbította meg a készre jelentési határidőt. Így a jóváhagyott csatlakozási dokumentáció a jövőben 365 napig érvényes a csatlakozási dokumentáció kivonat jóváhagyásától számítva.

A mérőcserék felfüggesztése Szolnoki Ádám szerint komoly felbolydulást okozott az iparágban; a folyamatban lévő projekteket éppúgy negatívan érinti, mint az új értékesítések területét, hiszen nehéz úgy napelemes rendszert eladni, hogy az ügyfélnek nem tudjuk megmondani, mikor kezdhet el termelni a naperőmű. Természetesen nincs jogalapunk arra, hogy megkérdőjelezzük egy magáncég döntéseit, de ha a napelemes rendszerek telepítése továbbra is kivitelezhető a megfelelő óvintézkedések betartásával, akkor elméletileg az sem törvényszerű, hogy a telepítés idő- és munkaigényének töredékét kitevő mérőcserét fel kell függeszteni - fogalmazott. Az iparági egyesület elnöke szerint a naperőmű telepítések és bekapcsolások azon tevékenységek körébe tartoznak, melyeket ha nem is zavartalanul, de a kötelező óvintézkedések betartása mellett a jelenlegi helyzetben is lehet folytatni. Noha nehéz meghatározni, hogy a járványügyi óvintézkedések és a nemzetgazdasági racionalitás határai hol húzódnak, de most minden kormány igyekszik a megfelelő óvintézkedések meghozatala mellett a gazdaság visszaesését minimalizálni, és hasonló megfontolásból az egyesület lehetőség szerint a döntés újragondolását fogja kérni az elosztó társaságtól - mondta Szolnoki Ádám.

Van egy kis pánikhangulat, de folyamatosak a telepítések

Ami a járvány hazai hatásait illeti, az Elmű-ÉMÁSZ napelemes rendszerek kivitelezésével foglalkozó EnHome üzletágánál a piac működésében különösebb változást egyelőre nem tapasztaltak, de a járvány kezdete óta eltelt idő túlságosan rövid ahhoz, hogy hosszabb távú következtetéseket lehessen levonni - válaszolta megkeresésünkre Boross Norbert, az Elmű-ÉMÁSZ kommunikációs igazgatója, akinek tájékoztatása szerint mind értékesítőik, mind kivitelezőik munkája folyamatos, természetesen a járványügyi előírások betartásával.

Ezzel egybevágnak Lugos Roland, az Optimum Solar Kft. ügyvezetőjének szavai is, aki szerint a koronavírus-járvány és annak hatásai jelenleg kevésbé érintik az iparágat, mint a nagyobb embercsoportok fizikailag egy térben való tartózkodásával járó területeket. A munkafolyamatainkra jellemző nagy fokú digitalizáltság kifejezetten hasznunkra válik, a vonatkozó fejlesztések most kifizetődnek - tette hozzá. Az óvintézkedések betartása mellett a napelemes rendszerek telepítése folyamatosan zajlik az Optimum Solarnál, ahol ezért a raktárkészletet a megszokottnál nagyobb mértékben töltötték fel, így zökkenőmentes működésük akár egy három-négyhónapos gyártói, beszállítói leállás mellett is biztosított.

A beszállítói ellátásban ugyan tapasztalható minimális csúszás, leginkább a határellenőrzések szigorításából fakadó szállítói nehézségek miatt, ugyanakkor az áruforgalmat továbbra sem korlátozzák az egyes országok, és a céggel kapcsolatban levő európai gyártósorok sem álltak le. A járvány okozta pánikhangulat érezteti hatását a lakossági keresleten, míg az üzleti, befektetői jellegű projektjeik iránti érdeklődés egyelőre töretlen. A napelemes rendszerek szolgáltatói engedélyeztetése lelassult, és a telepített kiserőművek átadásaiban szintén számolni kell pár hetes csúszásokkal, de a járvány elmúlását követően várhatóan ezek a folyamatok is helyreállnak majd - véli.

Az optimista vélemény szerint csak stagnálás lesz

Bár Lugos Roland szerint az iparágra rövid távon gyakorolhat negatív hatást a járvány, várakozásai szerint a helyzet a pánikhangulat, illetve a kijárási korlátozások elmúltával szépen lassan normalizálódni fog. Amennyiben a keresletcsökkenés tartós marad, bizonyára lehetnek elbocsátások, de erre remélhetőleg nem kerül sor, hiszen az Európai Unió és a magyar kormány egyre erősebben támogatja a megújuló energiatermelésre való átállást - hívta fel a figyelmet a cégvezető, aki szerint a nagy teljesítményű naperőművek telepítésében szintén minden adott a hatékony, gyors munkavégzéshez; a kialakult helyzet a vonatkozó állami adminisztrációt – éppen az iparág stratégiai jelentősége miatt – várhatóan nem érinti hátrányosan.

A járvány a nagy, ipari méretű beruházásokkal kapcsolatos döntéseket egyelőre nem érinti annyira látványosan, mint a kisfogyasztókat, így a pénzügyi eredményességre vonatkozó kérdés leginkább az ingatlanon belüli hálózati áramfogyasztást kiváltó háztartási méretű kiserőműveket telepítő cégeknél aktuális. Lugos Roland szerint e tekintetben megoszlanak az iparági vélemények, és talán még korai is jóslatokba bocsátkozni.

Az idei évre az optimista álláspont szerint is inkább stagnálás várható, míg a pesszimista forgatókönyv szerint sok cégnél maximum az életben maradás lehet az idei elvárás. Azzal azonban a legtöbben egyetértenek, hogy 2021-től már újra fellendülhet a napenergia iparág.

Akár pozitív hatása is lehet hosszú távon

A cégnél alapvetően a "reméld a legjobbat, de készülj a legrosszabbra" elv alapján gondolkoznak a jelenlegi helyzetben. A nem létfontosságú kiadásokat három hónapra visszavágták, igyekeznek biztonsági tartalékot képezni, miközben abban bíznak, hogy nyár közepétől újra az eddig megszokott tempóban dübörög majd tovább a napelemes piac.

Azt gondolom, hogy hosszú távon akár pozitív hatása is lehet a jelenlegi helyzetnek; bízom abban, hogy a jelenlegi öntudatlan túlfogyasztás és a természet kizsákmányolása helyett az emberek fejében kiemelt helyre kerül a takarékoskodás és a környezetvédelem szerepe

 - fogalmazott az Optimum Solar ügyvezetője.

A tíz országban - Magyarországon is - jelen lévő, nagyobb napelemes rendszereket telepítő és üzemeltető holland székhelyű Photon Energy szintén minden, a WHO útmutatásával és a kormányzati lépésekkel összhangban lévő szükséges intézkedést megtett üzleti tevékenysége folyamatosságának biztosítása érdekében. Az elsődleges prioritás természetesen a Photonnál is az alkalmazottak biztonsága és a fertőzési kockázat minimalizálása, miközben üzleti aktivitásukat továbbra is a lehető legmagasabb szinten igyekeznek folytatni az adott külső körülmények között. A társaság minden fő szolgáltatási tevékenysége zökkenőmentesen zajlik, és az elfogadott intézkedések alapján arra számítanak, hogy azokat továbbra is biztosítani tudják jelentősebb zavarok nélkül - tájékoztatta Georg Hotar vezérigazgató a részvényeseket.

A társaság magyar leányvállalata, a Photon Energy Solutions HU Kft. március elején nyolc újabb egység hálózatra kapcsolásával 5,4 MWp-kel 31,5 MWp-re bővítette itteni portfólióját, és további öt fotovoltaikus naperőművet épít az országban összességében 3,5 MWp beépített kapacitással. Az új erőművek a terv szerint 2020 második negyedévének vége előtt elkészülnek, és miután minden szükség alkatrész rendelkezésre áll, a társaság várakozásai szerint "jelentős késések nélkül" történhet meg hálózati csatlakozásuk. Az üzemeltetés és karbantartás jelentős részben a cégnél is távmunka keretei között valósul meg, a létfontosságú energiainfrastruktúra részét képező fotovoltaikus erőművek helyszíni javítási munkálatait ugyanakkor hagyományos módon végzik, és a megelőző karbantartásokat is igyekeznek az utazási korlátozások által megengedett lehető legnagyobb mértékben elvégezni. Bizonyos üzletágak, mint például az alkatrészek kereskedelme ugyanakkor jóval sérülékenyebbek a koronavírus-járvánnyal összefüggő intézkedések hatásainak, amelyeket a társaság igyekszik minimalizálni.

Dinamikus növekedést akaszthat meg a járvány

A koronavírus-járvány egy lendületesen bővülő piacon okozhat remélhetőleg csak átmeneti törést, miután a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) március közepén ismertetett legutóbbi jelentése szerint dinamikusan emelkedik a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) száma Magyarországon. Az elosztók adatszolgáltatása alapján tavaly 16 923 darab HMKE csatlakozott újonnan a hálózatra, összesen 128,5 MW beépített teljesítménnyel. Az újonnan a hálózatra kapcsolódó HMKE-k túlnyomó többsége napelemes rendszer volt, és továbbra is leginkább természetes személyek létesítették, jellemzően 2 és 8 kW közötti beépített teljesítménnyel.

Míg 2018-ban egy év alatt 82 MW új napelemes kapacitást kapcsoltak hálózatra, addig 2019-ben ez a szám 128,5 MW-ra növekedett, így 2018 végén 332 MW, 2019 végén pedig 461 MW napelemes HMKE termelt. 2019 végén az összes beépített háztartási méretű kiserőmű kapacitását vizsgálva a napelemes rendszerek részaránya 99,65% volt.

Ahogy Boross Norbert, az Elmű-ÉMÁSZ kommunikációs vezetője fogalmazott, a napelem már nem luxuscikk, hanem az átlagpolgár részére is megengedhető és megtérülő beruházás; az energiatudatosság egyre erősödik és megjelent a „szomszéd-hatás”: ha egy utcában egy háztetőre napelem kerül, akkor hamarosan a szomszédok részéről is elindul az érdeklődés.

Címlapkép: Getty Images

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Olyat lépnek nyugdíjügyben a lengyelek, ami Magyarországnak is példa lehet