Több ezer üres üzlet keres gazdát – Jól járhat, aki új vállalkozásba kezd
Gazdaság

Több ezer üres üzlet keres gazdát – Jól járhat, aki új vállalkozásba kezd

Portfolio
Parkolás, üres, elhanyagolt üzletek, adott területen hiányzó szolgáltatások – csak néhány olyan probléma, amire a szakemberek nagy erőkkel keresi a megoldást, hogy a főváros még élhetőbb és vonzóbb legyen a magyar kkv-k számára.

A korábbi évekre jellemző áldatlan állapot megszüntetésén és szervezet reputációjának rendbetételén túl a fővárosi kis- és középvállalkozások (kkv-k) értéket teremtő, alkotó, egymással és a magyar gazdaság egészével szoros kapcsolatot ápoló közösséggé formálását fogalmazta meg legfontosabb prioritásokként a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) múlt év elején hivatalba lépett elnöksége.

Ez a közösségépítési szándék hatja át a még 2018 végén megalakított Gazdaságfejlesztési és gazdaságpolitikai kollégium működését, amely nem csupán kamarai szinten értelmezte Budapest hosszú távú városfejlesztési koncepcióját, hanem a lehetséges kapcsolódási pontokat is beazonosította. A várospolitikai dokumentum alapján a kollégium szakterületek szerint osztotta csoportokba a főváros kiemelt gazdaságfejlesztési kérdéseit. Ezután javaslatokat fogalmazott meg egy átfogó, a budapesti kkv-kat is aktívan bevonó együttműködésre, természetesen a főváros által korábban meghatározott három alapelv, az élhetőség, a fenntarthatóság és az esélyegyenlőség mentén.

A kollégiumról

A BKIK „szakmaiság, közösség, társadalmi érzékenység” pillérhármasra alapozott Gazdaságfejlesztési és gazdaságpolitikai kollégiumát a kamarára háruló gazdaságfejlesztési feladatok eredményes megoldására, egységes álláspont kialakítására és érvényesítésére hívták életre. A végcél egy olyan gazdaságilag aktív közösség működtetése, amely gyakorlati szinten mozdítja elő a kkv-k piacon maradását, a versenyképességük növelését, a budapesti városfejlesztési programokkal együttműködésben.

Hogyan lehet vonzóbbá és élhetővé tenni Budapestet?

A magyar főváros egyik legégetőbb problémája a parkolási káosz: ahány kerület, annyiféle zóna, parkolási időszak és árazás jellemző a budapesti utcai parkolásra.

A Portfolio a BKIK-tól megtudta, hogy a kamara a kerületi rendszerek konszolidációjában, a fővárost és az agglomerációt egyaránt kiszolgáló P+R-hálózat létrejöttében, valamint az erre vonatkozó jogi szabályozás fejlesztésében, életszerűbbé tételében látja a megoldás egyik kulcsát. Az egyéni és a közösségi közlekedés összehangolásában meghatározó lehet a kamarai tagság aktív hozzájárulása, legyen szó a munkaszervezéssel kisebb intenzitásúvá tett ingázásról, vagy éppen speciális, a városi közlekedésben mutatkozó szűkösségek ellen ható munkahelyi juttatásokról.

Budapest egyszerre otthon és munkahely

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése egyúttal komoly problémákat is okozott, ilyen például a lakhatás kérdésének megoldása a fővárosban. A sok új álláshely betöltése nem oldható már meg helyi munkavállalókkal. A vidékiek számára viszont nehezen biztosítható a szállás.

Szükség van korszerű, vonzó munkásszállókra, kollégiumokra részben a meglévő, erre alkalmas épületek átalakítása, részben újak építése révén.

A finanszírozásba be kell vonni a munkahelyeket, illetve az erre fogékony befektetőket. A fejlesztések bonyolításában, koordinálásában jelentős szerep hárulhat a BKIK-ra, hiszen a felvevőpiac igényei itt gyűjthetők össze leginkább.

A lakhatási problémák másik jellegzetessége, hogy Budapesten meglehetősen alacsony a jó minőségű szociális bérlakások állománya.

Minden kerület rendelkezik több-kevesebb saját tulajdonú lakásállománnyal, de ezek zöme mára már nem használható, korszerűtlen, kiadhatatlan. Van olyan kerület, ahol a saját tulajdonú bérlakások nagyon jelentős veszteséget jelentenek, évente. Ezen a tarthatatlan helyzeten lehet és kell javítani, a BKIK Ingatlan osztálya már hosszú évek óta kidolgozott egy komplex bérlakás koncepciót, amelynek a kerületekkel való egyeztetése a közeljövő feladata.

Az önkormányzatok beruházásaihoz kamarai szinten vállalkozói adatbázisok építhetők ki, ezekre alapozva pedig olyan térinformatikai rendszerek hozhatók létre, amelyek a valós és mindennapos vállalkozói igényeket is képesek kielégíteni.

Üres üzletek tömegei a belvárosban

Az élhetőbbé tétel városképi vetületéhez tartoznak az üres, elhanyagolt kereskedelmi egységek. A BKIK kezdeményezése, a budapesti bevásárló- és tematikus utcák program (BUM, Bevásárló Utcák Menedzsmentje) célja, hogy megoldást találjon a kiüresedő belváros problémájára, támogassa a vállalkozásokat és azok összefogását.

Ennek ideális eszköze a kiberelem.hu online platform, amely használaton kívüli üzlethelyiségeket tesz ismertté, vonzóvá és könnyen hozzáférhetővé, például azok számára, akik új vállalkozásukhoz keresnek megfelelő terepet.

Közösségi élet és városi rendszerek

A kiberelem.hu máris kinőtte az üzleti és városképi keretrendszert.

A kezdeményezés részeként bárki megjelölheti egy interaktív térképes felületen, hogy milyen üzletet vagy szolgáltatást hiányol a saját környékéről.

Így nem csupán a lakossági igények összegyűjtésével támogatja a vállalkozásokat a projekt, hanem arra is felhatalmazza az ott élőket, hogy akár közvetlen alakítói lehessenek szűkebb és tágabb lakókörnyezetüknek.

Ez a fajta tudatosság ugyanis egyelőre messze nem tekinthető általánosnak a fővárosban, ahogyan a magánemberek és a vállalkozók pénzügyi-gazdasági tudatossága is komoly kívánnivalót hagy maga után. Ezekben a BKIK ugyanúgy komoly szerepet vállalhat, mint az ökológiai nevelésben vagy a környezettudatos gazdálkodás elsajátításában. Ehhez alapvető egy átfogó e-learning rendszer, amelynek első lépéseként egységes informatikai hálózatot alakít ki a BKIK.

A kamarának érdemes még nagyobb figyelmet fordítania a főváros smart city programjára, a Smart Budapestre, tovább erősítve a tagságába tartozó vállalkozások jelenleg is aktív szerepvállalását, ebben a programban ugyanúgy, mint a fenntartható városfejlesztésben és városgazdálkodásban.

A kollégium szerint a BKIK meghatározóbb szereplője lehet a budapesti turizmus alakításának, közvetítőként léphetne fel a szereplők között, és akár a városlakók számára is nyitott fórumokat teremthetne az olyan, élénk közérdeklődésre számot tartó kérdésekben, amilyen a bulinegyed teherbíró képessége vagy a turistabuszok áradata miatti parkolási anomáliák.

Az idegenforgalom és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások kitörési pontként sem utolsók a fővárosi vállalkozásoknak, hiszen egy jól kitalált és körültekintően kialakított, hatékonyan működtetett üzleti modell akár exportképessé is válhat.

Ahhoz, hogy egy vállalkozás elindulhasson a nemzetközivé válás útján, egyszerre van szükség nagyon erős gazdasági immunrendszerre és kimagasló alkalmazkodóképességre

– mondta a Portfolio-nak Sztranyák József, a BKIK alelnöke. Ehhez a kamara hathatós segítséget nyújt a fővárosi cégeknek, egyebek mellett a magyar jelenlét kialakulását és megerősödését a Kárpát-medence területén, illetve a visegrádi országokban egyaránt serkentő, a kormány múlt év végén bejelentett kkv-stratégiájához illeszkedő V4 programjával.

A cikk megjelenését a BKIK támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
vallalati energiamenedzsment naperomu szeleromu