Előfizetői tartalom

Milyen lassulás?! Hasít a magyar gazdaság

Portfolio
Csak minimálisan lassulhatott a magyar gazdaság növekedési üteme a harmadik negyedévben a Portfolio által megkérdezett közgazdászok szerint, de az sem lenne igazán meglepő, ha fennmaradt volna a növekedés korábbi negyedévekben látott magas üteme. Az elemzők 4,8%-os GDP-növekedésre számítanak a második negyedéves 4,9% után, igaz, az elmúlt negyedévekben rendszeresen gyorsabban nőtt a gazdaság, mint ahogy a szakértők várták. Termelési oldalról az ipar és a szolgáltatások járulhattak hozzá leginkább a növekedéshez, miközben az építőipar kissé lendületet vesztett. Felhasználási oldalról nézve a fogyasztás és a beruházások segíthették a növekedést. A német gazdaság lassulása, a külső környezet romlása, valamint a belső motorok csökkenő ereje (EU-források felhasználása) miatt azonban hamarosan a magyar gazdaság bővülése is lelassulhat.

Az elmúlt negyedévek pozitív meglepetései után már nem kellene meglepődnünk egy újabb erős GDP adaton - mondta Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza. Márpedig a legfrissebb havi adatok alapján úgy látjuk, hogy egy újabb kiemelkedő negyedévet zárhatott a magyar gazdaság – tette hozzá. A Portfolio által megkérdezett közgazdászok előrejelzéseiből számított...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés