Előfizetői tartalom

Csúnyán megütötték a forintot a hét végére - Mi történt?

Főként csütörtökön és pénteken jelentősen gyengült a forint és heti mélypontján, 353-nál zárt az euróval szemben. Összeszedtük a főbb okokat, hogy mi válthatta ki ezt a mozgást és öt főbb tényezőt találtunk. Frissítés: cikkünk eredeti verziójában négy tényezőt soroltunk, fel de kiegészítésként egy ötödik lényeges tényezőre is rávilágítunk.

Milyen pályát futott be a forint?

A forint a hét első felében még próbált erősödni, az euróval szemben 351 körülről 348,5-ig jutott, de itt aztán elfogyott a lendülete és csütörtökön 351-ig, pénteken 353-ig ütötték. Utóbbi azt jelenti, hogy heti mélypontján zárt a forint és egyúttal öthetes mélypontra bukott.

A Reuters devizapiaci mozgásokat kommentáló szolgáltatása (BUZZ) már pénteken kora délután szó szerint arra hívta fel a figyelmet, hogy csúnya az EURHUF technikai képe, azaz a forint tovább eshet (ez be is következett) és rámutatott, hogy különböző technikai indikátorok alapján mely szinteket érdemes figyelni: ezek mind 352,8-354,7 között húzódnak. Mivel pénteken kora este 353 felett is járt az árfolyam, így végülis ebbe a fontos zónába be is lépett.

A magyar gazdaság talpraállása, az inflációs következmények, az EU-forrásokkal és a forint árfolyamával kapcsolatos kilátások mind szóba kerülnek a Portfolio október 19-i Budapest Economic Forum konferenciáján. További részletek:

Mi okozhatta a csütörtök-pénteki esést?

Az alábbiakban öt főbb okot azonosítunk, ami a forint csütörtök-pénteki esésében bizonyára szerepet játszhatott:

Miről szól ez az elemzés?

  • Bemutatjuk, hogy mi történt a forint árfolyamával a héten és techikai elemzési szemmel mire kell most figyelni.
  • Négy pontban összefoglaljuk azokat az okokat, hogy mi vezethetett el a csütörtök-pénteki esésig, így a hétfő-kedd-szerdai eseményeket, bejelentéseket, továbbá az MNB jövő keddi kamatdöntésének kilátásait réészletezzük.
  • Alaposan körbejárjuk, hogy az EU-pénzek folyósításával kapcsolatban elhangzott információk és a gigantikus nemzetközi kötvénykibocsátással kapcsolatos adatok hogyan csapódhatnak le a befektetőkben.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés