Előfizetői tartalom

Most dől el a forint hosszabb távú sorsa, közel vagyunk egy kulcsfontosságú szinthez

A forint szerdán áttörte az erősödés irányába a 200 napos mozgóátlagot az euróval szemben, és bő 3 éve nem volt olyanra példa, hogy tartósan ezen fontos technikai szint alatt maradjon, így látszólag kinyílt egy nagyobb tér a további erősödése felé. Ha azonban kicsit alaposabban ránézünk a grafikonra, azt is látjuk, hogy valójában nagyon közel van egy újabb, rendkívül erős akadály a forint útjában, és az dönti el a forint hosszabb távú sorsát, hogy ezzel a szinttel mit tud kezdeni.

Ez a hét az EURHUF árfolyamban leegyszerűsítve arról szólt, hogy sikerül-e lefelé áttörni a 200 napos mozgóátlagot, vagy sem. Amint látjuk: a forint már múlt pénteken közel került ehhez a 359,20-as szinthez, és aztán hétfőn és kedden is próbálkozott vele, majd szerdán sikerült alá jutnia (erősödni a forintnak), aztán mivel alatta tudott aznap zárni, így onnantól kezdve már csütörtökön és pénteken ez a szint ellenállásként funkcionált, azaz megállította a forint esési hullámait.

Ma pedig a forint további lendületet vett és a 358 alatti tartományba süllyedt az árfolyam. Fundamentális oldalról egyébként ebben segített neki az, hogy a vártnál jóval rosszabb lett a péntek délutáni átfogó amerikai munkaerőpiaci adat, ami esést váltott ki a dollárnál, az pedig rendszerint segít a feltörekvő piaci devizák között a forintnak erősödni.

Az alábbi ábrán a barna vonal jelzi a technikai elemzésben nagyon fontos 200 napos mozgóátlagot, amelyet tehát a minap lefelé meggyőzően, tartósan áttört az árfolyam és amint láthatjuk: ilyenre néhány órás-napos periódusokat leszámítva legalább bő 3 éve nem volt példa. Ez azt sugallja, hogy akár egy nagyobb tér is megnyílhatott a forint előtt a további erősödés irányába.

Miről szól ez a technikai elemzés?

  • A napos EURHUF grafikon alapján rámutatunk, hogy már több éve nem volt példa tartósan a 200 napos mozgóátlag alatti árfolyamra, ami további erősödés felé mutatna.
  • A hetes EURHUF grafikon alapján azonban felhívjuk a figyelmet arra is, hogy nagyon közel járunk egy szintén rendkívül fontos technikai szinthez: a hosszabb távú gyengülő trendvonalhoz.
  • Ugyanígy az USDHUF grafikon is azt jelzi, hogy nagyon közel járunk egy rendkívül fontos trendvonalhoz, ami megállíthatja a forint menetelését.
  • A havi EURHUF grafikon alapján további árfolyamszinteket is azonosítunk, amelyekre érdemes figyelni, ha belépési pontokat keresünk a piacon.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés