Előfizetői tartalom

Öt mémrészvény, amelyik bármelyik pillanatban elszállhat

A mémrészvény jelenség az idei év egyik legnagyobb eseménysorozata volt, amely olyan trendet hozott a tőzsdékre, amely sok tekintetben abszolút újdonságnak számított. A piac manipulációja nem új tényező, de az, hogy kisbefektetők többé-kevésbé spontán módon összeverődve kezdjenek el játszani egy-egy komoly részvény árfolyamával, arra még nem igazán volt példa. Arra pedig pláne nem, hogy mindez sorozatosan megtörténjen, és ennek ennek dörzsölt hedge fund-ok lássák a kárát. A jelenségnek számos negatív hozadéka is van, és hosszútávon mégis a tapasztalatlanabb kisbefektetőknek okozza a legnagyobb károkat. Azok viszont, akik felkészülnek erre, és hosszútávon valóban ígéretes cégeket választanak, még jó lehetőségeket is tartogathat mindez, még egy olyan időszakban is, amikor a többség a koronavírus szupervariánsa miatti fokozódó aggodalmakkal van tele.

Átültetnéd az elméletet a gyakorlatba? Érdekel a tőzsde, a kereskedés? Kezd el a gyakorlást! HF Markets demószámla letöltése itt. (X)

A jelenség lényege, hogy az interneten - jellemzően a Reddit egyik fórumában - a kisebb spekulánsok önszerveződő módon elkezdik venni nagy tételben az olyan részvényeket, amelyekben nagy short állomány van.

Ha az árfolyam elég magasra emelkedik, akkor az sokszor kényszerítheti zárásra a shortosokat, mert amíg egy (tőkeáttétel nélküli) long pozíciónál a veszteség nem lehet nagyobb, mint annak értéke, addig a short esetén annak többszöröse is lehet, ha például az árfolyam is a sokszorosára ugrik.

Erről szól még a cikk:

  • Mi a mémrészvény jelenség kockázata?
  • Milyen paramétereket érdemes megnézni?
  • Egy pillantás alatt robbanni képes autótöltő részvény
  • Régi motoros a mémrészvény piacon
  • Nem ízlik a műhús a piacnak, de nem biztos hogy ebben nem lesz változás
  • Elektromos jármű nyomatékával kilövő árfolyam lehetősége
  • Egyszer már elszállt a repülőjáratoknak internetet adó papír

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés