Előfizetői tartalom

Sosem látott mennyiségű kamatot fizet a lakosságnak a magyar állam

Nyolc éve nem látott szintre emelkedhet 2022-ben Magyarország kamatkiadása, ebből elsősorban a lakossági állampapírok tulajdonosai és a forintkötvények vásárlói profitálhatnak – derül ki a jövő évi költségvetés kedden benyújtott tervezetéből. Az adósságkezelés alapelvei nem változnak, viszont a tavalyi megugrás után csak nagyon lassan kezd majd csökkenni újra a GDP-arányos ráta.

2014 óta nem fizetett annyi kamatot Magyarország, mint jövőre

A 2021-es 1064,3 milliárd forint után jövőre 1413 milliárd forint kamatot fizethet ki a költségvetés – derül ki a 2022-es költségvetés tervezetéből. Ennél több kamatot utoljára 2014-ben fizetett az állam a befektetőknek, vagyis

ha megvalósulnak a tervek, akkor nyolcéves csúcsra ugorhat az adósságfinanszírozás költsége.

Az adósság tavalyi elszállása már önmagában indokolja a magasabb kamatkiadást, a koronavírus-járvány, illetve a gazdasági válság miatt a 2019-es 66,3%-ról a GDP 80,4%-ára ugrott az adósságráta. Nominálisan még látványosabb az emelkedés:

Nagyot ugrik a kamatkiadásunk

  • Magasabb adósság=magasabb kamat
  • Nagyon lassú lesz az adósságcsökkenés
  • A profi befektetők mellett a lakosság is nagyot kaszál

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés