Előfizetői tartalom

Kiderült, mely bankoknál felejthetjük el örökre a drága sms-eket Magyarországon

Ma már az összes hazai nagybank mobilappja képes push-üzenetet küldeni, ám a tíz vizsgált bankból csak hat alkalmazásában kérhetjük az egyenlegváltozásokról, például kártyás fizetésekről vagy a számlára érkező jóváírásokról a tranzakciós szinten ingyenes értesítést. Ahol ez nem elérhető, marad az sms, amely, ha sokat használjuk a kártyánkat, drága mulatság is lehet az ügyfeleknek.


Mindenhol van push, de nem mindenre

A hazai bankszektor tíz nagy szereplője körében készítettünk körképet a mobilbankok push-üzenet küldési képességéről, ebből kiderült, hogy mind a 10 mobilbank képes push-üzenetet küldeni, de hogy ezt mire használhatjuk, abban vannak eltérések. A legnagyobb különbség, hogy egyes bankok, jelesül a Budapest Bank, a K&H Bank, a Takarékbank és a Raiffeisen egyelőre nem teszik lehetővé, hogy a push-értesítésekkel az ügyfelek az egyenlegük változásáról is folyamatosan tájékozódjanak. 

Push-üzenetek a magyar mobilbankokban
Bank Push-üzenet küldés elérhető?  Egyenleg-követés push üzenettel?
Budapest Bank igen nem
CIB igen igen
Erste  igen igen
Gránit igen igen
K&H igen nem
MKB  igen igen
Takarékbank igen nem
OTP igen igen
Raiffeisen igen nem
UniCredit igen igen
Forrás: Portfolio-gyűjtés  

 Ezt a szolgáltatást korábban a bankok jellemzően sms-ben biztosították az ügyfeleknek azzal a céllal, hogy az ügyfelek mindig képben legyenek, éppen hol tartanak a havi költéseikkel (anélkül, hogy ehhez be kelljen lépniük a mobilbankba, netbankba), az esetleges gyanús tranzakciókról valós időben értesítést kapjanak.

Az sms-szolgáltatást díj fejében biztosítják, hiszen egyrészt a szolgáltatók maguk is fizetnek a távközlési cégeknek az üzenet továbbításáért, másrészt nyilván nekik is lehet ebből bevételük. Ma már azonban 10-ből 6 szereplő úgy döntött, hogy push-üzenet, mint elterjedt, a mobilnet lefedettséget tekintve földrajzi értelemben is szinte mindenhol elérhető technológia képes leváltani ezt a hagyományos, költségesebb csatornát. A bankoktól azt is megkérdeztük, hol, hogyan tudják aktiválni a push-értesítéseket, és hogy az sms-eket - ha szükségesnek látják - milyen díjért kérhetik.

Push üzenetek vs sms-ek

  • Mindehol van push-de nem mindenre
  • Hol és mire jó a push?
  • Hol lehet engedélyezni?
  • Mennyibe kerül az sms?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés