Előfizetői tartalom

Felújítási támogatás: itt a ráadás buktató, amivel talán te se kalkuláltál eddig (korr.)

Portfolio
Nem jár a felújítási támogatás azokra a felújítási munkálatokra, amelyekről csak anyagköltséget vagy csak munkadíjat igazol az igénylő. A számlaösszesítőn feltüntetett minden egyes tevékenység esetében szükség lesz mindkét költségtípusról szóló számlák, illetve a vállalkozói szerződés bemutatására is – tudtuk meg a Magyar Államkincstártól. UPDATE (2021.01.25): időközben változott a helyzet: a MÁK hivatalos válasza alapján ez a tájékoztatás téves volt, nem feltétlenül kell minden egyes munkálathoz minkét típusú költségről számlát bemutatni.

Szerdai cikkünkben bemutattuk az idén január 1-je óta a jövő év végéig igényelhető otthonfelújítási támogatás 13+1 buktatóját. A szabályok egy része a rendeletből egyértelműen kiderült:

  1. a felújítási támogatás 3 millió forintig vehető igénybe,
  2. a számlával igazolt költségek legfeljebb 50 százalékának megfelelő támogatás vehető fel, vagyis a támogatás egy legalább 6 milliós beruházással maximalizálható,
  3. a teljes támogatáson belül ki kell jönnie az anyaköltségek és munkadíjak 50-50%-os részarányának, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a maximális támogatás igényléséhez mindkét költségtípusról szóló számláknak el kell érniük a számlaösszeg egynegyedét.

Bár sokan sejtették, a rendeletből nem derült ki egészen egyértelműen, hogy:

minden egyes munkálatról be kell mutatni mind az anyagköltségről, mind a munkadíjról szóló számlákat, sőt a vállalkozói szerződést is, vagyis nem jár támogatás olyan felújítási munkálatra a felújítás egészén belül SEM, amelyet kizárólag sajátkezűleg végzünk el.

Miről szól még ez a cikk?

  • Néhány gondolat a költségtípusok arányáról
  • Mit mond erről az egészről rendelet?
  • Milyen munkálatok fogadhatók el?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés