6 °C Budapest

Pofátlan csalók támadták meg Szinetár Dórát: te is így járhatsz

2018. december 16. 14:32

A NAV logójával ellátott látszólag hivatalos levelet kapott internetes csalóktól Szinetár Dóra, a színésznő azonban nem dőlt be, és közösségi oldalán figyelmeztet a trükközőkre. Az adóvisszatérítést ígérő levél nem új jelenség, a színésznő esetét látva azonban úgy tűnik, még mindig terjed a csalás. Ha te is kapsz ilyen levelet, még véletlenül se kattints a benne szereplő linkre!

Manapság meglehetősen gyakoriak az adatlopásra irányuló netes csalások. A magukat a NAV munkatársainak kiadó csalók ezúttal Szinetár Dórát találták meg, írja a Blikk. A színésznő azoban résen volt, és Instagram profiljában figyelmeztet a csalásra.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
által megosztott bejegyzés,

Hasonló esetről már korábban mi isbeszámoltunk. A csalók adóvisszatérítést ígérnek, ezért viszont adategyeztetést kérnek, amelyet a linkelt weboldalon el lehet végezni. Aki rákattint, és megadja az adatait, az beesett a csapdába, ezért még csak véletlenül se kattints rá! A NAV hivatalos honlapján is figyelmeztet a csalókra. 

A szervezet korábbi közleményében felhívja a figyelmet, hogy a NAV nevében illetéktelenek küldenek olyan e-mailt, amelyben adó-visszatérítést helyeznek kilátásba ezzel csalva a címzetteket egy ismeretlen, jelenleg nem működő oldalra. A hivatal továbbá közli, hogy soha nem kér e-mailen bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot, értesítési gyakorlata merőben eltér a csalók módszerétől! A hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van. 

Mutatjuk, hogy bukhatnak le a csalók

Vannak egyértelmű jelek, amelyek elárulják, hogy csalókkal van dolgunk. Szinetár Dóra például azt emelte ki, hogy a levélben a NAV hangneme túl személyes volt.

Korunk betöréses lopásai... vigyázat! Ne válaszoljatok, ha kaptok ilyen e-mail-t! Természetesen nem a NAV küldi. A NAV nem tegez!" - írja a színésznő.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A meglátás nagyon helyes volt, a hangnemből és stílusból azonnal leszűrhető, ha nem hivatalos szervvel van dolgunk. A fenti eset megelehetősen amatőr csalókra vall, nem minden esetben ennyire könnyű azonban a helyzet. Ha a fogalmazási stílus nem ad okot gyanakvásra, vegyünk elő egy korábbi levelet, amelyet az adott szervtől kaptunk, és hasonlítsuk össze azzal. 

Persze árulkodó lehet maga a feladó e-mail címe. Bármely szervezet logóját könnyen oda lehet biggyeszteni a levélbe, de a levél feladójának e-mail címe sokat elárulhat. Így például a kormányzati szervek munkatársai legtöbbször a .gov (mint government, azaz kormányzat) megjelölést használják. A korábbi esetben azonban az e-mail cím is látszólag hivatalos volt, ezért amennyiben a feladó hivali alkalmazottnak tűnik, de a fogalmazási stílus nem hivatalos, akkor szinte biztosan csalás áll a háttérben.

Vannak azonban olyan profi csalók, akik esetén a trükközést nem könnyű kiszúrni. Általánosságban elmondható, hogy amennyiben bankkártyára, bankszámlára vonatkozó adatokat kérnek tőlünk e-mailben, fennáll az ok a gyanakvásra. Mi ezért azt javasoljuk, hogy kétes esetekben keressük meg telefonon az adott hivatalt, és informálódjunk ott a levélben szereplő állításokról.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem