A saját márkás termékek növekvő népszerűségét több tényező befolyásolja, főként az olcsóbb ár és a minőség javulása.
Sok alapvető élelmiszerre, főtt ételre igaz, hogyha mi magunk készítjük el otthon, az kevésbé terheli a pénztárcánkat, mint ha készen vesszük a boltban. Azonban idén, az aszályos időjárás következtében a gyümölcsök ára jelentősen drágult, ezért már nem feltétlenül igaz, hogy a boltinál olcsóbb, ha piacon vásárolt gyümölcsből magunk főzzük meg a lekvárt. A Pénzcentrum utánajárt, mennyivel olcsóbb az otthoni befőzés, mint megvenni a dzsemet a boltban.
2018 májusához viszonyítva az élelmiszerek ára 5,6 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) jelentősen emelkedett: 15,2 százalékkal. A lekvárfőzés árát viszont nem csak a gyümölcs befolyásolja. Szükségünk lesz még cukorral, befőttes üvegekre, illetve dzsemfixre, amennyiben használunk ilyen adalékokat. Mutatjuk mennyibe kerülnek a népszerű "lekvárgyümölcsök" jelenleg a piacon a Piaci Árinformációs Rendszer adatai alapján:
- Korai meggy: 500-600 forint
- Kajszi barack 600-700 forint
- Szamóca 800-900 forint
- Málna: 3000 forint
Ezek az árak a budapesti és vidéi piacokon, viszont ha szerencsénk van, kifoghatunk egy-egy akciót a hipermarketekben, és 25-50 százalékkal olcsóbban vehetjük a meggyet, vagy éppen a sárgabarackot. Ugyanez igaz a lekvárokra is, de különösebb akciózás nélkül is találhatunk a Tescóban például már 369 forintért sárgabaracklekvárt (615 forint/kg), a prémium lekvárok kilós árai pedig 850-1400 forint között mozognak. Ebben az esetben nem függ attól a lekvár ára, milyen gyümölcsből készül, hacsak nem különlegesebb gyümölcs, pl. ribizli vagy szeder az alapanyag, míg az otthoni lekvárfőzésnél igenis számít az adott gyümölcs kilós ára.
Ha nem különleges alakú, vagy csatos befőttes üvegbe tesszük el a lekvárt, hanem megelégszünk a legegyszerűbbel, akkor ez egy pár száz forintos tétel. Ha 3 kiló gyümölcsből főzünk lekvárt, akkor 4-5 üvegre szükségünk lesz (szamócánál például kevesebbre, baracknál többre). Az általános 3:1-es szabály alapján 1 kiló gyümölcshöz nagyjából 30 dkg cukrot szoktak adni, de ez természetesen függ attól is, milyen édes a gyümölcs, vagy a saját ízlésünktől. A cukor kilója 150-200 forint.
Mennyi az annyi?
Tehát ha 3 kilónyi gyümölccsel számolunk, abból nagyjából ugyanennyi lekvár jön ki, mivel a pucolás, magozás, hibás darabok eltávolítása, és a főzés során is veszít a tömegéből a gyümölcs, de közben a hozzáadott cukorral növekszik is. (Természetesen ez is függ az adott gyümölcstől, a barackok magozás után sokkal többet veszítenek a tömegükből, mint a szamóca, viszont abból pedig sok folyadék párolog el.)
Ezek alapján 3 kilónyi otthoni meggylekvár ára úgy adódik össze, hogy a gyümölcs maga 1500-1800 forint, a cukor 150-200, az üvegek maximum 1000 forintba kerülnek, és ha még adunk hozzá dzsemfixet, szegfűszeget, citromlevet, bármilyen plusz adalékot, arra számoljunk 200 forintot. Így 2800-3200 forintba kerül az otthoni befőzés. A SPAR meggy extradzsem kilója 1109 forint, így 3300 forint lenne, ha ugyanannyi mennyiségű lekvárt a boltban vennénk meg. Így nem nagy a különbség.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
A kajszi barack esetében a gyümölcs 1800-2100 forintra jönne ki, és minden más járulékos költséget hozzászámolva a kész lekvár anyagára 3100-3400 forint. Viszont a hipermárketben már 600-700 forintos kilós áron találunk sárgabaracklekvárt, tehát ez esetben nem éri meg otthon befőzni.
A szamóca 3 kilója 2400-2700 forint között mozog, így belőle a lekvár anyagára akár 4000 forint is lehet, miközben a boltban az olcsóbb sajátmárkás szamócalekvárt ugyanolyan áron adják, mint a meggylekvárt, tehát ez esetben is olcsóbb a bolti verzió.
De a lekvárfőzés esetében nem szabad eltekinteni a nem anyagi körülményektől sem: azt hogy az otthon főzött lekvár 100 százalékosan válogatott gyümölcsből készül, leggyakrabban adalékmentesen. Ezen kívül nagyban csökkennek a lekvárfőzés költségei, ha saját gyümölcsből készítjük el, illetve ha nem dobjuk el a befőttesüvegeinket, ha kiürültek, hanem megtartjuk, és abba tesszük el a házilekvárt. Ez esetben csak a hozzáadott cukor, ami költségként jelentkezik, így pedig már sokkal olcsóbb a házilag készített lekvár, mint a bolti.
Komoly lehet a baj a Tesco háza táján: ezt a trükköt vetették be - vajon mit lép erre az Aldi, Lidl?
A szabályozási intézkedések és az egyre éleződő verseny a boltlánc pozíciójának további romlásához vezethet Közép-Európában.
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.
-
Folytatódik az árcsökkentési program a Lidlben: mutatjuk, milyen akciók érkeztek
A magyar vásárlók különösen árérzékenyek, még mindig megnézik, hogy mire, mennyit költenek.
-
Erre most még kevesen gondolnak, amikor hitelt vesznek fel
Fáy Zsolttal, a MagNet Bank elnökével beszélgettünk.
-
Videó: bejutottunk a SPAR üzemébe, ahol évi 20 millió kg húst dolgoznak fel
Jelenleg több mint 360 ember dolgozik az üzemben.
-
Élethelyzetek, amiben kivédhető az anyagi kockázat (x)
Az elmúlt években különösen sok elbizonytalanító körülménnyel kellett szembenéznünk.
- Kiderült, mikor adják át a legújabb hazai autópálya-szakaszt
- Ha megáll a belső sáv az M0-son, máris kész a katasztrófa – videó
- Ezért továbbra is mi fizetünk a legkevesebbet Európában
- Kokaint és marihuánát terített egy vállalkozó Budapesten - videó
- Lemondott a gyanúba keveredett ukrán miniszter
- Egyelőre mégsem kap erősebb hatásköröket a versenyhivatal