20 °C Budapest

Kész, vége: búcsúzhatnak a Meki legendás hamburgerétől a magyar vásárlók?

2019. január 16. 16:30

Csatát vesztett a McDonald's: sajtóértesülések szerint bukta európai védjegyét a Big Mac márkanév használatára. Kérdés, mi lesz most a legendás szendviccsel. 

Pat McDonagh, az ír Supermac's étteremlánc vezetője 2017 áprilisában fordult az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalához (EUIPO) a 'Big Mac', illetve a 'Mc' védjegyek miatt. A Supermac's úgy gondolta, a McDonald's gyakorlatilag ellehetítlenette a védjeggyel a versenytársakat. És valóban, a Supermac's, amely jelenleg 116 éttermet üzemeltet Írországban, egészen mostanáig nem tudott Nagy-Britanniában és Európában terjeszkedni, mert a McDonald's nem hagyta, méghozzá arra hivatkozva, hogy a Supermac's és a Big Mac nevek hasonlítanak egymásra. A McDonald's ugyanis világszerte élelmiszerként és étteremnévként is levédette a Big Mac kifejezést, és erre alapozva érveltek a SuperMac név ellen.

Amikor felvettük a harcot, tudtuk, hogy ez egy Dávid és Góliát szintű összecsapás lesz, de csak azért, mert a McDonald's anyagilag kiemelkedő helyzetben van, és mi relatíve kishalnak számítunk, az nem jelenti azt, hogy ne tudnánk győzni

- idézi a Daily Mail Pat McDonagh-t, a Supermac's vezetőjét.

A cikk szerint az EUIPO most McDonagh-nak adott igazat, vagyis a McDonald's elvesztette európai védjegyét a Big Mac márkanév használatára. Az ír étteremlánc-tulajdonos szerint a döntés valójában a világ összes kis-és középvállalkozásának győzelmét reprezentálja. Azt is megjegyezte, hogy az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának határozata jól mutatja, mennyire fontosak az EU intézményei, amelyek segítenek a kisebb cégek nagyobb multinacionális vállalatok elleni harcában. 

Ezen megjegyzése különösen figyelemreméltó, miután épp tegnap este, magyar idő szerint fél 9 után szavazott a brit alsóház Nagy-Britannia EU-ból való kilépési megállapodásáról. A Theresa May vezette kormány történelmi mértékű vereséget szenvedett: a képviselők 432-202 arányban utasították el a Brexit-megállapodást. Bizonytalan most mi következik, szerda este terítékre kerül a bizalmatlansági indítvány, amit az ellenzéki Munkáspárt nyújtott be Theresa May vezette kormány ellen. Egyelőre tehát sok a bizonytalan tényező a Brexittel kapcsolatban, amellyel kapcsolatos cikkeinket itt találod.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm