18 °C Budapest

Így kapsz zsírúj autót kevesebb mint 2 millióért: nem vicc, itt a modellista

2019. június 16. 07:00

Hamarosan startol a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye: az állam legfeljebb 2,5 millió vissza nem térítendő támogatást ad hét, vagy többszemélyes autó vásárlására azoknak, akiknek legalább 3 gyereke van. A Pénzcentrum mkost összeszedett 20 modellt, amelynek az árából elég szépen lefarag a kedvezmény.

Nagyjából két hét múlva kezdődik a roham az autókereskedésekben: indul a nagycsaládosok autóvásárlási programja. Ennek keretein belül a legalább háromgyerekes családok - vagy ahol már úton van a harmadik baba (itt a terhesség 12. hetétől lehet igényelni a pénzt) - maximum 2,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapnak az államtól új, 7 személyes kocsi vásárlására. Alábbi összeszedjük a fontosabb tudnivalókat, és mutatunk pár autót, amelyeket akár már 2,5-3 millió forinttól el lehet vinni a kereskedőktől.

Hogy kell igényelni, mik a feltételek?

Kezdjük az elején: a támogatás igénylése - a megfelelő személyautó kiválasztását követően - a Magyar Államkincstár ügyfélszolgálatainál vagy a kormányablakoknál benyújtott kérelemmel történik. Ha minden rendben, a MÁK kiállítja a támogatást megállapító határozatot. Ezt követően legfeljebb 6 hónapon belül lehet az adásvételi szerződést megkötni, majd bemutatni a MÁK-nak, amely ezt követően közvetlenül a kereskedő bankszámlájára folyósítja a támogatás összegét, az igénylő nagycsaládosoknak így csak a fennmaradó összeget kell megfizetniük - tehát nem kell megelőlegeznie az összeget a családnak.

Fontos, hogy a támogatást egyszülős családok is igénybe vehetik. Feltétel azonban a B-kategóriás jogsi - ha az igénylőnek nincs jogosítványa elég, ha házas- vagy élettársának van. Kikötés még, hogy a vásárlást követő három évben nem lehet eladni a kocsit. Ugyan egészen 2022. december 31-ig lehet igényelni a támogatást, de nem árt sietni, aki komolyan gondolja a dolgot. Ugyanis iparági forrásaink szerint a kereskedők káoszra készülnek, és nem is biztos, hogy lesz annyi kocsi készleten, amennyit megrendelnek a nagycsaládosok.

A kocsikra egy "Családbarát Magyarország" logó is kerül, ezzel a vásárlóknak nincs semmi dolga, a kereskedő rakja fel. Ugyanakkor, ha 3 éven belül lekerül a kocsiról a matrica, akkor kamatostúl kell visszafizetni a támogatás összegét. Úgyhogy nem árt vigyázni rá!

Most akkor kell önerő, vagy nem?

Ez a kérdés nem tisztázott, legalábbis a Pénzcentrum több kereskedőt is megkérdezett, de egyikük sem tudott egyértelmű választ adni arra, hogy a 2,5 milliós támogatás beleszámít-e az önerőbe, vagy azt a családnak kell fizetnie a lízingbe - ez az összeg a kocsi támogatáson felüli vételárának legalább 20 százaléka. Ugyanakkor, ha logikusan nézzük, kelleni fog az önerő: legalábbis, a hivatalos tájékoztatás szerint sem a bank, sem az ügyfél nem fogja látni a szóban forgó 2,5 millió forintot, mivel azt egyből a kereskedőnek utalja az állam.

A finanszírozást pedig végső soron a bank intézi, ő pedig teljes joggal kérheti az önerőt, hiszen nem a teljes vételárat finanszírozza, csak a támogatáson felülit.

Úgyhogy ha élni akarsz majd a kedvezménnyel, számíts rá, hogy nem lehet nulla forint indulóval elhozni, párszázezer forintot le kell rakni a kocsiért, ha lízingre veszed.

Lássuk a listát

Két olyan autó is van, amelyeket a (tájékoztató jellegű) listaárak szerint kb. féláron lehet hazavinni. Az egyik ilyen a  Fiat Dobló Panorama Family 1.4 T-Jet modell, aminek az indulóára 4,8 milliótól kezdődik, tehát 2,4-ért már vihető is - lízingre legalább 480 ezer önerőért. A kedvezmény másik slágere a Dacia Lodgy lehet, amelynem a legolcsóbb hétszemélyes változata 3,53 millióról indul. Erre sem lehet igényelni a teljes 2,5 milliós támogatást, ellenben 1,76 millió forintért már el is lehet vinni a kereskedésből a legfapadosabb verziót - ha lízingelni akarsz, akkor kb. 350 ezret kell leszurkolni. Ugyanakkor egy jól felszerelt Lodgy is megéri: a konfigurátorral csináltunk egyet, ami pont 5 millió forintba kerül, tehát a kedvezménnyel féláron lehet megvenni - ha lízingelni akarunk, kereken félmilliót kell kifizetni, és már vihetjük is.

Korábban a Citroen Berlingo járt nálunk teszten, annak a hétszemélyes változata 2,9 milliótól elvihető. A C4-esnek is van hétszemélyes kivitele, az a kedvezmény levonása után 3,7 millióba kerül.

Összeszedtünk 20 olyan modellt, amelyek árában jelentős kedvezményt jelent a 2,5 milliós állami támogatás. Az alábbi táblázatban megtalálod a listát, és azt is odaírtuk, hogy ha lízingre vennéd a kocsit, akkor mennyi önerőt kellene beadnod.

Nulla forinttal is belevághatsz

Ugyan valamennyi önerő kell, de ezt akár személyi kölcsönből is fedezheted - meg úgy egyébként az egész kocsit is meg lehet arra venni, nem tiltja semmi. Ennek előnye a lízinggel szemben, hogy nem kell önerőt berakni, és 10 millió forintig bármennyit felvehetsz. Ha hitelre veszel autót, a legfontosabb kérdések egyike, hogy mennyibe kerül a kölcsön, amit felveszel. A példa kedvéért megnéztük a Pénzcentrum személyi köcsön kalkulátorával, hogy milyen elérhető ajánlatokból válogathatsz, ha mondjuk 4 000 000 forintos kölcsönre van szükséged. Egy zsírúj autó sok-sok évig kiszolgálja a családot, így nem is muszáj rövidtávú hitelben gondolkodni - főleg, hogy 3 évig eladni sem lehet az autót. Mi is 5 éves futamidővel számoltunk.

Nos, a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján - 4 millió forintos hitelösszeg, és 72 hónapos futamidő esetént - az egyik legjobb konstrukciót aCIB Bank nyújtja, a bank 69 895 forintos törlesztőt ígér a 7,97%-os THM. De nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, ahol 70 035 forintos törlesztővel számolhatunk havonta. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank, az MKB Bank, valamint az Erstekonstrukcióit is.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem