13 °C Budapest

Dühöngött az Éjjel-Nappal Budapest sztárja: a bankkártya semmire nem jó

2018. december 15. 16:00

Az Éjjel Nappal Budapest egykori sztárja, Czibók László videóban támadta meg a bankkártyát, szerinte ugyanis az teljesen haszontalan. Olyan érveket hozott fel, miszerint a bankkártyás fizetés lassú, körülményes, és egyáltalán a bank milyen alapon számol fel költséget saját pénzünk használatáért. A videó stílusa erőteljes, a benne levő állítások igazságtartalmával kapcsolatban nekünk viszont volt némi kétségünk.

Czibók László az Éjjel Nappal Budapest egykori sztárja újabban videoblogolással is foglalkozik. Egyik legújabb videójában arra keresi a választ, hogy mire is jó a bankkártya. A témafelvetés abszolút releváns, különös tekintettel egy olyan időszakban, amikor a digitaizáció egyre nagyobb mértékben formálja át a gazdaságot (és a társadalmat is), a készpénz pedig egyre inkább marginalizálódik.

Erre a folyamatra kívánt reflektálni Czibók a videóban. Hogy mi is a véleménye a testépítő tévésztárnak a bankártyáról, nem rejti véka alá: rögtön az elején leszögezi, hogy "arra biztosan nem jó, hogy a ****-ed kitöröld vele". Az anyag egy hete van fent a Youtube-on, azóta 11 ezer megtekintésnél jár. Czibók még egy verset is költött az általa annyira nem kedvelt tárgyról:

Kicsi műanyag kártya, amit hordasz maggadal,
Ezzel szívat az állam, te meg nem fogod az agyaddal."

Hogy az államnak pontosan mi köze van a bankkártyák elterjedéséhez, nem vizsgáljuk most, mivel Czibók sem tette. Minden bizonnyal arra gondolt, hogy a döntéshozók különféle ösztönzőkkel igyekeznek segíteni a vállalatoknak a digitális átállást, de a gazdaságfehérítés egyik legmegfelelőbb eszköze a készpénz háttérbe szorítása - ez persze így nem rímelt volna az első sorral. De nézzük is meg, miért zavarja annyira Czibókot a bankkártyák elterjedése.

A videoblogger egy kiragadott példával kezdi a kritikát: egy bevásárlóközpontban egy idős hölgy állt előtte a sorban, aki bankkártyával kívánt fizetni, az azonban nem működött, mert nem volt aktiválva. A példa azért helytelen, mert a bankkártyás fizetés az esetek döntő részében nem lassítja, hanem gyorsítja a vásárlást, a bankkártya aktiválása pedig alig pár perces folyamat. Gondoljunk csak bele, hányszor esett meg velünk, hogy sorbanállás során apróval fizettek előttünk, vagy a pénztáros egyszerűen csak nem tudott visszaadni. A kártyás fizetés legtöbbször gyorsítja a vásárlási folyamatot, ehhez aligha férhet kétség.

A második kritika ismét egy kiragadott példára alapoz: egy elromlott ATM miatt Czibók a bankfiókban akart készpénzt felvenni, a zárás előtti percekben azonban nem szívesen segítettek neki. A banki ügyfélszolgálatos eljárását ebben a kérdésben nem szeretnénk véleményezni, az automaták meghibásodása viszont szintén egy olyan ritka példa, ami miatt nem lehet átfogóan kritika alá vonni a bankkártyás fizetési rendszert. Czibók érthetően ideges volt abban a helyzetben, hiszen - saját elmondása szerint - nagy összegű fizetési kötelezettsége volt, dühét azonban hibás logika alapján terjesztette ki az egész kártyás fizetési rendszerre.Az érvelése egyszerűen nonszensz.

Egyrészt a nagyobb bankok automatái jelentős lefedettséget mutatnak országosan (a nagyvárosokban legalábbis biztosan), ezek pedig 0-24 órában üzelnek. Gondoljunk bele, mennyivel kényelmesebb elgyalogolni az adott ATM-hez, és akár készpénz is befizetni, mintha minden egyes tranzakciónkhoz személyesen jelen kéne lennünk - akár az ország (vagy a világ) bármelyik pontján.

Az egykori színész azt is nehezményezi, hogy saját pénzének használatáért fizetni kell a banknak. Bár maga is bevallja, hogy ezek az összegek nagyon alacsonyak, igazságtalannak tartja, hogy bármekkora összeget is fizessen a saját pénzéért. Választás ugyanakkor nincs, mert a munkaadó is megköveteli a bankszámlahasználatot - ezt pedig szintén elítéli Czibók.

Talán leírni sem kell, mennyi hibás érvelés halmozódott fel a fenti állításban. A bankszámla egyszerűvé, gyorssá és biztonságossá teszi a pénzhasználatot. Képzeljük el, mennyivel nagyobb az esélye annak, hogy a zsebben vagy a fiókban (de akár széfben) tartott készpénzünket ellopják, elveszítjük, megrongálódik, mintha a bankszámlán tartott pénz veszne el. Minket bármelyik sarkon megállíthatna egy rossz szándékú illető, és akár percek alatt megfoszthatna minket a havi fizetésünktől, ha azt zsebben vinnénk haza - és még meg is sérülhetnénk közben. A bankokat viszont manapság már nem fejre húzott harisnyával és fegyverrel rabolják ki, hanem laptopokkal - ennek esélye viszont elenyésző. Mint ahogy az sem lenne egyszerű helyzet, ha készpénzben kapnánk a fizetést, majd a különféle járulékokat, adónemeket szintén készpénzben kéne befizetnie a munkáltatónak. A biztonságnak és egyszerűségnek az ára a számlavezetési díj, ami jellemzően nagyon alacsony összeg.

Czibók nehezményezi a kamatok alacsony szintjét is, a "régen jobb volt" örökérvényű elv alapján. Itt egyrészt keveri a folyószámlát a lekötött betéttel, másrészt nem veszi figyelembe, hogy a 3-4 százalékos betéti kamatokkal egyidőben a lakáshitelek kamatai is kétszámjegyűek voltak. Befektetési lehetőségek pedig sokfélék vannak, míg pénzhez leginkább - tiszta módon - csak a banktól juthatunk.

A videóban elhangzik továbbá, hogy a készpénz korlátot szab a költéseknek is, a bankkártya viszont a "marketingnak" köszönhetően féktelen költekezésre ösztönöz. A költekezésünket bankkártyán is nyomon tudjuk követni - a számlakimutatásban például ez sokkal egyszerűbb, mint a készpénzes költés esetén. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Felháborítónak tartja továbbá azt is, hogy a készpénzfelvétel díjhoz kötött, bár van korlátolt mennyiségű ingyenes készpénzfelvételi lehetőség. Ez valóban így van, de ez az összeg megint nem jelentős, másrészt a banknak szintén fedeznie kell a saját költségeit - ATM kihelyezése és karbantartása például ilyen költség. A banknak ráadásul a forgalomban levő készpénzállomány elkönyvelhető veszteséget jelent, hiszen annyival kevesebb összeg kihitelezésére, forgatására jogosult, a pénzintézet pedig ezért enyhe költségek formájában valóban "sarcol" minket - így ösztönözve a kártyahasználatot.

Hajlamosak vagyunk a bankra úgy tekinteni, mint korlátlan pénzzel rendelkező intézményre, holott ez nem igaz. A pénzintézet, attól még, hogy jelentős összegeket kezel főtevékenysége szerint, még gazdálkodó szervezet - ha sokkal több a bankbetét, mint a kihelyezett hitel, a bank veszteséget könyvel el. Ez nem is olyan ritka a modern gazdaságokban. Egy- egy nagybank bedőlése pedig nem csupán a pénzügyi rendszerek összeomlását eredményezi, de munkanélküliséget, a szegénység növekedését, egyes vállalatok csődjét és az ország gazdaságának zuhanását is okozhatja. Ha a bank felelőtlenül gazdálkodik, hatalmas társadalmi károk okozására képes, ma azonban már erőteljes szabályozási környezet véd ezek ellen. Az ügyfelek ösztönzéséül szolgáló, bőven elviselhető mértékű költségek pedig pont a felelős gazdálkodás elemei. 

Czibók szerint "aki kicsit is tud gondolkodni, az pontosan tudja, hogy miért van szükség bankkártyára." Ez pedig nem más, minthogy a nagy testvér állandóan figyeljen minket, tudja, mikor, honnan-hova mennyit utalunk. Összeesküvés elméletekkel való vitázására most nem vállalkozunk, azt viszont fontos tudatosítani, hogy az egyre szigorodó banktitok és adatkezelési szabályok miatt a banknak aligha van lehetősége visszaélni ezekkel az információkkal, olyan átfogó intézmény pedig, amely összesítve kezelni képes a vásárlók költési szokásat, nemcsak hogy nem létezik, de még össze is omlana a hatalmas és egyébként teljesen felesleges adatmennyiség alatt.

Az sem tetszik Czibóknak, hogy a bankszámla eredményeképp az állam tisztában van a fizetésünk mértékével. Nos, ha nem lenne bankszámlánk, az adóhivatal akkor is pontosan tudná, mekkora jövedelmünk van. A feketegazdaság visszaszorulását a bankszámlának köszönhetően ő maga is elismeri, ennek ugyanakkor úgy látszik, nem tulajdonít nagy jelentőséget a sok "negatívum" mellett.

A videó az értékelést leadók 88 százalékának tetszett, és csak 12-nek nem a mai napon. Bár a videó tele van válogatott blődségekkel és téves információkkal, a témafelvetés abszolút jogos. Hogy megválaszoljuk Czibók kérdését, felsoroljuk zanzásítva, mire is jó a bankkártya (az MNB ismertetőjét a bankkártyákról itt találod):

  • Gyorsabb fizetést tesz lehetővé
  • Biztonságosabbá teszi a vásárlást
  • Könnyebb a tárolása, mint a készpénznek
  • Mindeközben pont annyira univerzális, mint a készpénz.

Az Éjjel Nappal Budapest egykori sztárjának érvelése nem győzött meg minket, talán a "Miért jobb a buta nő?", vagy a "Valakit izomból nyakon vágnál, de nem teszed. Megoldási javaslatok" című videókat valóban hiteles forrásokra alapozva állította össze . 

A Pénzcentrum azt javasolja, hogy a pénzügyekről szóló információt minden esetben hiteles forrásokból, megbízható szakemberektől tájékozódjunk!

Egy-egy téves információra alapozott pénzügyi döntés akár hosszú évekre szóló kellemetlen helyzetet is eredményezhet nekünk, az információnak így minden esetben ellenőrizzük a forrását, hitelességét.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem