13 °C Budapest

Döbbenetes adatok: brutális mennyiségű sör jut fejenként a magyarokra

2020. augusztus 7. 16:49

Magyarországon az ország lakosságához mérten fejenként 61 litert sört állítottak elő 2019-ben. Ez összesen valamivel több mint 600 millió liter nedűt jelentett, ám ez csak az EU-s középmezőnyre volt elég. Csak a mihez tartás végett, a csupán csak egy millió lakossal többel büszkélkedhető Csehország több mint 1,2 milliárd (!) literrel többet produkált. És hát ezzel még az EU-s dobogóra sem fértek fel, nagyon nem.

Mit ide apák napja, vagy nemzetközi férfi nap, amikor augusztus hetedike a sör világnapja. Ami természetesen nem csak a férfiaknak szép nap, de azoknak a hölgyeknek is, akik szeretik a sört. És azt tudtátok, hogy az EU-ban tavaly 34 milliárd (!) liter sört állítottak elő? A statisztikák szerint ez azt jelenti, hogy minden egyes uniós állampolgárra 77 liternyi sör jutott 2019-ben - derült ki az Eurostat friss adataiból.

Az már talán kisebb meglepetés, hogy az EU-ban messze Németország volt a csúcs sörelőállító, ők nem kevesebb, mint 8 milliárd litert állítottak elő sokak kedvenc alkoholjából, ami az összes uniós termelés 23 százalékát teszi ki. Ez pedig gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden negyedik üveg/doboz sör az EU-ban német. 

Holtversenyben a második legtöbb sört - igazából fele annyit, mint a németek -, Lengyelország és Spanyolország állította elő, egyaránt 3,9-3,9 milliárd literrel, amit Hollandia követett 2,4 milliárd literrel. 

Az adatokat nézve, bár Magyarország nem tartozik a milliárd literesek táborába, de azért a sör produktivitásunk erősen a középmezőnyben van, igazából a 11. legtöbb az EU-ban. Mindez azt jelenti, hogy

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

hazánkban összesen 601,8 millió liter sört állítottak elő 2019-ben.

Ha csak a magyar lakosságot nézzük, akkor ez fejenként 61 liter sört jelentett tavaly. Közvetlen szomszédjaink közül Ausztria és Románia is előttünk végzett, előbbi kétszáz millió literrel, utóbbi több mint egy milliárd literrel előzött bennünket. De az országok méreteihez képest Csehországot még ok sem tudták megközelíteni, ugyanis a csehek, nem kevesebb, mint 1,9 milliárd liter sört gyártottak tavaly.

A magyar sörtermelés egyébként több mint 200 millió literrel volt magasabb tavaly, mint 2018-ban, de például Szlovákiában 10 millió literrel kevesebb jött össze ugyanezen az időtávon. A legfrissebb adatok szerint a legkevesebb sört a Litvánok állítják elő, ők az egyetlenek, akik a 100 millió litert sem érik, a tavalyi termelésük 76 millió liter volt. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem