14 °C Budapest
Wild common carp (Cyprinus carpio). Wild life animal.

15 termék, ami tényleg brutális drágulást produkált az elmúlt 10 évben

2021. május 17. 12:05

Aki rendszeresen jár bevásárolni, az tudja, hogy szó szerint elszálltak az árak: a járvány okozta drágulás tavaly március óta tart, és egyelőre nem látni a végét, elemzők szerint az áremelkedés tartós lehet. A hivatalos statisztikai adatok szerint 3 - 4 százalékos az infláció, ezt azonban a háztartások sokkal magasabbnak érzékelhetik, hiszen egyrészt a boltban történő vásárlás befolyásolja legerősebben az áralakulással kapcsolatos érzékelésünket, másrészt viszont azok a termékek drágulnak a legnagyobb mértékbe, melyek nap mind nap bekerülnek a kosarunkba. A Pénzcentrum most annak járt utána, mely termékek árai emelkedtek meg brutális mértékben az elmúlt 10 évben, és összehasonlításként megnéztük, mik nőttek nagyot 5 évvel ezelőtt. 

Mint ahogy azt nap mint nap érzékelhetjük, az áruk és szolgáltatások árai szüntelenül változnak, az esetek nagy részében emelkednek, néha csökkennek: inflációról akkor beszélünk, ha nem csak egy-egy dolog ára emelkedik meg, hanem sokféle árué és szolgáltatásé. Ezen árváltozásokat a Központi Statisztikai Hivatal hónapról hónapra pontosan méri, és vezeti, így akár 10-20 évre visszamenőleg is tudjuk mennyit emelkedtek a fogyasztói árak, ahogy az átlagkeresetek is.

2020 decemberében például 4 százalék volt éves drágulás Magyarországon, erre 7 éve nem volt példa: egyfajta lékeltani határt lépett át a mutató. De hiába olvassuk statisztikai hivatal adatokból, hogy 3-4-5 százalékos volt az infláció egy adott hónapba, sokszor ezt lényegesen többnek érezzük a pénztárnál, amikor a napi fogyasztási cikkeket fizetjük. Ez jellemzően azért van, mert a havi mutató egy átlagszám, és esetenként az élelmiszerek, nagyobb mértékben emelkednek. A Pénzcentrum ezúttal arra kereste a választ, melyik termékeknek nőtt a legnagyobb mértékben az átlagára 2011 és 2021 között. Nézzük a TOP 15-ös listát!

Ahogy a fenti ábrán is jól látszik, legnagyobb mértékben a cigaretta drágult, méghozzá a Pall Mall 40 grammos csomagolt dohány: 75 százalékkal. De idén is folytatódik a dohánytermékek adóemelése annak érdekében, hogy a cigaretta jövedéki adója megfeleljen az európai uniós minimumkövetelményeknek. Nem csoda tehát, hogy a 2. és a 3. helyre is cigaretta került. 4. helyre az arany karikagyűrű került, melynek 59 százalékot emelkedett az ára 10 év alatt, 5. helyen a ponty áll, melynek 58 százalékot ment fel az ára. (Itt azonban fontos megjegyezni, hogy 2016-ig élő ponty árát mérte a hivatal, 2017-től a pontyszelet kilóját.) Az egyik legegészségesebb táplálék, a hal eddig sem számított a legolcsóbb fogások közé. A hazai halfogyasztás nem éri el a 7 kilót, ami az uniós 20 kilós átlag alig egyharmada. Még ez a csekély mennyiség is lejjebb úszhat, ha a termelési költségek miatt nyár elejétől további 10-15 százalékkal drágul a hal. A legnépszerűbb a pontyszelet, illetve halfilé kilója, átlagosan már most is jóval 2000 forint fölött van, de például a szürkeharcsa termékek kilóját 5800-6000 forintért is árusítják - számolt be nemrég a Népszava. 

Aki rendszeresen vásárol, az már nem lepődik meg a zöldségek gyümölcsök árának meredek emelkedésén, legfeljebb újra és újra megdöbben. A statisztikai adatok is igazolják ezt: a zöldpaprika ára 55,5 százalékot, a paradicsomé 52,9 százalékot emelkedett 10 év alatt, a körte 46, a citrom 45 százalékkal lett drágább, és idén további áremelkedésre számíthatunk. Az abnormális tavaszi időjárás következményeként kialakuló jelentős terméskiesés az oka a magas gyümölcsáraknak. Apáti Ferenc FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint, már most prognosztizálható, hogy kajszibarackból és őszibarackból lesz nagyon nagy terméskiesés, hazai és európai szinten egyaránt, így ezekért a gyümölcsökért magasabb összeget kell fizetnie a vásárlóknak - írta május elején az Agrárszektor.

Áremelkedés 2006 - 2016

A Pénzcentrum hasábjain már hosszú évek óta foglalkozunk a fogyasztói árak alakulásával, így korábbi elemzéseinket visszaolvasva, könnyen összehasonlíthatjuk az árakat és a drágulás mértékét. Egy 2017-es cikkünkben megvizsgáltuk az akkor leggyorsabban dráguló termékeket: érdekes egymás mellé tenni most a ezeket a számokat. Akkoriban azt találtuk, hogy az alábbi termékek árai emelkedtek meg a legnagyobb mértékben:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Önkormányzati összkomfortos lakás bérleti díja: Árváltozás 2006-2016: 86%
  • Vörös asztali bor: 89%
  • Szemétszállítás, 110-120 l-es kuka ürítése: 93%
  • Brikett: 99%
  • Nemzeti Sport: 103%
  • Vonaljegy: 104%
  • Fehér asztali bor: 106%
  • Múzeumba belépőjegy: 113%
  • Sopianae multifilteres cigaretta, rövid: 115%
  • Multifilter cigaretta: 118%
  • Szabványméretű levél belföldre (Ft/db): 121%
  • Symphonia cigaretta: 144%
  • Citrom: 149%
  • Mozijegy, péntek délután:154%
  • Frottírtörülköző, 50x100 cm: 171%

Ha összevetjük ezeket a termékeket a most vizsgált TOP15-tel, azt látjuk, hogy a dohánytermékeken és a citromon kívül nincs közös eleme a két listának. Míg 2006 és 2016 között jellemzően a szolgáltatások árai tudtak bekerülni a legnagyobb drágulást produkálók közé (bérleti díj, szemétszállítás, vonaljegy, múzeumi belépő, levélfeladás, mozijegy) 

addig a mostani friss TOP15-ből 9 élelmiszer, méghozzá olyan termékek, melyek nagyobb súllyal jelennek meg egy átlagos fogyasztói kosárba.

Gondoljunk csak bele, a háztartások gyakrabban vesznek paradicsomot, paprikát, körtét, uborkát és diót, mint például brikettet, Nemzeti Sportot, frottírtörülközőt, vagy adnak fel szabványméretű levelet a postán. Ezért lehet az, hogy a mostani áremelkedést sokkal drasztikusabbnak érezzük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem