6 °C Budapest
Horroráron mérik a szezon zöldségét: erről is le kell mondanunk idén?

Horroráron mérik a szezon zöldségét: erről is le kell mondanunk idén?

2021. április 23. 11:01

Nem elég, hogy a járvány hatására megdrágult zöldség- és gyümölcsárak emelkedése idén sem állt meg, még várni is kell a tavasz egyik első hazai zöldségére: a spárgára. Mostanra már megjelent a boltokban és a piacokon a friss, egészséges zöldségféle, viszont az ára sokakat elriaszthat a vásárlástól. A fehér spárga kilója nagyjából 2200, a zöldé 3000 forint körül mozog, ha egyáltalán találunk belőle a piacokon. Tavaly a 16. héten még az 1500-200 forintos kilós ár volt jellemző.

Idén később kerül a boltokba a magyar spárga, de a héten már jelentős mennyiségre számíthatnak a vásárlók - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) még a múlt héten. Az idei késést a tavaszi fagyok okozták, a szedés kezdete másfél héttel későbbre tolódott a rendkívüli időjárás miatt. Máskor a spárgaszezon április elején elkezdődik. A betakarítást idén is nehezíti a munkaerőhiány - írták.

Már tavaly is gond volt a magyar spárgával, mintegy 30 százalékkal kevesebb termett 2020-ban, és még ennek a betakarítása és értékesítése is gondot okozott a termelőknek a munkaerőproblémák és a piac beszűkülése miatt. Magyarországon – bár lassacskán emelkedett az elmúlt években, de még mindig – nagyon alacsony a spárgafogyasztás a nyugat-európaihoz képest, mindössze negyed kg/fő éves szinten. Az EU-ban a németek fogyasztják a legtöbb spárgát (1,7 kg/fő/év). Pedig az egyik legkoraibb magyar, szabadföldi zöldség tavasszal, és nagyon egészséges.

A spárga tele van rostokkal és vitaminokkal (A, B6, C, E és K), tartalmaz folsavat, vasat, rezet és kalciumot is, természetes vízhajtó hatása van, és rendszeres fogyasztása megvéd a húgyúti fertőzésektől. Mivel tele van antioxidánsokkal, a leginkább - nem főzve, hanem - párolva érdemes fogyasztani. A spárgafogyasztástól viszont sokakat visszarettenthet az is, hogy mennyire megdrágult a zöldség az utóbbi években.

Aranyáron lesz idén a szezon első zöldsége

A Piaci Árinformációs Rendszer (PÁIR) adatai szerint a budapesti és vidéki piacokon is megjelent a belföldi termesztésű fehér és zöld spárga. A fehér spárga kilója a Fehérvári úti piacon 2199 forint volt a 15. és 16. héten. Ha a gyakori kiszereléseket nézzük (400-500 gramm), akkor ezen a héten a Fehérvárin 1380 forint/köteg volt az ára, a Vámház körúton 950 forint. A szegedi fogyasztói piacos átlagárak 3000 forint/kilót mutattak a fehér spárgára.

Bár azt a NAK közlése is megerősítette, hogy idén késik a spárgaszezon, viszont úgy tűnik, drágább is lesz a zöldség, mint tavaly, vagy tavalyelőtt. A fővárosi és szegedi piacokon már pár héten belül ilyen mérséklődött mind a fehér, mind a zöldspárga ára, idén viszont eleve elég magas árról indulunk. Ki tudja, mennyivel tudják majd ezt a termelők csökkenteni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Amint a grafikonon látható, tavaly és tavalyelőtt sem voltak ilyen magasak a spárgaárak, sem a kilós, sem a köteges/csomagos összevetésben a 16. héten. A szegedi piac kiemelkedő (piros) oszlopain látható a fehér és a zöld spárga árai kilósak, míg a budapesti piacokra forint/kiszerelés átlagárat adott meg a PÁIR. Ezzel együtt is elmondható, hogy kétséges, idén tudnak-e majd ilyen árakat kínálni a piacok.

A boltok akciós újságaiban is megjelent a magyar spárga: az Auchanban például a zöldspárga köteg (500g) 898 forint (1796 Ft/kg). A Pennyben a fél kilós zöldspárga csomag szinte ugyanannyiba, 899 forintba kerül. Úgy fest azonban, hogy a többi boltban hiába vadászunk akciós spárgára a zöldségosztályon. Vélhetően a szezon kitolódása - a szokatlan időjárás, fagyok - miatt késlelteti az árak csökkenését, azonba remélhetőleg a korábbi évekhez hasonlóan pár hét múlva már kedvezőbb áron lesz a zöld és fehér spárga.

Felmérést készít a Pénzcentrum!

A Pénzcentrum legújabb felmérésében arra keresi a választ, miért keresik elsősorban a vásárlók a magyar termékeket, milyen elvárásaik vannak a boltokkal szemben, illetve mi motiválhatná őket arra a jövőben, hogy inkább a hazai árukat válasszák. Kérjük, hogy válaszaiddal segítsd te is a munkánkat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem