12 °C Budapest
Ezekkel játszanak a mai karanténbébik: a nyunyókák korának leáldozott?

Ezekkel játszanak a mai karanténbébik: a nyunyókák korának leáldozott?

2021. április 11. 13:01

Azt gondolhatnánk, hogy a babákat viselik meg legkevésbé a járvány áldatlan hatásai, viszont nekik is sok mindenről le kell mondaniuk, csak ennek kevésbé vannak még tudatában. Amit viszont nem nélkülöztek a legkisebbek a pandémia alatt sem, azok a babajátékok. Elcsenték vajon a szülők tőlük a nyunyókákat, ahogy Müller Cecília javasolta tavaly? Milyen játékokkal játszanak legszívesebben a mai karanténbébik: intelligens asztalkákkal, zenélő-táncoló állatfigurákkal, vagy talán okostelefonnal? A Pénzcentrum ennek járt utána a babajátékokat is árusító webáruházak segítségével.

Már a második húsvét telt a koronavírus-járvány Magyarországra érkezése óta korlátozások között,  ez pedig hatással van a legkisebb gyerkőcökre is. Tavaly március óta februárig több mint 90 ezer kisbaba született a KSH adatai szerint, akik közül több ezren születtek már a pandémia alatt, és ünnepelték azóta az egyéves szülinapjukat. A 2019-ben születettek pedig mostanra már bölcsődés korúak lettek.

Bár hajlamosak vagyunk azt gondolni, a legkisebbekre volt a legkevésbé hatással a járvány, valójában a kisbabák is kevesebb baba-mama programra juthattak el, kevesebb rokonlátogatásban volt részük, és kevesebb időt tölthettek a szabadban is életük első évében. Amitől viszont valószínűleg nem fosztotta meg a babákat a járvány azok a játékok: a webáruházaknál a pandémia alatt is folyamatos volt a kiszállítás.

Müller Cecília tavaly májusban beszélt arról, hogy a legkisebbekről se feledkezzünk meg, ha a járvány elleni védekezésről van szó. „Tudjuk jól, hogy a piciknél van valamiféle ragaszkodás: itt nemcsak a cumikra gondolok, hanem kis pelenkára, vagy nyunyókára, amit ő otthonról hoz és nagyon szereti. Próbáljuk meg ezeket otthon gyakran tisztítani, elcsenni ameddig alszik a gyermek és ezeket kimosni és vasalással még egy hőkezelésnek alávetni, ami szintén fertőtlenítő hatású.”

A szállóigévé vált félmondat, miszerint „csenjük el” a kisgyermekek nyunyókáját valójában csak arra vonatkozott, hogy arra az időre, amíg fertőtlenítjük, kimossuk azt. (Nem pedig arra, hogy vegyük el a gyerekek játékait.) Ez nemcsak a plüssöknél ajánlott, hanem a műanyagok, fajátékok esetében is rendszeresen javallott a fertőtlenítés.

A Pénzcentrum végigkérdezte a babajátékokat (is) árusító webáruházakat, hogy nőtt, vagy csökkent esetleg a kereslet a nyunyókák - avagy polgári nevükön szundikendők - iránt. A Babatappancs lapunk kérdésére elmondta, nem tapasztaltak növekedést, de nagy a kereslet a szundikendők iránt.  

A nem baba-mama termékekre specializálódott, hanem általános webáruházként működő eMAG tavaly március eleje és idén március eleje között százas nagyságrendben értékesített szundikendőket, azonban ez is nagyjából 10 százalékos visszaesést jelentett a járvány évében.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Babamarket webáruház pedig éppen keresletnövekedésről számolt be, és nemcsak a  nyunyókákat érintően. Lapunknak adott válaszuk szerint jelenleg több tényező miatt tapasztalható növekedés: egyrészt az online kereskedelemnek még a pandémiás helyzetet nem számolva is van egy természetese 20-30 százalék körüli növekedése, másrészt pedig a mostani vírushelyzet miatti boltbezárások sokakat rákényszerítettek a digitális vásárlásra. Így a Babamarketnél 50-70 százalékos növekedést tapasztaltak.

Taroltak az interaktív babajátékok húsvétkor

Arról is megkérdeztük a webáruházakat húsvét előtt, milyen játékokból vásároltak be leginkább a szülők, rokonok, barátok a legkisebbeknek. A Babamarket válasza szerint az interaktív játékok között továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek a Fisher-Price termékek. Ezek mellett a különböző tanuló és oktató funkciókkal rendelkező felnőtt szokásokat megtestesítő tanuló tabletek illetve telefonok a legkedveltebbek:

A Babamarket TOP5 interaktív babajátéka:

  1. Fisher Price intelligens asztalka
  2. Fisher Price tanuló kutyus
  3. Fisher Price Kukucs telefon
  4. Okostelefon babáknak
  5. Unikornis kívánságpajti

A Babatappancs TOP5 interaktív babajátéka:

  1. Apollo Navystar - Zenélő állatfarm házikó
  2. Robot hal
  3. Apollo Hola - Zenélő, világító, táncoló liba
  4. Sun Baby Interaktív csörgő - Labda
  5. Lionelo Paula interaktív játszószőnyeg

Az eMAG és Marketplace Partnereinek TOP10 interaktív babajátéka:

  1. Mappy Toys Tevékenységi központ
  2. Toomies Vidám Repülő Foglalkoztató
  3. Tomy Toomies Buszos Tojáskaland Szett
  4. Mappy Toys - Elefánt Interaktív játék
  5. Tomy Toomies Vidám Fagyiskocsik Foglalkoztató
  6. Tomy Tomy: Koppints Rá Tojcsi
  7. M-Toys Interaktív asztalka, fényekkel és hangokkal, Türkiz
  8. Lamaze Lamaze: A Tízkarú Polip Bébijáték
  9. M-Toys Interaktív asztalka, fényekkel és hangokkal, Rózsaszín
  10. Trefl Habszivacs szőnyeg puzzle - Erdei móka

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem