11 °C Budapest

Tombol a bérháború: ennyit lehet most keresni a Mekiben, Burger Kingben

2020. szeptember 29. 05:49

Az utóbbi két évben a hazai gyorsétteremláncok bevételei 17-24 százalékos növekedést mutatnak és folyamatos a munkaerőfelvétel is. A Burger King például több mint kétszer annyi alkalmazottat foglalkoztatott a múlt évben, mint 2018-ban, de a McDonald'snál is nőtt a foglalkoztatottság, ahogy az átlagkereset is. A Pénzcentrum most megvizsgálta: hány milliárdos bevételt termelnek a McDonald's és a Burger King éttermei, és mennyit fizetnek átlagosan a dolgozóiknak.

A veszélyhelyzet alatt a kormány szeptember 30-ig adott haladékot a vállalkozásoknak az adóbevallások elkészítésére, azonban nem minden cég várta ki ez a dátumot: Magyarország két fast food nagyhatalma, a Burger King és a McDonalds étteremhálózatok már közzétették a tavalyi üzleti évük adatait. A két gyorsétteremlánc eredményeit vetette most össze a Pénzcentrum, amelyből kiderül például, hol adnak el több hamburgert, vagy hogy ki fizeti meg jobban az alkalmazottait.

A McDonald’s legelső étterme 1988-ban nyílt meg Budapest belvárosában. Az 50. hazai McDonald’s átadására 1996-ban került sor, a 100. pedig Győrben, 2009. augusztus 28-án nyílt meg, a város 3. gyorséttermeként. A cég (Progress Étteremhálózat Kft.) azonban jelenleg csak 92 éttermet üzemeltet, melynek csaknem fele a fővárosban található.A Burger King első magyarországi éttermét 1991-ben nyitotta Budapesten, az Oktogonon. Magyarországon jelenleg összesen 43 Burger King üzemel az éttermek kizárólagos üzemeltetője a Fusion Befektetési Zrt., kivéve a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren található éttermet.

A két rivális gyorsétteremlánc közül nettó árbevétel, foglalkoztatottak száma és adózott eredmény tekintetében is a McDonald’s "vezet" és az éves növekedése is nagyobb. Bár kétszerannyi éttermével nem is csoda, ha az árbevétele is a duplája, mint a Burger Kingnek a Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálaton keresztül lekérdezett adatok alapján.

Látható, hogy az árbevétele mindkét cégnek növekedni tudott, a Meki közel 21, a Burger King 17 százalékkal a 2018-as évhez képest. Adózott eredmény tekintetében - amelyből már a kiadások is levonásra kerültek - a McDonald’s szintén nagyobb növekedést tudott elérni az előző évhez képest. Csaknem 25 százalékkal magasabb volt a 2019-es az éves adózott eredményük a 2018. évihez képest.

Az is látható a fenti adatokból, hogy míg árbevételben a Burger King közel a felét tudja hozni a Meki számainak, addig adózott eredményben mindössze 28 százalékát. Érdekes azonban az is, hogy foglalkoztatottak számát, és a bérköltség arányát tekintve is már más a felállás.

2019-ben a Meki átlagosan 1738 főt foglalkoztatott az évben, míg a Burger King éttermek üzemeltetője 805-öt. 2018-hoz képest azonban a McDonald’s-nál 14,64 százalékos volt a foglalkoztatottság bővülése, a Burger Kingnél viszont 129,34 százalékos! Tehát több mint a duplájára nőtt a foglalkoztatottság. 2017-hez képest szintén nagyobb léptékű volt a bővülés a Burger Kingél: 24,03 százalékot növekedett a dolgozók száma, míg a Mekinél csak 7,9 százalékot.

Az éves beszámolókban, ha összevetjük a 2019-es bérköltség sort a 2018-assal, azt láthatjuk, hogy 91,78 százalékkal magasabb volt a Burger King által kifizetett összeg, míg a McDonald’s esetében 45,25 százalék. Hiába csak 14,64 százalékkal volt több dolgozójuk a Burger Kingnek pedig csaknem 130 százalékkal.

Így ha a foglalkoztatottak átlagos számával elosztjuk a bérköltséget, akkor azt látjuk, hogy az átlagfizetés - amelybe a felsővezetők ugyanúgy beletartoznak, mint a kasszások - 345 742 forint volt tavaly a Mekinél, és 324 103 forint a Burger Kingnél havonta. Viszont utóbbinál 2018-ban még 387 592 forintra jött ki az átlag, tehát visszaesés történt - valószínűleg azért, mert több mint duplájára nőtt a foglalkoztatottság.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Mekinél viszont 2018-ban még 272 894 forint volt az átlagbér, ehhez képest a 345 ezres havi átlag jelentős növekedésnek mondható. Még az előtt, hogy a koronavírusjárvány betört volna Magyarországra, a McDonald’s éttermek üzemeltetője elárulta a Pénzcentrumnak, milyen béremelést terveznek 2020-ban: "az éttermi vezetők 10 százalékkal, a többi éttermi munkavállaló pedig 12 százalékkal több pénzt vihet haza minden hónapban" - válaszolták akkor.

Emellett a tavalyi év végén új, negyedéves bónuszrendszert vezettünk be. Ennek keretében vezetőink az étterem meghatározott eredményei alapján negyedévente extra jutalmat kaphatnak, éttermi munkatársainkat pedig a vállalatnál eltöltött idő alapján is jutalmazzuk

- közölte a cég portálunkkal februárban, majd pedig kifejtették, hogy az emelés után a budapesti McDonald's éttermekben a belépés napjától bruttó 270 680 forint a munkatársak havi juttatása (extra juttatások és műszakpótlék nélkül).

Mennyit lehet keresni valójában?

Azt nem tudni, végül mi lett az ígért béremelésből, viszont a Pénzcentrum korábban nem csak a Meki, hanem a Burger King és a KFC bérezési rendszerével is foglalkozott. A KFC-ben például az éttermi dolgozóknak stabil, bejelentett, hosszú távú munkát, rugalmas munkaidőt ajánlanak, ezen felül bónuszt, cafeteriát és borravalót is. A szórólapok szerint 3 hetes tréning után 1150 forintos órabér jár az éttermi dolgozóknak. Ez napi nyolc órával, heti 5 nappal számolva havonta bruttó 184 ezer forintot jelent. Viszont a bónuszokkal és pótlékokkal együtt az órabér inkább 1400-1500 forintra jön ki.

A Meki hirdetései szerint egy éttermi dolgozó nettó juttatása 160 ezer forint, ha teljes munkaidőben dolgozik, (persze ezek a bérek csak az adott étteremben érvényesek - esetünkben a Vörösvári úton). Emellé még 20 ezer vagy 40 ezernyi bónuszt is be lehet gyűjteni: 5, illetve 10 éjszakai műszak után.

A Burger Kingben éttermi dolgozóként teljes munkaidőben cafeteriával és műszakpótlékkal együtt nettó 133 700 és 162 700 forint között lehet keresni, éjszakai takarítóként 6 órás munkaviszonyban pedig nettó 144 300 forint ütheti havonta a dolgozók markát, melyben már szintén benne vannak a pótlékok és a cafeteria is. Az étteremláncnál junior menedzserként bruttó 270 ezer forintot lehet keresni - vagyis kedvezmények nélkül nettó 179 550 forintot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm