8 °C Budapest

Ér 4 millával többet? Duplateszten a luxus és a fapados KIA Ceed

2020. szeptember 19. 07:00

Ér 4 bő négymillióval többet a KIA Ceed csúcsmodellje a hétköznapi verziónál? A motoron kívül mi a különbség a kettő között? Megannyi kérdés, amelyek közül jópárra kiderül a válasz a Pénzcentrum mostani duplatesztjéből. Egy "lakossági" Ceed kombi mellett megkaptuk a ProCeed GT-t is a kínálat legtetejéről. A poént előre nem lőjük le, de annyit elárulunk, a GT-ben egy bizonyos gombot biztosan hamar elkoptatnánk.

Nehéz helyzetben van, aki szeretne birtokolni egy KIA Ceed-et, rengeteg verziója létezik az autónak, nem egyszerű kiválasztani, melyik lenne nekünk az ideális. A mostani videó talán segíthet dönteni: megmutatjuk a két végletet, egy teljesen átlagos Ceed-et, és a kínálat legtetejét, a ProCeed GT-t - azaz, nem teljesen a kínálat két vége, mert a "hétköznapi" Ceed nem a fapados verzió, silver felszereltséggel kaptuk meg.

A videóból megtudhatod, mi a különbség a hatmilliós és a majdnem duplaannyiba kerülő verzió között!

Pár szó az autókról

A mezei KIA Ceed egy vérbeli családi kombi, alapára 5,2 millió forint, mint fentebb említettük, mi a silver felszereltségi szinttel kaptuk meg, ami bő egymillió forinttal több extrát jelent. Ebbe aztán minden is belefér, a csomagtér 635 literes, de ha ez sem lenne elég, akkor az üléseket lehajtva még több mint 1000 literrel lehet növelni a kapacitást. Az ezres T-GDI motortól sem kell megijedni, amire kell, arra van benne erő, cserébe igen takarékosan el lehet vele közlekedni, akár 6 liter benzinből is kijöhet 100 kilométer.

A koreai kombi egy józan döltés annak, aki valami nagy batárt keres, de nem ülne fel a SUV-vonatra: szinte professzionálisan úgy tervezték, hogy a nagy tömegek igényeit elégítse ki. Emellett a KIA egy elég nagyvonalú garanciát ad az autóira, 7 évig vagy 150 ezer kilométerig érvényes a jótállás - ez szintén fontos lehet, ha valaki autóvásárláson gondolkodik. Ár-érték arányban sikerült nagyon jól belőni a puttonyos Ceed-et.

A ProCeed GT pedig már teljesen más tészta: bár előről nem sokban különbözik a mezei verziótól, de a látszat ennél nagyobbat nem is csalhatna! Bár a műszerfal szinte ugyanaz, mint a lakossági Ceedekben, de mégsem tűnik fapadosnak a beltér, igényesen emelték át a főbb elemeket, és olyan apróságokkal, mint a varrott bőrborítás abszolút megvan az ember prémiumérzete. A GT ülések is kényelmesek, pont ott tartanak, ahol kell. Ebben a csomagtér valamivel kisebb - a gömbölyded forma átka -, csak 594 literes, de azért ezzel is együtt lehet élni, viszont szintén a lekerekítés miatt a 185-190 centis, vagy magasabb utasok eléggé kellemetlenül érezhetik magukat.

Azonban nem is ez a lényeg, hanem az autó szíve: egy 1,6 literes, 204 lóerős turbóbenzin dolgozik a motorháztető alatt. Ez 7,6 másodperc alatt löki fel 100-ra a kombit, ami elég meggyőző adat. Ha valaki ilyet vásárol, a legjobb barátja a sport-gomb lesz, ennek hatására javul a gázreakció, öblösebb hangot ad a kipufogó, és csökken a kormány rásegítése. A kipufogómorgással nem lehet betelni, sem pedig a dinamikával, amit a sport mód kölcsönöz - mintha kicserélték volna az amúgy sem gyenge autót. Életvitelszerű használat mellett vélhetően hamar elkopna az a sport-gomb...

Viszont ennek megfelelően a GT jóval éhesebb is: 9-12 liter közötti fogyasztással érdemes számolni. A ProCeed GT alapára 8,65 millió forint, ehhez jött még a panorámatető, az automataváltó és a többi extra, amivel a tesztautónk ára már a 10 milliós határt is átlépte. Mindenesetre, aki shooting brakeben gondolkodik, mindenképpen vegye számításba a Ceed csúcsverzióját, főképpen, mert a Mercedes CLA jóval drágább.

A maga nemében mindkét autó jó döltés lehet, sokmindenbe nem lehet belekötni.

Önerő nélkül is megoldható!

Sőt, ha az olcsóbb autó mellett teszi le a voksát valaki, még önerő sem kell simán megoldható a vásárlás egy személyi kölcsönnel! A Pénzcentrum kalkulátorában megnéztük, hogy milyen feltételekkel adnak a bankok 6 millió forintot 84 hónapos futamidőre - egy új autó annyit bírjon ki azért, nemde? Nos, kiderült, hogy a CIB Banknál 7,96% lenne a THM a moratórium végén, a törlesztő pedig havi 92 973 forint lenne 2021-től. Nem sokkal marad el ettől az MKB Bank ajánlata sem, ahol jövőre 8,11% lesz a THM, a törlesztő pedig havonta 93 433 forint. Érdemes még megnézni az Erste vagy a Raiffeisen ajánlatát is.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem