7 °C Budapest

Súlyos: ilyen garzonokba költöztetheti gyerekeit a magyar elit

2019. január 20. 07:02

Pörög az új építésű lakások piaca a fővárosban, jelenleg 454 fejlesztésben bő 23 ezer lakóingatlant számlál a Budapesti Lakáspiaci Riport. A Pénzcentrum most a legeket gyűjtötte ki az összesítésből, mutatjuk a legdrágább-legolcsóbb, legnagyobb-legkisebb ingatlanokat, és sok egyéb érdekességet is.

Mint arról nemrég beszámoltunk, megjelent a Budapesti Lakáspiaci Riport legfrissebb, 2018 utolsó negyedévére vonatkozó adatsora. Az Eltinga és az Ecorys szakemberei 454 budapesti lakóingatlan-fejlesztést számláltak össze; az adatsor új építésű lakásainak száma pedig meghaladja a 23 ezret (az előző negyedévben 419 fejlesztésben több mint 21200 lakást számlált a riport).

Az adatokat górcső alá véve megállapítottuk, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik a luxusra a fővárosi lakáspiacon. Az összesítés szerint a 400 millió forintnál drágább kategóriában 2, a 300 milliónál drágább kategóriában 17, a 200 milliónál drágább kategóriában 70, a 100 millió forint feletti árkategóriában 495 eladó lakóingatlan van Budapesten, míg az 50 milliónál drágább lakások száma meghaladja a 2815 darabot.

Az átlagárak alapján az is kiderült, hogy bár a budai oldal jellemzően jóval drágább (Buda: 933937 Ft/nm; Pest: 768548 Ft/nm), mégsem egy budai kerület viszi a prímet; az V. kerület ugyanis több mint 454 ezer forintot ver rá négyzetméterenként az ezüstérmes XII. kerületre. Egyébként a drágább lokációk közé tartozik még Budán az I., és a II. kerület, Pesten pedig a VI. kerület, amelyekben átlagosan 1,14 millió és 1,37 millió forint közötti fajlagos árakkal találkozhatnak a nézelődők.

A végleteknél maradva igencsak meglepő az is, hogy a legdrágább V. kerület, és a legolcsóbb XXIII. kerület között majdnem 1,4 millió forintos árdifferencia van négyzetméterenként. Ez egy 70 négyzetméteres lakás esetében azt jelenti, hogy majdnem 100 millió forintot spórolhat valaki, ha a belváros helyett inkább Soroksárra költözne. Akadnak persze még bőven érdekességek a riportban, a Pénzcentrum alább néhányat kigyűjtött a főváros új lakás piacának, még eladó legjei közül.

A legdrágább

Nincs mese, leesett az állunk a legmagasabb árcédulát látva: az 5. kerületi, Loft Astoria néven futó, 7. emeleti projekt irányára a legutóbbi adatfelvétel szerint 649 380 000 forint. Ezért az összegért több mint 226 négyzetmétert kaphatunk, amihez jár egy bő 60 négyzetméteres terasz is. Ez, a terasszal korrigált alapterület alapján közel 2,6 millió forintos négyzetméterárat jelent.

A legolcsóbb

Ha lenne 650 millió forintunk Budapest legdrágább lakására, az azt jelenti 52 darabra futná a legolcsóbból. Jelenleg ugyanis mindössze 12 millió 500 ezer forintba kerül a 14. kerületben található, "Zászlós 18" néven futó projekt egyik minigarzonja (erre később még visszatérünk).

A legdrágább garzon

Sokan az alapterületen szeretnek pénzt spórolni, pedig sokszor többe kerül egy minigarzon a budapesti lakáspiacon, mint egy jóval nagyobb, több szobás lakóingatlan egy kevésbé felkapott, de még bőven vállalható lokáción. Erre kiváló példa a főváros legdrágább garzonja is, amely az 5. kerületi Emerald Residence társasházban található; a lakás(ka) 32,45 négyzetméteres, és 69,9 millió forintot kóstál - ez több mint 2 millió 154 ezres négyzetméterár.

Vásárolnál, felújítanál, építkeznél? Ehhez finanszírozást is keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

A legnagyobb

Igencsak komoly életteret vásárolhat magának, akinek van 580 millió forintja (megj.: a Budapesti Lakáspiaci Riport 2018/III. negyedévi adatfelvétele szerint); ezért az összegért ugyanis 259,2 négyzetméteres lakás (terasz, erkély nélkül számított alapterület) vásárolható a főváros 13. kerületében található New West Társasházban.

A legkisebb

A legnagyobb lakóingatlan méretéhez képest eltörpül Budapest legkisebb új építésű lakása. A 14. kerületben található, "Zászlós 18" néven futó projektben akad egy lakóingatlan, ami még a 19 négyzetmétert sem éri el. Ehhez képest igencsak borsosnak tűnik a 12,5 millió forintos árcédula (négyzetméterára bő 667 ezer forintra jön ki).

A legnagyobb terasz

A terasszal rendelkező lakások általában értékesebbek, mint a terasz nélküli társaik, ami rendre az ingatlan áraiban is megmutatkozik. A hagyományos terasz alapterületét 50 százalékban szokás a lakás alapterületéhez hozzáadni, a 20 négyzetmétert meghaladó terasz esetében azonban a 20 négyzetméter feletti részt harmad- vagy negyedrészben szokás beszámítani. Ha tehát van egy 50 négyzetméteres lakásunk 10 négyzetméteres terasszal, akkor annak értéke megegyezik egy azonos minőségű és paraméterű 55 négyzetméteres lakással. Ha azonban az említett lakás teraszának mérete 100 négyzetméter, nem jelenti automatikusan a lakás értékének megduplázódását.

A legnagyobb terasz jelenleg a Marina Bay Residence egyik 6. emeleti eladó lakásához tartozik, mérete 375,8 négyzetméter (a lakás alapterülete csak 223 négyzetméter).

A legmagasabb emeleten fekvő

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény (Étv.) érvényben lévő változata szerint maximum 90 méter magas épületeket (a törvény épületről beszél, nem építményről) lehet felhúzni Magyarországon. A most kivitelezés alatt álló lakóingatlanok azonban bőven elmaradnak ettől a határtól Budapesten. Aki szereti a magasságot, annak ma be kell érnie a 17. emelettel: A Metrodom Panoráma projektjének legfelső szintjén még több megvásárolható lakás is van, áruk 86 millió forint és 120 millió között szóródik, ebbe az összegbe 112-115 négyzetméter fér bele (plusz erkélyek, teraszok).

Cikkünk elkészítéséhez a Budapesti Lakáspiaci Riport 2018/IV. negyedéves adatfelvételét használtuk, és kizárólag a még eladó ingatlanokra fókuszáltunk. A számításoknál részben számított alapterület (erkély, és terasz méretével korrigált) alapján számoltunk, ezt az adott számításnál írásban minden esetben jelöltük.
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem