21 °C Budapest

Nem várt számlát kaphatnak a vízművektől háztulajdonosok: nincs mese, fizetni kell!

2019. december 15. 13:00

Tombol a tél Magyarországon: az előrejelzések szerint bár még mostanában fagypont fölött lehet napközben a hőmérséklet, éjjelente már kemény mínuszok lesznek jó ideig. Azon felül, hogy fázni sosem jó, a téli időjárás miatt az ingatlantulajdonosokra is plusz feladatok vár(hat)nak. Ugyan a fagy leggyakrabban a nyaralóknál vagy a ritkán használt vízvezetékeknél okoz csak komoly károkat, ugyanakkor a legdurvább mínuszok sokszor azokat a háztartásokat sem kímélik, ahol sok vizet használnak, és erős az áramlás.

Jó, ha tudod: a belső hálózat és a vízmérők fagy elleni védelemről az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia! A fagy elleni elmulasztott védelemből eredő meghibásodáskor a mérő cseréjének költségét és az elfolyt víz díját is az ingatlantulajdonosnak kell viselnie!

Márpedig a nagy hidegnek számtalan vízóra esik áldozatul, amelyek védelméről nem gondoskodnak megfelelően. Bár az elfagyások átlagos számát nem lehet pontosan meghatározni, hiszen ez függ attól is, hogy mennyire van hideg, de a Fővárosi Vízművek a Pénzcentrum kérdésére azt közölte, tavaly mindössze 50-60 ilyen esettel találkoztak

A szerencsére csökkenő mennyiséghez hozzájárul az is, hogy az idejében megkezdett kommunikációnak köszönhetően ügyfeleink egyre tudatosabbak e téren. Legtöbben már a tél beállta előtt gondoskodnak a vízmérők téliesítéséről.

- írták a megkeresésünkre. A társaság ugyanis kiemelt figyelmet fordít a baj megelőzésére: már jóval a zordabb idő beállta előtt kampányolnak a fagyvédelem szükségességéről, és mint elárulták, Vízművek a veszélyeztetett, fagyzugos környezetben lévő ingatlanok tulajdonosainak sms-ben és e-mailben is külön figyelmeztetést küld.

Sokan nem tudják, hogy pontosan mi történik a mérőórával, amikor befagy, ezért erre is rákérdeztünk a cégnél. Közölték, hogy keggyakrabban a vízmérő üvegének repedése fordul elő, ami - a repedés mértékétől függően - a mérő folyamatos szivárgását vonja maga után.

Ebben az esetben a mérő szerkezete ugyan nem hibásodik meg, de az eszköz elveszíti hiteleségét, és jelentős mennyiségű víz folyhat el a hiba észleléséig. Szélsőséges esetben a jég intenzív térfogat-növekedése miatt a mérő szerkezete is rongálódhat, vagy akár a mérő háza is szétrepedhet, ezt azonban nagyon ritkán tapasztalták a kollégák.

- vázolta a Fővárosi Vízművek. A bajt onnan lehet észrevenni, hogy először csökken a víznyomás, de ha már komolyan károsodik a rendszer, akkor egyáltalán nem fog víz folyni a csapokból.

Ezt kell tenni, ha beüt a krach

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Amennyiben elfagyna a vízórád, azt be kell jelenteni a szolgáltatónál, akik elindítják a cserefolyamatot.

Munkatársaink a javítás során a helyszínen mindössze egy rendkívüli mérőcsere-munkalapot töltenek ki, amit ügyfelünk aláírásával igazol. Maga a mérőcsere -  amennyiben csak a mérő fagyott el - általában 10 percet vesz igénybe. AZ, hogy munkatársaink milyen gyorsan tudnak a helyszínre érkezni, a bejelentések számától függ, de elmondható, hogy a vízhiánnyal járó javításokat munkatársaink előresorolják. Legkésőbb néhány órán belül a helyszínre érkezik a segítség

- ismertette a Vízművek. Azonban sokszor nemcsak a vízóra fagy el az aknában, hanem a szerkezet előtti, illetve utáni csőszakasz is. A társaság által üzemeltetett, aknában lévő, úgynevezett passzdarabokat, szerelvényeket a kivizsgálók szükség esetén cserélik,

de a belső hálózat - tehát a mérő utáni szakasz - javítása, a vezeték kiolvasztása (amennyiben az is elfagyott) már a tulajdonos feladata és költsége.

Néhány hasznos tanács a kár megelőzősére, illetve enyhítésére:
-    A fagy leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos!
-    Fedlapok esetében érdemes a fedlapon lévő lyukakat eltömíteni, mivel azok bevezetik a hideget az aknába.
-    A kerti vízóraakna törött vagy hiányzó fedlapját érdemes idejében pótolni, sőt, a nagy hidegben külön szigetelésről is gondoskodjunk. Erre alkalmas lehet az aknatető aljára rögzített hungarocell lemez is. A vízmérőt akár pléddel, hungarocellel vagy más hőszigetelő anyaggal is letakarhatjuk, de még a kartondoboz darabok is megfelelőek erre a célra.
-    A vízmérő téliesítésénél azonban arra mindenképpen ügyelni kell, hogy annak számlapja könnyen szabaddá tehető legyen, s ezáltal a mérő leolvasható maradjon.
-    Rendszeresen ellenőrizzük, hogy nincs-e víz az aknában, valamint figyeljünk arra is, hogy a vízóraakna fedele mindig zárt állapotban legyen.
-    A pincékben lévő vízmérők védelme érdekében ellenőrizzük a pinceablakok épségét, és ha a vízmérő, illetve a csövek a külső talajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, hőszigetelésükről külön is gondoskodjunk.
-    Szigeteljük - vagy ennek hiányában - időben víztelenítsük a falakon kívül lévő, illetve a nem kellően szigetelt vízvezetékeket.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem