21 °C Budapest

Megdőlt a rezsimítosz: maga alatt vágja a fát, aki így fűt

2019. január 21. 17:30

Érdemes egész napra bekapcsolva hagyni a fűtést? Most szakértők vették végig a témát, végre fény derült a titokra! Emellett tippeket is adunk, hogyan minimalizáld a hőveszteséget a lakásban.

Repkednek a mínuszok, hol hó, hol havas eső hullik - ezt sajnos a rezsicsekkek is megérzik, ilyenkor az egekbe emelkedhet a fűtésszámla. Összeszedtünk pár tippet, amikkel viszonylag fájdalommentesen tornázhatod lejjebb a téli rezsiköltségeket, és utánajárunk annak a vélekedésnek is, hogy jobban jársz, ha nap közbenre sem kapcsolod ki a termosztátot.

Trükközz a hőfokkal

Talán triviálisnak tűnhet, de nem árt minél többször elmondani: minél alacsonyabb hőfokot állítasz be a fűtésen, annál kisebb lesz a számlád. A szakértők szerint 18 és 21 Celsius-fok között van az ideális érték. Emellett a Mirrornak kiemelték, hogy ha egyetlen fokkal lejjebb veszed a hőszabályzót, azzal nagyjából 10 százaléknyi energiát spórolhatsz meg!

Sokan gondolják, hogy ha egész nap alacsonyabb hőmérsékleten működik a fűtés, az kevesebb energiát fogyaszt, mintha teljesen kikapcsolnád, ha elmész otthonról. A lap által megszólaltatott szakértők szerint mindenképpen az utóbbi megoldás a nyerő, hiszen ha nem megy a fűtés, akkor nem is fogyaszt semmit.

A nap közbenre bekapcsolva hagyott fűtés pazarlás, hiszen akkor is megy, ha üres a lakás! A közhiedelemmel ellentétben nem lehet vele spórolni

- hangoztatta Kilian Pender, a kazánokat forgalmazó Hiber nevű cég munkatársa. Ehelyett azt javasolja, hogy időzítsük a fűtést, számos terméknél ezt például csak egyszer kell beállítani. Mint mondta, úgy érdemes matekozni, hogy a rendszer nagyjából fél órával a hazaérkezésünk előtt kezdjen el meleget adni, és ugyanennyivel az előtt kapcsoljon ki, hogy elhagynánk a lakást. Reggel is érdemes úgy beállítani, hogy ébredés előtt 30 perccel induljon a fűtés.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kiderült, sokkal többet fogyaszt a fűtőrendszer, ha egész napra benyomva hagyod, hiszen akkor folyamatosan próbálja kompenzálni a hőveszteséget - ugyanis mindig bekapcsol, ha az adott érték alá csökken a hőmérséklet.

Így csökkentsd a számládat

  • Ne blokkold a hőt: a szoba elrendezése komolyan befolyásolhatja a fűtőrendszer teljesítményét. Ezért ne legyenek bútorok a radiátor előtt, mert nagyon visszafogja a hőleadást!
  • Fel a melegítőt: a szakértők szerint nap közben a fűtés feltekerése helyett érdemesebb felvenned egy pulóvert, melegítőt, ha otthon vagy. Nem fázol, de nem is nő a rezsiköltség!
  • Minimalizáld a hőveszteséget: a házak, lakások rengeteg hőt vesztenek például az ablakoknál, ajtóknál. Ezt igen egyszerű orvosolni, minden barkácsboltban lehet kapni ilyen szigetelőcsíkokat.
  • Húzd be a függönyt, hiszen így is megakadályozhatod, hogy a hő kiszivárogjon az ablakon. Lehet már külön hőfogó függönyöket is kapni, amik a hagyományosoknál is jobban visszafogják a fogyasztást.
  • Csekkold a radiátorokat, ha azok nem melegek, akkor lehet, hogy légtelenítni kell a rendszert. Ezt egy csavarhúzóval te is el tudod végezni, nem kell szerelőt hívni!
  • Szigeteld le a csöveket, hiszen azok vékonyak, így a hidegben nagyobb a hőveszteség, ha csupaszon maradnak. A barkácsboltokban találsz speciálisan fűtéscsövekre való szigetelőket - hidd el, nem rossz befektetés!
  • Egy vastag szőnyeg is felfogja a hőt, minimalizálja a veszteséget - és nem mellesleg a lábad sem fog fázni!
  • Hasznosítsd a főzés hőjét, egy vasárnapi ebéd elkészítése például jól felmelegíti a konyhát. Ha pedig a sütőben sütöttél valamit, hagyd nyitva az ajtaját, ha kész az étel!

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem