12 °C Budapest

Luxustelepülések Magyarországon: itt élnek a leggazdagabb családok

2019. július 18. 05:29

Évente majdnem 1,5 millió forint jut egy lakosra az ország leggazdagabb járásában, míg a legszegényebb településekenek helyet adó Csengeri járásban mindössze évi 620 ezer forintból kell beérniük az ott lakóknak. Ez majdnem 2,5-szeres különbség. Legutóbbi cikkünkben már bemutattuk az ország legelmaradottabb településeit, most a 10 leggazdagabb járást vesszük górcső alá.

Ahogy azt, "Ezek az ország legszegényebb települései: ennyiből nyomorognak a családok" c. cikkünkben megírtuk, hatalmas a szórás bérek tekintetében Magyarországon. A KSH legfrissebb jelentése szerint hiába jár 350 ezer forint felett a bruttó átlagfizetés, kereseti tizedek alapján 10-ből 6-7 magyar munkavállaló bére (sokszor bőven) elmarad ettől. Vagyis a jól kereső kevesek húzzák fel az átlagot.

A társadalmi csoportok erőteljes jövedelmi polarizációját több kutatásban is aggasztónak tartják. Egyértelműen nyomon követhető ugyanis az a folyamat, hogy miközben a középosztály aránya évek óta csökken, addig a felső és felső-közép, illetve az alsó jövedelmi rétegek súlya növekszik a népességen belül.

A társadalmi rétegek elszakadása természetesen földrajzilag is nyomon követhető: az ország hét régiója közül továbbra is a Közép-Magyarországi régióban a legmagasabb az egy főre jutó jövedelem, itt éves szinten alig több mint 1 millió 240 ezer forintból gazdálkodhatnak a lakosok, ezzel szemben az Észak-Alföldön fejenként mindössze évi 881,6 ezerből kell boldogulni.

Az eltérés azonban ennél is durvább, ha a régiós bontás helyett államigazgatási járásonként vizsgáljuk a jövedelmi viszonyokat. Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) friss statisztikáit górcső alá véve ugyanis egyértelműen kiderül, hogy a leggazdagabb magyar településeken élők gyakorlatilag "dőzsölnek".

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hozzávetőlegesen 2-2,5-szer magasabb az egy lakosra jutó összes nettó jövedelem a "luxustelepüléseken, mint a legszegényebb járásokban.

A komoly jövedelmi egyenlőtlenségeket látva amúgy az sem nagy meglepetés, hogy jóval alacsonyabb a munkanélküliségi ráta a gazdagabb járásokban. Egy adott hely jó életszínvonala ugyanis egyenesen arányos az ott élő munkavállaló lakosság arányával, tehát minél többen dolgoznak, annál magasabb a relatív jólét.

A leggazdagabb járásokban ez többnyire 3 százalék alatti munkanélküliséget takar, míg a legszegényebb területeken bőven 10 százalék feletti a munkanélküliségi mutató. Sőt, akad olyan járás (Gönci járás) is, ahol majdnem eléri a 15 százalékot a munkanélküliségi ráta. De nézzük, hol és átlagban mennyi pénzből élnek manapság a leginkább jómódú magyar családok.

10. Paksi járás

  • Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 1 249 689 Ft/év/fő
  • Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 2 452 003 Ft/év/fő

9. Veszprémi járás

  • Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 1 252 616 Ft/év/fő
  • Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 2 151 815 Ft/év/fő

8. Gödöllői járás

  • Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 1 259 128 Ft/év/fő
  • Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 2 543 752 Ft/év/fő

7. Pilisvörösvári járás

  • Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 1 266 208 Ft/év/fő
  • Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 2 632 737 Ft/év/fő

6. Érdi járás

  • Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 1 272 052 Ft/év/fő
  • Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 2 559 393 Ft/év/fő

5. Móri járás

  • Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 1 281 684 Ft/év/fő
  • Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 2 384 941 Ft/év/fő

4. Székesfehérvári járás

  • Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 1 285 325 Ft/év/fő
  • Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 2 401 948 Ft/év/fő

3. Győri járás

  • Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 1 302 849 Ft/év/fő
  • Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 2 487 611 Ft/év/fő

2. Dunakeszi járás

  • Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 1 404 762 Ft/év/fő
  • Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 2 799 858 Ft/év/fő

1. Budakeszi járás

  • Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 1 478 474 Ft/év/fő
  • Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 3 062 100 Ft/év/fő

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm