13 °C Budapest

Ezek a magyarok a fűtési szezon legnagyobb nyertesei: mutatjuk, mi a trükk

2019. december 10. 20:30

Az újHÁZ Centrum szakértői minden évben megvizsgálják a fűtőanyag-piacot, hogy kiderüljön, mely fűtési módot választó háztartások zsebében marad a legtöbb pénz a szezon végére.

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet kapnak a fenntarthatóságra törekvő, környezetbarát, üveghatású gázok kibocsátását teljes mértékben megelőző fűtési megoldások. Ezek az esetek többségében a megújuló energiaforrásokon alapulnak és olyan rendszerszintű eszközöket társíthatunk hozzájuk, amelyek napkollektorokkal, turbinákkal vagy fejlett generátorokkal állítják elő a villamosenergiát - mondják az újHÁZ Centrum szakértői, akik szerint az egyszeri, nagyobb volumenű beruházások akár már néhány év alatt megtérülhetnek akkor, ha kizárólagos, vagy másodlagos fűtési megoldásként használjuk fel a megújuló erőforrásból nyert energiánkat.

Bár egyre nagyobb teret nyernek az innovatív fűtési lehetőségek, napjainkban még mindig a gáz, a villanyfűtés a leggyakoribb a hagyományos tüzelés mellett. Úgy tudni, ez utóbbi a második leggyakoribb opció, jelenleg Magyarországon összesen mintegy hatszázezer háztartás alkalmazza.

Mennyi az annyi?

Az építőanyag-kereskedelmi hálózat szakértői megvizsgálták a fűtőanyagok piacát és kiszámolták, ki jár a legjobban, illetve mely tüzelőanyagok vásárlása éri meg a leginkább a fogyasztóknak. Minden kétséget kizáróan a villanyfűtést alkalmazóknak kell a leginkább a zsebükbe nyúlniuk, energiaszámlájuk ugyanis kiugróan magasra emelkedhet. Különösen igaz ez akkor, ha egyrészről nincs megfelelően szigetelve otthonuk, másrészről pedig nem energiatakarékos villanypaneleket használnak a helyiségek fűtésére - magyarázzák a szakértők.

Szigetelnéd a házad, de szűkös a keret? Találd meg a legjobb személyikölcsön ajánlatot a Pénzcentrum kalkulátorával!

A földgáz fűtőértéke függ az anyag minőségétől, de általánosságban véve 34 MJ/köbméter közeli szinten van. Ezzel szemben a tűzifa és a brikett fűtőértéke az alapanyag minőségétől függ. Míg előbbit a fa fajtáján túl annak nedvességtartalma is befolyásolja, addig utóbbi esetében a préselési technológia is mérvadó.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tüzelés is lehet fenntartható

A brikett fűtőértékét jelentősen befolyásolja, hogy előállítása során mekkora nyomás alatt volt. Minél tömörebb ugyanis a brikett, annál tovább ég

- mutatnak rá az újHÁZ Centrum szakértői, akik szerint az átlagos brikettel történő fűtés is fele annyi alapanyagot igényel, mint a tűzifával történő fűtés, ráadásul 16-18 MJ/kilogrammos fűtőértéke is magasabb a tűzifáénál. Ezek esetében a fűtőérték a nedvességtartamtól és a fa fajtájától is függ. A legalacsonyabb fűtőértékkel az akác rendelkezik, de a csertölgy is csak ritkán éri el a brikett szintjét.

Felhívják ugyanakkor a figyelmet az úgynevezett biobrikettekre is, amelyek teljes mértékben megújuló energiaforrásnak számítanak, ezáltal kategóriájuk legkörnyezetbarátabb megoldásaiként tartják számon. Ezek hátránya ugyanakkor az, hogy jóval magasabb áron szerezhetők be, mint a tűzifák, előnyük azonban, hogy készen megvásárolhatók és nem koszolnak. A piaci árakon számolva azonban kijelenthető, hogy az egy egységnyi fűtőértékük magasabb áron állítható elő, mint a tűzifa esetében.

Jelenleg két út látszik kirajzolni a szilárd tüzeléssel fűtő háztartások számára. Ha környezettudatosan és kevés fizikai munkát ráfordítva szeretnék otthonuk melegét biztosítani, úgy a biobrikettek használatát javasoljuk. Amennyiben azonban kereteik nem teszik lehetővé ezek alkalmazását, úgy továbbra is az akác tűzifa megvásárlásával járnak a legjobban

- húzzák alá a szakértők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm