21 °C Budapest

Ez a 6 leggyakoribb jele annak, hogy téged is elért a szezonális depresszió

2020. december 3. 16:50

Állandó kialvatlanság, a hobbik elunása és megváltozó étvágy is annak a tünete lehet, hogyha valakinél egy sima téli fáradtságnál nagyobb probléma, a szezonális depresszió jelentkezett. Ráadásul szakemberek szerint idén mindez összeérhet a járvány miatti szorongással.

Ahogyan egyre hidegebb lesz, egyre kevesebb a fény és nehezebben tudunk kimenni a szabadba, sok ember küzd a szezonális depresszióval (ne keverd össze a sima depresszióval, amiről itt írtunk részletesen), vagy pontos nevén a szezonális affektív zavarral (SAD). Ez a depresszió egy olyan fajtája, amely az évnek nagyjából ugyanabban a szakaszában jelentkezik. 

Ősszel, és a télen át egészen tavaszig eltarthat, például azért, mert a természetesen napfénynek komoly hatása van a jóllétünkre. Persze sokaknál lehet csak egy kis téli levertség, de ha valaki valóban a SAD tüneteivel küzd, az komolyan kihathat a mindennapjaira akár hosszabb időn át.

A szezonális depresszió tünetei

A jellemző tünetek általában hasonlók, mint a nem szezonális depresszió esetén, csak ezek a legjellemzőbben január-februártól tartanak egészen tavaszig. A HuffPost az amerikai pszichológusokat tömörítő egyesület adatai alapján szedte össze, mik a legjellemzőbb jelek.

  • Folyamatosan szomorú vagy: Ehhez társulhat még a reményvesztettség érzete vagy, hogy úgy hiszed, segítség nélkül maradtál. 
  • Megváltozó étvágy: A korábbiaktól eltérő evési módok, például ha többet eszünk olyan kajákat, amelyek komfortérzetet, élvezetet adnak akkor is, ha nem vagyunk éhesek, az akár nagyobb problémát is takarhat.
  • Nem hoznak lázba azok, amiket szeretsz csinálni: Ha a kedvenc hobbijaidért eddig oda voltál, de ebben az időszakban nem igazán kötnek le, de érthetjük ez alatt a szexuális igény csökkenését is.
  • Fáradt vagy, akármennyit alszol: Próbálsz többet aludni, de még mindig kimerültnek érzed magad, napközben is szundikat kell beiktatni.
  • Nehéz koncentráció: Pont az eddigiekkel összefüggésben is jellemző tünet, hogy az ember mentálisan is kimerültebb, nem tud odafigyelni, rosszabb lesz a reakcióideje is.

Összeérhet a járvány miatti szorongással

Egy, a JAMA Network Open-ben szeptemberben megjelent kutatás szerint a tengerentúli felnőttek a járvány alatt a korábbinál háromszor nagyobb mértékű szorongásról számoltak be. Ennek kapcsán szakemberek már ősszel arra figyelmeztettek, mindez összeérhet a szezonális depresszióval. A Washington Post cikke szerint azért nehéz a mostani a helyzet, mert amíg a legtöbb katasztrófának van eleje, közepe és vége, a járvány még mindig tart, és nem látni a végét. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egy brit kutatás pedig a fiatal felnőtteket vizsgálta, ahol szintén arra jutott, hogy a probléma megduplázódott. Míg nyáron némi lazítás történt, mindenképp nehezíti a helyzetet, hogy az egyébként is sokak számára nyomasztó őszi-téli időszakban kellett újra alkalmazkodni a járvány terjedését lassító korlátozásokkal. A lelki egészség oldaláról nézve fontos, hogy a mai kormányzati bejelentés alapján karácsonyra némi enyhítés várható.

Mit tehetsz a szezonális depresszió ellen?

Azok, akik esetleg valóban gyanítják önmagukon a SAD tüneteit, tudnak tenni számos dolgot a helyzet javításáért.

  • Menj ki a napfényre! Bár most nehezebb, de azért mégis van lehetőség arra, hogy kimenjünk a szabadba, ahol természetes fény ér bennünket. Még egy borús téli nap karcsú napsugarai is sokkal többet segítenek, mint az otthoni lámpafény.
  • Tervezd meg, mikor alszol! Segíthet, ha állandóan beiktatott szunyókálások helyett megtervezett módon pihenünk. 
  • Mozogj! Persze ez nehezen hangzik, amikor az ember kimerültnek érzi magát, de egy kis mozgás, például egy szolid séta vagy jóga is segíthet. Ha a szabadban tudsz sétálni, akkor a napfénnyel is össze tudod kötni!
  • Étkezz változatosan! Sokfélét, ez az egészségednek és a közérzetednek is jót tesz.
  • Tartsd a kapcsolatot a szeretteiddel! Bár ezt most nagyban megnehezítette a pandémia, egy videós vagy sima hívás is rengeteget segíthet.
  • Beszélj egy terapeutával! Ha rosszul érzed magad, konzultálj egy terapeutával, aki szakszerűen tud neked segíteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem