Alattomos népbetegség támadja a magyarokat: főleg a férfiak vannak veszélyben

2021. január 20. 11:05

Van egy statisztikai adatsor, amelyet Magyarország évek, évtizedek óta vezet, de legalábbis az élbolyban halad: az öngyilkosságot elkövetők számában. Habár a helyzet sokat javult a '80-as évekhez képest, még mindig rengetegen választják ezt az utat, holott a tettet sok esetben megelőző állapot, a depresszió nevű betegség ma már kifejezetten jól gyógyítható. 

Immár 18. alkalommal a KSH 2020-ban is kiadta a Nők és férfiak Magyarországon c. zsebkönyvét. Ebben a nők és férfiak itthoni helyzetét mutatják be, diagramok segítségével elemezve a népesség összetételét, alakulását, a munkaerőpiacot, az oktatást vagy éppen a bűnözés, turizmus adatait a nemi arányok szempontjából.

Azért fontosak ezek a kiadványok, mivel a nők és férfiak helyzetének, lehetőségeinek számos területen mérhető egyenlőtlensége jelentős, de nagy mértékben függ az adott ország gazdasági szerkezetétől, a foglalkoztatottság mértékétől és a keresetek színvonalától. Ha részletesen foglalkozunk az adatokka, sok értékes információt nyerhetünk ki belőlük.

Korábban már foglalkoztunk a kiadvánnyal, akkor a nők és férfiak eltérő helyzetét az oktatás területén vizsgáltuk, most azonban egy sokkal sötétebb témához nyúltunk: az öngyilkossághoz.

A KSH ahogy mindenről, azokról a magyarokról is pontos statisztikát vezet, akik önkezükkel vetnek véget az életüknek. Fontos elmondani, hogy előzménye sok esetben a depresszió, mely nem hangulat, hanem orvosi értelemben véve komoly betegség betegség.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116 123 ingyenes lelki elsősegélyt.

Magyarország hosszú évekig vezette az öngyilkossági statisztikákat, a Kádár-kor úgynevezett hanyatló korszakában kétségbeejtően sok magyar vetett véget önkezével életének, ennek súlyos társadalmi okai voltak, mára azonban a helyzet valamelyest javult. (A szocializmusban az alkoholfogyasztás és az öngyilkosok arányos száma nagyjából kétszeresére nőtt. Ezek a mutatók is a rendszerváltás táján kezdtek javulni.)

Helyünk Európában

Tehát javultak ugyan valamelyest a mutatók, ám még mindig kétségbeejtően sok azok száma itthon, akik a halált választják életük feloldhatatlan(nak tűnő) ellentéteik megoldására. A kiadvány az Eurostat 2016-os adatait közli, ezek szerint az Európia Unió akkori 28 tagállamában 100 ezer lakosra 4,5 női, és 17 férfi öngyilkos jutott, Magyarország azonban felhúzza ezt az átlagot: itthon 100 ezer emberből 8,4 nő és 30,9 férfi vet véget évente a saját életének.

Ahogy a grafikonon is látszik, ez a probléma a férfiakat komolyabban érinti, minden országban magasabb az arányuk. Az uniós országok közül Máltán, Cipruson és Görögországban a legjobb a helyzet, ott követik el a legkevesebb öngyilkosságot, és Litvánia az az ország, ahol egyszerűen borzalmas a helyzet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az öngyilkosság és a magyar férfiak

A statisztikákból kiolvsható, hogy 1980 óta folyamatosan csökken azok száma, akik szándékosan dobják el maguktól az életet, akkoriban a férfiak esetében közel 3500, nők esetében évi 1500 volt ez a szám.

2000 óta aztán felgyorsult ez a csökkenő tendencia, ennek oka az is lehet, hogy a korábbi elnyomásban megnyomorított generáció szép lassan eltávozik, ám a probléma még mindig akut, és az sem segít róla, ha össztársadalmi szinten kevesen beszélünk róla, egyszerűen ez tabutémának számít. Holott a probléma megelőzhetó lenne. 

A depresszió komoly betegség

A depresszió orvosi értelemben vett betegség, melynek legsúlyosabb szövődménye az öngyilkosság. A nem kezelt súlyos major depressziós betegek 15-19 százaléka önkezével vet véget az életének, az öngyilkosságot elkövetők 65-80 százaléka szenved a depresszióban.

Depresszióról abban az esetben beszélünk, ha az alább felsorolt kilenc tünet közül legalább öt több mint két héten keresztül észlelhető a betegnél. Jellemzői a

  • nyomott, szomorú hangulat;
  • az érdeklődés csökkenése vagy teljes elvesztése;
  • jelentős testsúlycsökkenés esetleg fokozott étvágy (az esetek 10-15 százalékban);
  • alvászavar;
  • nyugtalanság vagy gátoltság;
  • folyamatos fáradtságérzet;
  • érdektelenség;
  • lecsökkent koncentrációs- és döntési képesség valamint öngyilkossági gondolatok. 
A tünetek többnyire hetek, de akár 1-2 nap alatt is kialakulhatnak, és ami a legfontosabb, hogy alapvető változást jelentenek a beteg viselkedésében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem