12 °C Budapest
Bride and groom walking on pavements

Botrányosan sokba kerülnek az esküvők Magyarországon: embertelen mértékű a drágulás

2021. július 30. 11:04

A pandémia a szolgáltató szektor egy jelentős részét megrángatta, nem kivétel ez alól az esküvőszervezés sem. Rengeteg lagzi maradt el a járvány miatt bevezetett korlátozások okán, mely azt eredményezte, hogy elképesztő módon megdrágult minden, ami az esküvővel kapcsolatos. Nem csak a helyszín, az ételek, de még az olyan szolgáltatások is, mint a menyasszonyi ruhák kibérlése. 

A pandémia a szolgáltató szektor egy jelentős részét megrángatta, nem kivétel ez alól az esküvőszervezés sem. Rengeteg lagzi maradt el a járvány miatt bevezetett korlátozások okán, mely azt eredményezte, hogy elképesztő módon megdrágult minden, ami az esküvővel kapcsolatos. Nem csak a helyszín, az ételek, de még az olyan szolgáltatások is, mint a menyasszonyi ruhák kibérlése. 

Folyamatosan csökkent a magyar lakosság száma: csak az ezredforduló óta fél millió magyarral vagyunk kevesebben. A tendencia jelenlegi tudásunk szerint egyértelmű, így 2080-ra további 1 millió magyar fog eltűnni a semmibe, - potenciálisan - súlyos szociális problémákat hagyva maga után.

Ezt felismerve a magyar kormány számos intézkedést hozott, hogy megállítsa a népességfogyást, a közvetlen támogatások mellett, mint amilyen a babaváró támogatás, vagy a csok a házasságkötéseket is szorgalmazza méghozzá adókedvezmény formájában.

Ennek látható eredményeképpen 2020-ban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint kétezerrel több pár kötötte össze az életét, mint egy évvel korábban még úgy is, hogy a pandémia nagyon sok esküvőt hiúsított meg. A KSH adatai alapján 34 ezer esküvőt érintett 2020 első negyedévében a koronavírus világjárvány miatt kialakult krízishelyzet. A március közepétől bevezetett korlátozások váratlanul pánikhelyzetbe sodorták a házasság előtt állókat, és a szolgáltatók szerint a bizonytalanság és félinformációk hatására az esküvők nagy részét az őszi szezonra, kisebb részét pedig jövőre ütemezték át a párok.

A koronavírus tehát az összeomlás szélére sodorta ezt az iparágat is, amit hosszú távon a párok fognak megfizetni, hiszen

A járvány alaposan feltornázta az árakat, és ez alól az esküvő, a lakodalom költségei sem jelentenek kivételt. Sok esküvőszervező cég kénytelen volt emelni, ami akár 20 százaléknyi drágulást is jelenthet

mondta korábban Sipos Réka, esküvőszervező, és kiemelte, a helyszín és az ételek drágultak leginkább a nagy kihagyás miatt. De nem szabad megfeledkezni az esküvő főszereplőjéről sem, az esküvői ruháról, mely több százezres, olykor milliós tételt is jelent a költségvetésben. Már annak, aki megvásárolja, hiszen bérelni is lehet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ugyanakkor a ruhabérlés ára is jócskán megemelkedett - tudta meg a Pénzcentrum a KSH-tól kikért statisztikából.

Ahogy a grafikonon is jól látszik 2017 januárjában átlagosan 85 090 forintba került egy menyasszonyi ruha kibérelése 72 órára, addig a múlt hónapban, azaz 2021. júniusában 117 750 forint.

Ez négy és fél év alatt 38 százalékos drágulást jelent.

Tavalyhoz képest 12 700 forinttal ugrott meg az ára, ami 12 százalékos drágulást jelent - korábban egy évben sem produkált ilyen jelentős emelkedést. Tehát a számok is bizonyítják, hogy a járvány hatására főleg az elnapolt lakodalmak miatt jócskán megemelkedtek a szolgáltatások árai.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem