11 °C Budapest
Close up of female hand using laptop on office table. Cropped shot of businesswoman working on laptop.

Sok ezer magyar jó lóra tett: itt 500-600 ezres kezdő fizu várja őket, rengeteg embert keresnek

2021. augusztus 4. 11:01

Idén a mérnökinformatikus szakra vették fel a legtöbb hallgatót Magyarországon. Ezek a diákok pedig jól bazíroztak, hiszen ha elvégzik az alapszakjukat, máris átlagosan legalább 500-600 ezer forintos kezdő fizetésre számíthatnak friss diplomásként. Ennek fényében nem meglepő, hogy az informatikával, illetve a legtöbb gazdasági, mérnöki szakkal jól jár az ember. Miközben bár betegápolásra és osztatlan tanári képzésre is sokan jelentkeztek, az alapképzés elvégzése után a kezdő fizetések itt a 300 ezer forintot sem érik el.

Még nincs két hete, hogy kihirdették a felsőoktatási felvételi ponthatárokat Magyarországon. Idén többen jelentkeztek, mint tavaly, pontosan 101 881-en, akik közül 75 748 embert fel is vettek.

A csúcsszakok pedig a következők voltak sorrendben (felvettek száma szerint):

  1. mérnökinformatikus
  2. ápolás és betegellátás
  3. gazdálkodási és menedzsment
  4. osztatlan tanári képzés
  5. programtervező informatikus
  6. általános orvos
  7. gazdaságinformatikus
  8. nemzetközi gazdálkodás
  9. gépészmérnök
  10. pszichológia alapszak

Ha megnézzük a szakokat, láthatjuk, hogy a legtöbb helyre felvett szakok nagyjából megegyeznek azokkal, ahová alapvetően a legtöbben is jelentkeztek. A sorrendiségből azonban látni, hogy sok jelentkezőt azért nem feltétlenül oda vettek föl, ahová a leginkább szeretett volna menni. Na, de mi van azokkal, akiket oda vettek fel? Vajon kereseti szempontból mennyire éri majd meg nekik az alapképzésük (!) elvégzése? Ennek járt most utána a Pénzcentrum.

Ki, mekkora keresetre számíthat?

Adminisztratív Adatbázisok Egyesítése 2020-ból statisztikailag kiolvasható, hogy a 2017/18-ban végzettek mekkora kezdőbérekért tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Fontos megjegyezni, hogy itt kifejezetten csak azt vizsgáltuk, hogy az alapszak elvégzése után milyen fizetési kilátásai vannak azoknak a friss diplomásoknak, akik számszerűleg Magyarország legnépesebb alapszakjairól kerülnek ki.

A grafikonon alapvetően minden szakhoz két érték tartozik, az egyik a frissdiplomások által megkeresett kezdő bruttó átlagbér, intézményfüggetlenül, míg a másik azt mutatjuk, hogy mennyi kezdő bért kaptak a legjobban keresett egyetemről érkezők. Ahogy a számokból látjuk, a mérnökinformatikusok, ahová amúgy is legtöbb embert vettél föl idén, valóban jó lóra tettek.

Nekik ugyanis a legmagasabb a kezdő bruttó bérük Magyarországon a 10 szak közül, egészen pontosan 521 ezer forint. Ugyanakkor a BME-ről kikerülők, ahol egyébként a legtöbben tanulják ezt a szakot, bruttó 606 forintos kezdőre készülhetnek az alapszakot végzettek. Látva számokat, informatikusnak tényleg megéri elmenni a felsőoktatásban.

Ezzel szemben, a kereseti statisztikák szerint osztatlan tanári képzésre már sokkal kevésbé. Az itt végzett diplomásuk ugyanis alig bruttó 262 ezer forintos kezdőre számíthattak, amit a legkeresettebb egyetemi oklevél is csupán bruttó 278 ezer forintra tudott feldolgozni. Ennél több mint kétszer annyit visznek haza kezdésre a mérnökinformatikusok. Ezek ráadásul néhány éves adatok, ami azt is jelenti, hogy míg az informatikusok, fejlesztők fizetése biztosan emelkedett a versenyszférában, addig a kezdő tanárok bérek biztosan nem. A negyedik legtöbb embert ugyanakkor ide vették fel, kereseti szempontból ők nem biztos, hogy túlzottan jól jártak, a kezdő fizetésekkel semmiképp.

300 000 forintos kezdő alatt vannak egyébként a az ápolás és betegellátást, valamint a pszichológia alapszakot végzettek is. Igaz, utóbb esetében nagyon kevesen állnak meg az alapszaknál, sokak célja ugyanis, hogy szakpszichológusok legyenek, ehhez pedig a 3 éves alapképzés után még legalább 3-4 évet kell tanulni, de bárhogy is, maga az alapszak nem kecsegtet túl jó fizetéssel, és mint az a Pénzcentrum korábbi interjújából kiderült, a későbbiek sem feltétlenül.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A listán viszont mindenképpen kakukktojásnak számít az általános orvosi képzés, ami a nemrégiben történt, orvosi béremeléseket értelemszerűen nem tartalmazhatja. Ám korábban, az általános orvosok kezdő bérezése bruttó 429 ezer forint volt országosan, míg az SZTE-rők kikerülőké 440 ezer.

400 ezer forint fölötti kezdőbérrel egyébként az éllovas és az általános orvos szakon kívül még további négy szak büszkélkedhetett: programtervező informatikus; gépészmérnök; gazdaságinformatikus; nemzetközi gazdálkodás. A listából tehát egyértelműen látszik, hogy csupán kereseti szempontból

bizony az informatika, mérnöki és gazdasági pályák kecsegtetik várható jóléttel a fiatalokat.

Ezzel szemben sok bölcsészszak, tanári képzés vagy akár a betegápolás területén magában a szakmában, alapszakos végzettként, pályakezdőként kevéssé lehetséges bankot robbantani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem