Ketyeg a nyugdíjbomba: rengeteg magyar inthet búcsút az ellátásának

2020. november 29. 13:02

Öregszik a társadalom: egyre kevesebb fiatalnak kell eltartania egyre több nyugdíjast, ami hosszútávon fenntarthatatlan. Pontosan emiatt értékelődik fel fokozatosan az öngondoskodás szerepe a társadalomban: hiszen ha a megszokott életszínvonalon szeretnél élni idős korodban is, azért tenni kell aktív éveidben. Hogy pontosan milyen lehetőségeid vannak, és mennyi pénzre számíthatsz, ha időben lépsz, most megmutatjuk.

Egészen pontosan 10 évvel ezelőtt, 2010 novemberében született döntés a magánnyugdíjpénztárakban lévő járulékok állami nyugdíjrendszerbe való átcsoportosításáról. A tagok dönthettek, vagy visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, vagy lemondanak az állami nyugdíjról. Legtöbben a kilépés mellett döntöttek: 2011-ben a több mint 3 millió tagból egy csapásra csak 100 ezer maradt (ez a szám pedig mostanra 54 ezer környékére csökkent). Annak idején a megmaradt négy magánnyugdíjpénztár Portfolio-nak küldött válaszai alapján 2011-ben a tb-be visszalépőknek átlagosan 67-100 ezer forintot fizettek a pénztárak.

10 éves távlatból ma már tisztán látszik, az járt a legjobban, aki a maradás mellett döntött, hiszen közülük az azóta nyugdíjba vonulók átlagosan több mint 1,4 millió forintot tehettek zsebre - mindezt úgy, hogy ha a nyugdíj előtt visszaléptek az állami nyugdíjrendszerbe, akkor még a 100 százalékos állami nyugdíjat is megkapják. A pénztárak közléséből kiderül, hogy 2011 óta összesen 1131 tag érte el a nyugdíjkorhatárt, közülük 140-en idén.

Mi a helyzet most?

Az MNB friss adatai szerint a második negyedéves felpattanás után a szeptember végével záruló három hónapban ismét visszaesett az önkéntes- és magánnyugdíjpénztárak teljesítménye. 2020-ban az év első kilenc hónapjában az önkéntes nyugdíjpénztárak kicsivel több mint 2 százalékos veszteséget szenvedtek el befektetéseiken, de egy jó utolsó negyedév még javíthat a számokon. Ám mégis, az elmúlt évek azt mutatják,

jól járt, aki magánnyugdíj-pénztári portfólióban tartotta megtakarításait, ugyanis egy-két évtől eltekintve a reálhozam mindig meghaladta az adott évi átlagos inflációt.

Öngondoskodás nem luxus

Jelenleg az látszik, hogy önmagában az állami ellátórendszer egy jó nyugdíjhoz nem lesz elég a jövőben, hiszen öregszik a társadalom, egyre kevesebb fiatal dolgozó tart el egyre több nyugdíjast. Éppen ezért fontos, hogy még aktív korban kezdj el félretenni a nyugdíjas éveidre, ezzel biztosítva a nyugodtabb éveket. A legtöbben vészhelyzetre spórolnak (70 százalék), míg kisebb-nagyobb jövőbeli kiadásra, például lakásvásárlásra vagy -felújításra 45 százalék.

Jelentősen visszaesett ugyanakkor a nyugdíjcélú öngondoskodás aránya 2019-ben: a 2015-ben mért 47 százalékkal szemben egy idén januárban publikált felmérésből az derül ki, hogy mindössze a válaszadók 22 százaléka nyilatkozott úgy, hogy idősebb korára is gyűjt. Holott a nyugdíj-előtakarékosság aranyszabálya, hogy minél korábban érdemes elkezdeni, hiszen a tőketeremtés "titkos" alapképletében a legfontosabb összetevő az idő.

Sokan azonban azt sem tudják, hogy álljanak neki, holott minél előbb elkezdenéd, annál biztosabb lábakon állnál a nyugdíjas éveidben. Hazánkban a nyugdíj előtakarékosságnak több formája is létezik: az önkéntes nyugdíjpénztár az egyik államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítási forma, a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) mellett. 

Ezek az évek során jelentős tőkét halmozhatnak fel, amely plusz jövedelmet tud majd biztosítani az állami nyugdíjon felül.

Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések a tagok rendelkezése szerint kerülnek befektetésre. A legtöbb esetben 3-5 portfólió közül lehet választani: ezek között részvénytúlsúlyos és kötvénytúlsúlyos portfóliók egyaránt szerepelnek. Akik hajlandók magasabb kockázatot vállalni, ők hosszú távon magasabb hozamot érhetnek el. Akik pedig inkább a biztonságot választják, ők általában alacsonyabb hozamra tehetnek szert az évek során. A hozam kérdése azért fontos, mert ez az egy tényező nagyon jelentős hatást gyakorol a megtakarítás várható lejárati értékére. Érdemes tudni, hogy a pénz értékét nem csak az elérhető hozamok növelik: az éves befizetésekre 20 százalékos SZJA-visszatérítés jár az államtól!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Pénzcentrum Kalkulátora abban tud a segítségedre lenni, hogy könnyebben eldöntsd, melyik nyugdíjpénztárat válaszd.

*A TKM egy feltételezett pénztártag hosszú távú megtakarításait modellezi, s az annak befizetéseiből és megtakarításaiból levont költségeket fejezi ki egyetlen értékben.

A legfontosabb mutató a nettó hozam, amely azt a nyereséget mutatja, amit a befektetők ténylegesen zsebre tehetnek. (2014-től 2019-ig tartó 6 évről általánosságban elmondható, hogy a nagyrészt részvényeket tartalmazó portfóliók átlagon felül teljesítenek, a kötvénytúlsúlyos portfóliók pedig átlagon alul.)

Jelen állás szerint tehát kiemelkedő nettó hozam érhető el Prémium Nyugdíjpénztár befektetéseivel: akár 4,51 -16,70 százalék, de előkelő helyen szerepel az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár és a Bizalom Nyugdíjpénztár által kínált befektetás is. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem