8 °C Budapest
Old woman working at home.

Nyugdíjkalkulátor 2021: ekkora összeg üti valójában az idősek markát novemberben

2021. október 26. 14:31

Nem kell már sokáig várniuk a nyugdíjasoknak a novemberi nyugdíjprémiumra, és -emelésre, illetve az emelés miatt visszamenőleg egy összegben járó kiegészítésre. Lapunk számításai szerint egy átlagos összegű nyugdíj esetén közel 100 ezer forinttal lehet majd több a novemberi összeg, mint az októberi. Azonban a novemberi nyugdíj és kiegészítések pontos összege attól függ, hogy mekkora is a nyugdíj mértéke, ami alapján az emelés összegét kiszámolják. Arról, hogy pontosan mekkora összegre számíthat novemberben, bárki megbizonyosodhat a Pénzcentrum kalkulátorával. 

Október elején jelent meg a Magyar Közlönyben a nyugdíjprémiumról és a kiegészítő nyugdíjemelésről szóló rendelet, amelynek értelmében november 1-jétől (január 1-jei visszamenőleges hatállyal) 1,2 százalékos emelés jön a nyugellátásra és nyugdíjszerű ellátásra jogosultaknak. A rendelet alapján a 2021. novemberi ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani és a január—október időszakra járó emelés összegét (valamint a tizenharmadik havi nyugdíj után járó összeget is). Azt is rögzítették, hogy idén, egyszeri alkalommal egységesen 80 ezer forint nyugdíjprémiumot fizetnek a jogosultaknak.

2021. január 1-jén az öregségi nyugdíj összege átlagosan 150 571 forint volt havonta. Mivel a nyugdíjakat növelték a 2021. évi költségvetési törvény módosítását követően évközben 0,6%-os rendkívüli kiegészítő emeléssel, így nyártól már 151 475 forint körül lehetett a havi átlagnyugdíj. A visszamenőleges egyösszegű emelés egy összegben jár: 10+egynegyed (13. havi!) hónapra összesen (10,25x1,2%) 12,3%-os emelés jár. Így az átlagos nyugdíjösszeget kapók nagyjából 18 600 forinttal kapnak többet novemberben. Ehhez jön maga az emelés, ami novembertől lesz érvényben, és a fixen 80 ezer forintos prémium is. Így a teljes összeg tehát, amit novemberben kap majd egy átlagos összegre jogosult nyugdíjas csaknem 252 ezer forint lesz.

Csakhogy nem mindenki kap átlagos nyugdíjat, így sokak számára "meglepetés", hogy pontosan mekkora összegre is számíthatnak novembertől. A Pénzcentrum kalkulátorával viszont könnyedén kiszámolható, hogy milyen összegre számíthatnak novemberben. 

Átutalás esetén november 11-én csütörtökön várható az összeg, a Posta pedig minden hónapban 12 munkanapon át viszi ki a havi rendszerességű nyugdíjakat. A nyugdíjasok minden év novemberében megkapják az ún. nyugdíjkifizetési naptárt, amelyben megtalálják a következő év minden hónapjára a konkrét kifizetési napokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kalkulátor számításaiból látható, hogy 100 ezer forintos nyugdíj esetén csaknem kétszer akkora összeg, 193 500 forint érkezik hamarosan, 200 ezer forintos nyugdíjösszeg esetén novemberben 307 ezer forint lesz a kifizetés összesen. Az pedig, akinek eddig 400 ezres nyugdíja volt, novemberben 534 ezer forintot fog kapni. Azt nem szabad elfelejteni, hogy ez az összeg csak novemberre érvényes. A decemberben már a 80 ezer forintos prémium, és a visszamenőleges egyösszegű emelés nem jár majd, hanem csak az alapnyugdíj emelkedik 1,2 százalékkal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem