6 °C Budapest

Végleg elmenekülhetnek a magyarok a bankoktól: egyre többen fizetnek így

2019. november 14. 11:01

Nagy kihívás előtt áll a bankrendszer - egyre többen pártolnák át egyéb fizetési megoldást kínáló szereplőkhöz. A bankrendszer sok tekintetben ugyanakkor ugyanolyan korszerű és sokszor kevésbé költséges szolgáltatást kínál, csak egyszerűen kevésbé vonzó, mint a külföldi szolgáltatók. A bankrendszer előtt ugyanakkor több akadály is áll, amivel az új fintech szereplőknek nem kell megküzdeniük - ilyen például a tranzakciós illeték. A bankolás jövőjéről és egyéb digitális szereplőkről volt szó a Portfolio Banking Technology konferenciáján.

Jelentős verseny van a bankrendszerben, ezért nagyon fontos, hogy egyenlő feltételek legyenek - mondta Becsei András, a Magyar Bankszövetség elnöke, az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója. A mai szabályozás ugyanis túlzottan szigorú, ennek pedig az innovátorok nem felelnek meg. Az azonos szolgáltatás azonos szabályozás Demeter Ákos (EY Magyarország) szerint is kiemelten fontos, fékezi ugyanis a beérkező szereplőket. Harmati László (ErsteBank) ezzel szemben a készpénz visszaszorítását és az adatbázisokhoz való hozzáférést nevezte meg, mint a bankszektorra legnagyobb hatással levő intézkedést.

Becsei András szerint a jövőbeli tranzakciók nagy része nem fog befolyni a költségvetésbe, mert külföldi szolgáltatón keresztül valósul meg. Becsei szerint nem lehet a globális piacon fenntartani egy magyar adót. Eltörlésre akkor kerül majd szerinte, ha az utalások nagy része már nem hazai viszonylatban történik meg. Szerinte ez csak idő kérdése. Legkésőbb akkor, amikor a Facebook a librával a piacra lép.

Hegedűs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója szerint teljes bizonyítóerejű okiratnak el kell fogadni a videós azonosítást. Puskás András, a Budapest Bank vezérigazgatója a fentieken kívül az elektronikus ügyintézést emelte ki, nem csak a bankszektor szintjén, de az ügyintézés minden fajtájában. Sziráki László, a CIB Bank Digitális Csatornák és CRM vezetője szerint van már előremozdulás az elektronikus számláknál és a fogyasztási hiteleknél, a jelzáloghiteleknél azonban várat magára az áttörés.

Igényelj személyi hitelt online! Keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A szüleik általában azt a pénzügyi megoldást választják, mint a szüleik - mondta Sziráki (CIB). Érthető, ha online elérhető termékeket keresnek - ezek pedig praktikusan elérhetőek, így szerinte a mai magyar bankrendszer is képes a fintechekhez hasonló megoldást nyújtani. A kommunikáció csatornája és nyelvezete viszont egészen más. Ami probléma, az a kommunikáció és nyelvezete. Puskás András (Budapest Bank) szerint nagy a harc a fiatalokért, és ezt a bankrendszer nem fogja feladni. Szerinte kifejezetten jó hír, hogy versenyre kényszerítik a bankrendszert - legalább annyira szexinek kell lenni, mint a fintech megoldásoknak.

Hegedűs Éva szerint az a trend, hogy globális ökoszisztéma épül - az új eszközök nyújtotta élményről nem fogunk tudni lemondani. A változások az újra nyitott ügyfeleket próbálja meg megnyerni. Kiemelte, hogy 20 éve még arról folyt a vita, hogy a contactless-es kártyát bevetessék-e, ma már a fizetések 80 százaléka ezzel történik. Szerinte a versenyt az fogja nyerni, aki az ügyfélélmény szempontjából a legjobb és legmegbízhatóbb megoldást fogják választani.

Hamrati László (Erste) is elmondta, hogy a bankoláshoz való hozzáállás megváltozása nem kérdés. Az ügyfélélmény felülértékelése minden területen látható. Elmondása szerint a fiatalok olyan szolgáltatásokat vesznek igénybe külföldi szolgáltatóktól, amiket itthon olcsóbban elérnének. Csak az ügyfélélmény miatt inkább az előbbit választják. Demeter Ákos szerint nem csak a fiatalokról kell beszélni, elmondása szerint az ügyfelek nagyon gyorsan alkalmazkodnak, ha jó megoldást látnak. És a fintech cégek bejövetele is gyors, így a kérdés elsősorban az, hogy mennyire gyorsan reagál a bankrendszer.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Becsei András szerint a készpénzhasználat a fiatal korosztályban kifejezetten erős, és a személyes tanácsadás számukra kifejezetten erős. Ha elakadnak, ők is igénylik a személyességet. Elmondása szerint a 2000-es évek elején még az volt a prognózis, hogy a bankfiókok eltűnnek, ehhez képest még mindig erről beszélünk. Nyugat-Európában pedig újranyitottak bankfiókokat. Az Egyesült Államokban koncentrálódik a piac. Becsei szerint az is egy fontos fejlemény, hogy a magyar bankszektor ki tudja szolgálni a vidék Magyarországát is.

Pénz van a bankrendszerben, digitális vívmányok jelenleg még sincsenek. Ennek több oka is van: az egyik a végrehajtás képessége, azaz kevés ember áll rendelkezése. Fontos a sebesség, a képesség és az innovációs képesség, és megvan-e az ökoszisztéma. Ebben van előrelépés Demeter Ákos (EY Magyarország) szerint. Harmati szerint a bankrendszer fejlesztési kapacitásának nagy részét elviszik a kötelező fejleszdések (PSD2, azonnali átutalás). Ötlet egyébként van, erőforrás nincs Harmati szerint.

Puskás András szerint a jövőben kevesebb nagybank lesz Magyarországon, az univerzalitás azonban enyhén káros - kell valamilyen fókuszt találni a banknak. Hegedűs Éva ezzel nem ért egyet: szerinte nem lehet matematikai képlettel eldönteni, hogy mennyi bank legyen itthon.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem