Bizonytalan helyzetben több tízezer magyar család: nem lesz, aki ellássa őket

2020. október 28. 11:09

A magyar egészségügyben számos terület küzd szakemberhiánnyal: kórházi és háziorvosi állások tartósan betöltetlenek, ápolókból folyamatos a hiány, a gyógyszerészek, és asszistensekből szintén többre lenne szükség. Nincs ez másként a védőnői körzetekben sem, csak erről ritkábban esik szó.

Csecsemőkortól egészen a gyermek 6 éves koráig, illetve az iskolavédőnői tevékenységet folytatók még tovább részt vesznek a gyermekek egészségügyi ellátásában, és a kismamák, anyukák gondozásában is. A Magyar Védőnők Egyesületének (MAVE) mottója nem véletlenül Védőnők az egészséges boldog családokért - a kisgyermeket nevelő családok egészsége ugyanis nagyban a védőnői szolgálat felelőssége is. Azonban a szakemberhiány ezen a területen megoldhatatlan problémának tűnik.

2017-ben a regisztrál üres állások száma megközelítőleg 400 volt, azonban rengeteg körzetben már hosszú évek óta helyettesítéssel oldják meg a szakemberhiányt a MAVE által korábban közölt adatok szerint. Így hivatalosan nem számít betöltetlennek - helyettesített körzet persze lehet tartós távollét, vagy szülési szabadság, GYED/GYES miatt is, viszont a betöltetlen és helyettesített körzetek száma együttesen 999 körzetet tesz ki. Az egyesület úgy tudja,

a 2010-es évek elején még 200-250 között volt az üres álláshelyek száma, amely 2016 végére 400-ra emelkedett.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a Pénzcentrum kérésére azt közölte, 2020-ban hozzávetőleg jelenleg 3292 területi védőnő és 893 iskolavédőnő tevékenykedik aktívan a védőnői ellátásban és 293 db területi védőnői körzet és 45 db iskolai védőnői szolgálat betöltetlen. A helyettesítéssel ellátott területi védőnői szolgálatok száma 448 db és 61 db iskolai védőnői szolgálatot látnak el helyettesítéssel.

Ezek szerint a betöltetlen álláshelyek száma csökkent 2017 óta, viszont a helyettesített körzetek száma nőtt. Azt pedig nem lehet tudni, hogy hány olyan védőnői körzet van, ahol a dolgozók nem helyettesítenek, hanem másodállásban dolgoznak. A helyettesítéseket a védőnők pedig egyéni megegyezés szerint, de nem egy teljes fizetésért végzik a körzetekben - így a helyettesítés a fenntartók számára (önkormányzatoknak, kórházaknak) jobban megéri.

Arra vonatkozóan, hogy jelenleg hányan dolgoznak aktívan védőnőként, "hozzávetőleges" szám áll rendelkezésre, tekintettel a helyettesített és betöltetlen szolgálatokra, hiszen lehet olyan védőnő, aki főállása mellett nem egy, hanem esetleg több szolgálaton is helyettesít, figyelembe véve a heti maximális 60 órás munkarendet

- írta magyarázatul a NEAK arra, hogy miért csak megközelítőleg tudják közölni az adatokat. Vannak tehát, akik több körzetben is ellátnak helyettesítést, több állásban vannak, illetve vállalkozóként végzik a tevékenységüket, róluk azonban nem szólnak a statisztikák. Így feltételezhető, hogy a hiány nagyobb, mint amit a betöltetlen és helyettesített körzetek adataiból ki lehet olvasni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezen pedig az új egészségügyi törvény sem fog segíteni, sokkal valószínűbb, hogy rontani fog. A szakdolgozók egy része úgy nyilatkozott, hogy el fogja hagyni a pályát - mivel az orvosokkal együtt el kell szenvedniük az új törvény hátrányait, előnyt viszont - mint a rendkívüli béremelés - nem látnak belőle. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara kampányba is kezdett, hogy megmaradjon az a kevés előny, ami ezzel a szakmával jár.

Az új törvény egyrészt arra sarkallhatja a jelenleg védőnőként dolgozókat, hogy hagyják el a pályát és megakadályozza őket másodállás vállalásában, amelyek tovább növelik a betöltetlen körzetek számát. Ezen túlmenően egyes intézkedések nem teszik vonzóvá pályaválasztás szempontjából sem a védőnői hivatást.

Egyelőre úgy tűnik, hogy az orvosokat, egészségügyi dolgozókat összefogó (szak)szervezetek nem elégedettek az új törvénnyel, amely tovább súlyosbíthatja az egészségügyi ellátórendszer jelenleg is fennálló problémáit. Természtesen a dolgozókra gyakorolt hatás a legközvetlenebb, de nem szabad elfelejteni: az ellátórendszer működésképtelensége a lakosságot is sújtani fogja. A szakemberhiány már eddig is súlyos probléma volt, azonban jelen állás szerint még kevesebb orvos, ápoló, védőnő láthatja majd az eddigi feladatokat - amelynek végső soron a gondozottak és betegek látják kárát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem