8 °C Budapest
Not successful, failed job interview, negative first impression concept, man employer listens looks at woman vacancy candidature with disbelief, applicant not fit, not match to company requirements

Lebuktak a magyar cégek: ezért titkolják, mennyi a dolgozók fizetése

2021. szeptember 24. 14:05

Ma még a Magyarországon állást hirdető cégek, vállalatok elenyésző része toboroz transzparens módon, azaz az elérhető fizetésekkel együtt, holott nagyon úgy fest, az a jövő. De mit nyer egy cég, és mit veszít, ha közli az elérhető béreket, és vajon a munkavállalónak könnyebb vagy nehezebb a helyzete egy olyan munkahelyen, ahol már ez a bevett gyakorlat?

Mondhatunk vagy gondolhatunk bármit, azt kijelenthetjük, hogy ebben a rendkívül árérzékeny országban a fizetések összege igencsak fontos, ha álláskeresésről van szó, és minden híreszteléssel ellentétben. Nem véletlen, hogy annyi hr-es panaszkodik, miszerint a dolgozók akár 10 ezer forinttal magasabb bérért is hajlandóak másik céghez szerződni. 10 ezer forintért. Persze tudjuk az okát.

Egy 2018-as nemzetközi LinkedIn-felmérésben a válaszadók túlnyomó többsége (61%) azt mondta, hogy a javadalmazás a legfontosabb része (lenne) egy munkaköri leírásnak. Ennek ellenére, vagy éppen ezért a hazai, illetve a Magyarországon tevékenykedő vállalatok a legritkább esetben toboroznak úgy, hogy a konkrét fizetésekhez is közlik már a nulladik lépésben. Ennek persze több oka is van, legerősebb érvük, hogy az alapfizetés mellé járó pótlékokat, adókedvezményeket előre nem lehet kiszámolni, de sejthető, hogy valami más is van a háttérben. A szomszédos Szlovákiában már már kötelező feltüntetni a béreket az álláshirdetésekben, de ugyanez a gyakorlat Lettországban és USA Colorado államában is.  Ám nálunk erre még feltehetően várni kell egy darabig.

Versenyképes. Az!

Addig is be kell érnünk az olyan frázisokkal, mint a „tapasztalattól függően”, (bár ez mintha kezdene kimenni a divatból), a „megegyezés szerint”, vagy éppen mind közül a legjobb: „versenyképes”. De mit is jelentenek ezek valójában? Ki tudja?

Egy hagyományos vállalati környezetben a fizetésről gyakran mélyen hallgatnak, helyette inkább macska-egér játékot űznek a jelölttel: megpróbálják kitalálni, jelenleg milyen fizetést kap, mire számít, és ez alapján lövik be, mit hajlandó fizetni a vállalat

 – magyarázta a BBC-nek Tom Harmsworth, az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Szingapúrban is működő WeMaintain ingatlan-technológiai vállalat brit ügyvezető igazgatója.

Ez azonban csak a cégeknek jó, hiszen a várható fizetés előzetes ismerete lehetővé tenné a jelöltek számára, hogy eldöntsék, az állás anyagilag megéri-e nekik.

Ennek ellenére sok munkáltató még mindig kihagyja a fizetés részleteit a hirdetésekből, gyakran attól tartva, hogy ez versenyhátrányt okozhat nekik, vagy neheztelést válthat ki a meglévő alkalmazottak körében.

Pedig világszerte egyre nagyobbra duzzad az a mozgalom, mely sürgetné, hogy a bérek átláthatósága ne csak új normává, hanem inkább törvénnyé váljon. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy azok a vállalatok, amelyek nyíltan beszélnek a bérekről, jobb és sokszínűbb tehetségeket tudnak vonzani, így a bérek átláthatósága tulajdonképpen az igazságosabb munkahely megteremtésének záloga.
12,6 százalék kommunikál nyíltan

A seattle-i székhelyű Payscale vállalat 2021-es jelentése szerint több okkal is magyarázható a gyakorlat, miszerint a globális vállalatoknak csak 12,6 százaléka tette közzé tavaly az álláshirdetésekben a különböző munkakörök bérskáláját.

A munkáltatók azért sem akarják nyilvánosságra hozni, hogy mennyit fizetnek, mert ez ellenérzéseket kelthet a szervezeti többi dolgozója körében

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- magyarázza Eddy Ng, a kanadai Queen's University Smith professzora. Gondoljunk csak arra a néhány év előtti esetre, amikor a BKV 400 ezres fizetéssel toborzott új munkatársakat, és a dolgozók, a szakszervezetek felháborodtak, és követelték, hogy az ő fizetésüket is emeljék legalább erre a szintre.

Egy tökéletes világban azonos munkáért azonos bért kapnának az emberek, de ez sajnos egyelőre még nem tud megvalósulni sehol a világon. Bizonyos munkaerőpiacokon a munkáltatóknak magasabb fizetést kell adni, hogy a legnagyobb tehetségeket megszerezzék, ami belső konfliktusokat okozhat, ha a meglévő alkalmazottak - különösen azok, akik alacsonyabb bérrel kezdtek - könnyen hozzáférhetnek ehhez az információhoz. A másik dolog pedig az, hogy ha egy cég nyilvánosságra hozza a javadalmazást, az megkönnyíti a konkurencia számára, hogy elorozza az alkalmazottakat: hogy ezt az információt felhasználhatják a legjobb jelöltekért folytatott versenyben.

Versenyelőny?

Habár egyes vállalatok továbbra is óvatosak a bérek közzétételével kapcsolatban, szakértők szerint a transzparencia felé való elmozdulás hosszú távon versenyelőnyt jelenthet. Azok a szervezetek, amelyek átláthatóbbak a fizetéseikkel kapcsolatban, megnyerhetik a legjobb jelölteket, és sokféle jelentkezőt vonzhatnak.

Az, ha nyíltan beszéltünk a fizetésekről, egyértelműen azt eredményezi, hogy több nő jelentkezik a pozíciókra

 - mondja Harmsworth. A bérek átláthatósága valójában csökkenti a nemek közötti bérszakadékot, és ez valószínűleg azért van így, mert tudjuk, hogy a nők kevésbé hajlamosak tárgyalni, és nagyobb valószínűséggel büntetik őket, ha magasabb bért kérnek.

Emellett Holt szerint, ahogy egyre több vállalat támogatja a bérek átláthatóságát, úgy kezdik megváltoztatni a piac működését. Kezdjük arra kényszeríteni a szervezeteket, hogy többet osszanak meg arról, hogyan fizetnek, és valóban csökkentsék a létező egyenlőtlenségi problémát

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem