13 °C Budapest

Véres harcot folytatnak a bankok az ügyfelekért: ennek a trükknek ne dőlj be

2019. október 18. 11:24

Minden bank igyekszik minél több ügyfelet magához láncolni, ehhez pedig készek akár jelentős kamatkedvezményt is adni az ügyfeleknek. Van bank, aki csak 1 százalék alatti kamatkedvezményt ad, ha folyószámlát nyitunk náluk, másnál ez majdnem 13 százalék. Mindez azonban nem ér fel azzal az összeggel, amit akkor nyerünk, ha jól választunk bankot. Egy-egy bank személyi hitele között ugyanis sokkal nagyobb a különbség, mint a bankon belüli kedvezményes és nem kedvezményes hitelek között.

Sokat írunk róla, hogy a bankok különféle kedvezményekkel igyekeznek a másikra licitálni, ami a személyi hiteleket illeti. Van, hogy a kezdeti költségeket engedik el, van olyan, hogy kamatkedvezményt adnak online hitelfelvételnél, de ami talán a legszemléletesebb, az az, hogy a bank jelentős kedvezményt ad azoknak a hitelfelvevőknek, akik vállalják, hogy a hitelfelvétel mellett folyószámlát is nyitnak a banknál, és a jövedelmüket oda utaltatják.

Válassz olcsó személyi hitelt a Pénzcentrum kalkulátorában!

Hogy ez miért éri meg a banknak? Nagyon egyszerű: a bank természetesen sokat nyer a személyi hiteleken is (a magasabb marzs miatt arányaiban többet, mint a lakáshiteleken), de ha valaki emellett még folyószámlát is nyit a banknál, akkor annak számlavezetési díjait is megkapja bevétel formájában. Persze ehhez számos egyéb lehetőség is társul: ha valaki folyószámlahitelt nyit, akkor annak magas, jellemzően 25 százalék körüli THM-e szintén nagy bevételt jelent a banknak, illetve későbbi hitelfelvételkor az ügyfél ismét szívesebben fordul a saját bankjához.

Egy szó mint száz, a bank két legyet üt egy csapásra,ha a személyi hitel kihelyezésével együtt új ügyfelet is nyer. Nem csoda, ha a bank jelentős kamatkedvezményt ad annak az ügyfélnek, aki folyószámlát nyit az adott pénzintézetnél. De meglepő módon nem minden bank él ezzel. A Pénzcentrum kalkulátorának segítségével most bankról-bankra megnézzük, különböző hitelösszegekre, hogy a hitelintézetek mekkora kedvezményt adnak erre.

Első esetben 500 ezer forintos hitelösszeggel számoltunk, a futamidő minden példánál 5 év. A táblázatban egyszerre mutatjuk a bankváltás nélküli és a bankváltás melletti THM-eket és törlesztőket, az utolsó oszlopban pedig a különbségeket - azaz itt derül ki, hogy ad-e a bank kamatkedvezményt akkor, ha a jövedelmet hozzájuk utaltatjuk.

Amint az látszik, a K&H és a Cetelem semmilyen kamatkedvezményt nem ad, nem úgy az MKB, aki 4 százalékpontot is elenged a THM-ből, ha a bank ügyfelévé válunk. AzErste és az Oney szintén nem ad kedvezményt, míg a Raiffeisennélez a kedvezmény jelentős mértékű, 3,5 százalékpontos. Az OTP nem enged a magas THM-ből, aBudapest Banknála magas 24,9 százalékos THM helyett 20,5 százalék lesz a THM, ha bankot váltunk - ez azonban még mindig magas. A legszemléletesebb talán a CIB esete, ahol a 21,05 százalékos THM helyett különösen alacsony, 8,17 százalékos THM-mel vehetünk fel hitelt, ha a folyószámlára utaltatjuk a jövedelmünket.

Nagyobb összegnél, egymillió forintnál mi a helyzet. Nem meglepő módon ugyanazok a bankok adnak kamatkedvezményt, akik kisebb összegnél is: a Raiffeisen, az MKB, a Budapest Bank és a CIB. Ami szembetűnő, az az, hogy a nagyobb összegnél ezek a kedvezmények némileg csökkennek, de a bankváltás nélküli THM-ek is sokkal alacsonyabbak, mint kisebb összegnél. Nézzünk meg most egy nagyobb összeget.

Érdekes módon 2 millió forintnál az eddigi 4 bank mellett immár a K&H is kinál kamatkedvezményt, igaz, meglehetősen alacsonyat, 0,57 százalékpontosat. Ami azonban igaz volt 1 millió forintnál, az hatványozottan igaz nagyobb összegnél: a kamatok magával a hitelösszeggel egyenesen arányosan is csökkennek. Hogy ezt bebizonyítsuk, nézzünk meg egy nagyobb összeget, 5 millió forintot.

Mint az látható, itt már a bankváltás nélküli legjobbnak tűnő ajánlat is 10 százalék alatti THM-mel vihető, azaz igaz, amit fent állítottunk, hogy minél nagyobb a hitelösszeg, annál kisebb a THM. Kamatkedvezményt egyébként most is a K&H, a CIB, az MKB és a Raiffeisen ad.

Találd meg a legolcsóbb hitelt a Pénzcentrum kalkulátorában!

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem