11 °C Budapest

Vallottak a bankok: az apa életkorán is elúszhat a babaváró támogatás

2019. június 18. 05:31

Döntő tényező lesz a babaváró hitelnél az igénylők életkora. A feleségnél egyértelmű, mire készülhetünk, de a férj esetében is kérdéses, hogyan járnak majd el a bankok. Megnéztük, mire számíthatunk és milyen lehetőségek maradnak, ha az életkorunk miatt bukhat az igénylés.

Nagyon sokszor írtunk már arról, hogy kihagyhatatlan lehetőség a babaváró hitel azoknak a fiataloknak, akik családot akarnak alapítani, hiszen a legfeljebb 10 millió forintos hitel már egy gyermek születésével kamatmentes marad a futamidő végéig, a másodiknál a tartozás 30 százalékát átvállalja az állam, míg a harmadik gyermeknél vissza nem térítendő támogatássá alakul a kölcsön.

A gyerek nem minden

Ahogy azonban egyre gyorsabban közeledünk a hatálybalépés napjához, amely július elseje, úgy lesz egyre nyilvánvalóbb: a bankok óvatos vizsgálat mellett nyújták majd a kölcsönt, azaz igenis lesznek szigorú feltételek, amelyek a túlzott eladósodottságtól hivatottak védeni az igénylőket. Az például már most látszik, hogy a minimum és a maximum korhatár lesz az egyik legnagyobb különbség a bankok hitelbírálatában és sok háztartásnál döntő tényező lehet, amikor hitelezőt választanak.

A hölgyek esetében a rendelet egyértelműen kimondja: legalább 18 évesnek kell lennie az igénylőnek, és még nem töltheti be a 41. életévét, uraknál viszont ilyen kitétel nincs. A pénzintézetek ugyanakkor a rendeletnél szigorúbb előírásokat is támaszthatnak az igénylőkkel szemben. A Bank360-tól származó információink szerint

van olyan pénzintézet, ahol az alsó korhatár mindkét félnél egyaránt 23 év lesz.

Talán még érdekesebb, hogy mi a helyzet a maximális korhatárral urak esetében: értesüléseink szerint például egyes hitelintézeteknél a babaváró futamidejének lejártakor legfeljebb 75 éves lehet az édesapa. Ez azt jelenti, hogy a legkedvezőbb 20 éves futamidőt választva már elutasítja a bank a kérelmünket, ha a házaspár férfi tagja már betöltötte az 55. életévét.

Ez a felállás, valljuk be, nem túl elrugaszkodott a valóságtól. Megannyi házaspár lehet, ahol a feleség alkalmas lenne még a hitel felvételére, azonban a férj kora miatt erre már nem lesz lehetőségük. Persze a bankok óvatossága is jogos: állami garancia ide vagy oda, a visszafizetés tekintetében nagy kockázat az idős kor.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mit tehet, aki már benne van a korban?

Ha mindenképpen hitelre van szükségünk, ráadásul a babaváróra, van egy mód arra, hogy megkaphassuk még akkor is, ha egy kicsit már korosabbak vagyunk:

  • Válasszunk rövidebb futamidőt: kevesen tudják, hogy nem muszáj a sokszor kiemelt 20 éves futamidővel felvenni a babaváró kölcsönt. Ha be tudjuk vállalni a magasabb törlesztőrészletet, akár rövidebb futamidő alatt is visszafizethetjük a hitelt. A Bank360 információi szerint a legrövidebb futamidő, amelyet választhatunk, 60 hónap, azaz 5 év lesz a bankoknál.
  • Marad a hagyományos személyi kölcsön: a rendelet jelenlegi értelmezése szerint a kamattámogatott időszakban a törlesztőrészlet nem lehet magasabb, mint 50 000 forint. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy a rövidebb futamidő esetén nem vehetjük fel a maximális 10 millió forintot, hiszen értelemszerűen így nagyobb lesz a törlesztőrészlet. Ha mégis nagy összegre van szükségünk, marad a hagyományos, piaci kamatozású személyi kölcsön, de készüljünk fel, hogy messze nem lesz olyan kedvező a törlesztőrészlet. Ha például 7 millió forintra lenne szükségünk, akkor kalkulációink szerint még akkor is 100 000 forint felett lesz a havi törlesztőnk, ha nettó 250 000 forint feletti jövedelmet tudunk igazolni, a bankhoz utaltatjuk a fizetésünket és vállalunk egy 7 éves futamidőt. Ráadásul azt se felejtsük el, hogy személyi kölcsönöknél is figyeli a bank az adósok korát, de szerencsére ez is áthidalható.
  • Adóstárs bevonása: a babaváró hitel egyik nagy hátránya, hogy nem vonhatunk be a házastárson túl más adóstársat a hitelszerződésbe. A hagyományos személyi kölcsönöknél ez viszont nem probléma. Az adóstárs szintén keresztülmegy a hitelbírálaton és jövedelme beszámít a JTM-számításba, ám teljes vagyonával felel a kölcsön visszafizetéséért. Az adóstárs bevonása nem csak, hogy lehetőség, de egyenesen előírja a bank, amennyiben a futamidő végére elérünk egy meghatározott kort, akárcsak a babavárónál. A hagyományos személyi kölcsönöknél is jellemzően 70-75 év ez a határ, ahonnan kötelező további személyt bevonni a hitelszerződésbe, ha kölcsönt akarunk.

Hiába tűnik kihagyhatatlannak, meg kell fontolni

Ahogy a fentiek alapján is látszik, érdemes alaposan megfontolni, hogy bátran bevállalhatjuk-e a babaváró hitelt, vagy jobban járunk, ha másik hitel után nézünk. Ha pedig maradnak a hagyományos hitelek, személyi kölcsön kalkulátor lehet a segítségünkre, hiszen nem mindegy, melyik kölcsönt választjuk, a visszafizetendő összegek között akár több százezer forintos eltérés is lehet egy nagyobb hitel felvételekor, így mindenképpen érdemes alaposnak lenni!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem