forint detail

Emelték a jegybanki alapkamatot, retteghetnek az adósok: mi lesz a hitelekkel, befektetésekkel?

2021. június 22. 14:12

Június 23-ától emelkedik a jegybanki alapkamat. A Pénzcentrum összegyűjtötte, milyen hatása lesz a kamatemelésnek a lakossági hitelekre, befektetésekre. A 30 bázispontos emelés elegendő lesz ahhoz, hogy letörjék a gyorsuló inflációt?

A Monetáris Tanács döntése értelmében június 23-ától 30 bázisponttal, 0,9 százalékosra emelkedik majd a jegybanki alapkamat.

A döntés nem meglepő, az MNB már jó ideje kommunikálja a szigorítást: Virág Barnabás, az MNB alelnöke a Portfolio Hitelezés 2021 konferenciáján például arról beszélt, hogy proaktív módon és határozott lépésekkel fognak fellépni az inflációs kockázatok ellen, biztosítva az árstabilitást. Ennek az egyik lépése lehet az alapkamat megemelése, amellyel hűteni igyekeznek a gazdaságot.

Virág Barnabás szavaiból arra lehet következtetni, hogy nem egyszeri kamatemelésre készül az MNB, hanem egy szigorítási ciklus jöhet. Matolcsy György jegybankelnök ugyanaznap a Világgazdaság konferenciáján jelentette ki, hogy júniusban alapkamat-emelés jöhet.

Elszálltak az árak

Az eddigi alacsony jegybanki alapkamat rendesen felpörgette a magyar gazdaságot: folyamatos volt a növekedés, az exportmérlegünk pedig az egekben a gyenge forint miatt. Eközben az inflációs mutatók is az MNB tűréshatásán belül voltak. Egészen mostanáig: ugyanis a jegybanki prognózisok szerint idén akár 4 százalékot is meghaladhatja az infláció, miközben 6 százalék körüli gazdasági növekedést várnak.

De mi köze ehhez a jegybanki alapkamatnak? Ugye ez az a ráta, amelyet a bankok kapnak a betéteikért a jegybanktól. Tehát ha ez nő, akkor a bankok a megszerzett pénzt is drágábban hitelezik tovább az ügyfeleiknek - és a betétek kamatai is magasabbak lesznek.

Minél alacsonyabb az alapkamat, annál olcsóbban lehet hitelhez jutni, így a lakosság is bátrabban nyúl a bankkölcsönökhöz. Ez pedig ahhoz vezet, hogy több pénz kering a magyar gazdaságban, így elkerülhetetlenül emelkednek az árak, nő az infláció. Ennek szab gátat többek között az alapkamat megemelése: nem fog úgy ömleni a pénz a magyar gazdaságba, mint a járvány előtti években, így a fogyasztás kisebb mértékben fogja pörgetni a gazdasági növekedést.

Lakossági szempontból ez szerencsés is lehet. Egy 2020-hoz hasonló év után, ahogy a lakossági vagyon növekedésén is látszik, aligha fogjuk felélni a jövedelmünket, a magasabb kamatszint mellett inkább szívesebben fektetünk majd be a jövőbe. Magas alapkamat mellett pedig jellemzően kisebb a valószínűsége a gazdaság túlhevülésének, így például az ingatlanpiac további elszállása sem várható.

Mi lesz a hitelekkel?

Sokan gondolhatnák, hogy ebből a lépésből egyből az következik, hogy a hiteleink is drágábbak lesznek, ám ez rövidebb távon nem feltétlenül igaz. Bár tény, hogy az alapkamat emelkedése hosszú távon a hitelek kamataira is hatással lesz, kis mértékű kamatemelés viszont nem gyűrűzik be azonnal a kereskedelmi bankok hiteleibe.

Főleg azért, mert a változó (3,6,12 hónapra fixált kamatú) kamatozású lakáshitelek referenciahozama a BUBOR (Budapesti Bankközi Kamatláb), a fix hiteleké pedig a BIRS (Budapesti Bankközi Kamatswap) és ÁKK mértékétől függ. Hosszútávon viszont várható, hogy a fenti referenciahozamok minden bizonnyal emelkedni fognak 2021-ben. Éppen azért, mert az MNB a kamatemelés előtt várhatóan még tesz olyan lépéseket (pl. csökkentheti a likviditást), amelyek ezekre a referenciahozamokra lesznek hatással.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Aki most vesz fel hitelt, és fixálja azt a teljes futamidőre, az kimondottan jól járhat, hiszen így történelmi összehasonlításban is alacsony kamattal juthatott hitelhez. A fixáló hitelfelvevőket a szigorítás egyáltalán nem érinti majd.

Most éri meg befektetni?

Az elmúlt évtizedben tartósan alacsonyan maradtak a fejlett országok irányadó kamatrátái és Magyarország is ehhez igazodott. Különösen az elmúlt 2-3 évben felgyorsult a jegybanki alapkamat állandó csökkenése, ezzel együtt pedig a banki kamatok, a jegybetétek kamatai is csökkentek.

Nem csoda, hogy sokan emiatt állampapírba fektették a pénzüket, amivel a jelenlegi alacsony hozamkörnyezetben kis kockázat mellett infláció feletti hozamot lehet elérni. Ezért összességében még nőtt is a lakosság megtakarítása.

Ebben persze az államkötvények mellett számos egyéb kis kockázatú hitelforma, például a babaváró hitel átmeneti megtakarítás növelő hatása is látszik. Ezek bevezetése és népszerűsítése kimondott gazdaságpolitikai célkitűzése is volt a döntéshozónak. Ha nő az alapkamat, az bizony eredményezheti azt is, hogy nőni fognak a bankbetétek kamatai, emiatt pedig nő a megtakarítása kedv.

Akkor ennyi, letörték a dráguást?

Az MNB kommunikációja szerint az inflációs cél 3 százalékos, amit már ők is legfeljebb 2022-re látnak reálisnak - már, ha még ennél is tovább emelik az alapkamatota jövőben. Különösen azért, mert a legfrissebb inflációs jelentés szerint bár az inflációs ráta májusban 5,1%-on stagnált, például az adószűrt maginfláció az áprilisi 3,1%-ról 3,4%-ra emelkedett.

Mivel a jegybank sem számít arra, hogy idén sikerül a 3 százalékos tűréshatár alá szorítani az inflációt, így vélhetően ezen a szinten próbálják stabilizálni a maginflációt. Ebből a tekintetből tehát nem számíthatunk rá, hogy sokkal olcsóbbak lesznek itthon a termékek.

Ami reményt adhat az a forint: a magyar fizetőeszköz várhatóan erősödni fog a kamatemelés hatására, így pedig minden olyan termék olcsóbb lesz, amit külföldről hoznak be az országba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem