17 °C Budapest

10 millióért vehetsz most 30 milliós lakást: az állam fizeti helyetted

2019. március 20. 05:50

Sorban jelennek meg a részletek a kormány családtámogatási programjáról. Különösen érdekes a 10 milliós kamatmentes hitel, sokan eljátszhatnak a gondolattal, hogy akár lakásvásárláshoz is felhasználják. De mennyit spórolhat ez a CSOK-kal kiegészítve akkor, ha 1, 2 vagy 3 gyereket vállalunk?

Számos kedvezményt jelentett be a kormány azoknak a pároknak, akik gyermeket vállalnak, a legjobban várt babaváró hitelnek immár a részletszabályai is ismertek. Nem csak ez áll ugyanakkor rendelkezésre a családalapítás előtt állóknak: a két- és háromgyerekeseknek érezhető támogatást tud nyújtani a CSOK is (leginkább ez még a háromgyermekesekre igaz). Hogy mennyit is jelent mindez egy lakásvásárlás előtt álló párnak, azt az alábbi példán szemléltetjük.

Olcsó lakáshitelekre vágysz? Keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A példánkban egy fiatal pár szemszögéből vizsgáljuk a helyzetet. Renáta és Tibor épp lakásvásárlás és gyerekvállalás előtt állnak, de egyelőre nem tudják, hogy hány gyereket is szeretnének. Természetesen hallottak a kormány kedvezményeiről, de csak emiatt nem fognak több gyereket vállalni - az elsődleges szempont nekik ugyanis a gyermek szeretete és a boldog családi légkör, nem pedig az ingyenmilliók. Mivel azonban mindketten a Pénzcentrum törzsolvasói, így tudnak róla, hogy rengeteget spórolhatnak így. Mindenképp új lakásban gondolkodnak - ennek a CSOK szempontjából van értelme, és városban terveznek élni.

Azt már olvasták egy korábbi elemzésben, hogy megéri most lakást vásárolni. Ki is néztek egy 30 millió forintos ingatlant, és pontosan kiszámolták, hogy mennyi pénzbe is kerülne nekik ennek a megvásárlása. Mivel fiatalok és bohémak, a megkeresett pénzüket rendre elköltik, így nem rendelkeznek megtakarítással. Emiatt úgy kalkulálnak, hogy az önrészt is hitelből fedezik.

Jó ötletnek tűnhet, hogy személyi hitelből fedezzük az önrészt, a dupla eladósodás viszont veszélyes lehet. Épp ezért a Pénzcentrum nem ajánlja a dupla eladósodás vállalását. A személyi hitel kiválóan alkalmas fogyasztási cikkek, váratlan kiadások fedezésére - ha ilyen célra van szükséged a hitelre, válaszd ki a legjobb ajánlatot kalkulátorunkban.

Ha nincs gyerek és önrész, a lakásvásárlás igazi horror

Renáta és Tibor mindenképpen szeretnének gyereket, most azonban nincs nekik. Épp ezért megnézik, hogy mennyibe fájna, ha most vásárolnának lakást. Mivel nincs megtakarításuk, az önrészt - amelyet az egyszerűség kedvéért 10 millió forintban határoznak meg - személyi hitelből fedeznék. Tudják, hogy a legjobb ajánlatokat egy helyen a Pénzcentrum kalkulátorában találják meg. Fel is keresik azt:

Már korábban is olvasták a Pénzcentrumon, hogy csak kevés bank nyújt ilyen összegű személyi hitelt, de azért találnak is négyet. A fenti ajánlatok a személyi hitelek átlagkamatához képest meglehetősen alacsonyak. Azt is tudják, hogy ezek közül a K&H ajánlata csak lakásvásárlási célra használható fel, de mivel pont ez a céljuk, ez a probléma most nem érinti őket. Persze némi keresgéléssel egyéb személyi hiteleket is találtak volna a kalkulátorban.

Pénzre van szükséged, és nem akarod, hogy a bank megmondja, mire költsd? Kattints IDE.

Nyugtázzák, hogy 84 hónapos futamidővel - ennél a legtöbb banknál nem lehet hosszabb - a törlesztő legalább 150 ezer forint lesz. Nem is kérdés, hogy a hitelükben adóstársként Tibor mellett Renáta is részt vesz (hogy ez miképp működik, épp a minap olvasták a Pénzcentrumon). Ez azonban nem elég, kell még ehhez 20 millió forintnyi lakáshitel.

Húsz évnél rövidebb futamidőt nem is tudnak bevállalni, hiszen a JTM szabályok miatt az együttes jövedelmük (ami nettó 400 ezer forint fölött van) legfeljebb 60 százalékáig terjedhet a törlesztő. 10 éves kamatperiódusú hitelben gondolkodnak, így találták meg aPénzcentrum kalkulátorában a fenti ajánlatokat. Renáta és Tibor kicsit elkeseredett, mert még a jelenlegi alacsony kamatszint mellett is legalább havi 280 ezer forint körül alakul a törlesztő.

Lássuk, mennyit spórolnak a hitelen, ha jön a gyerek

Hogy legalább egy gyereket bevállalnak, az eddig sem volt kérdés. Így már jogosultak lesznek a 10 millió forintos kamatmentes hitelre (bár a Pénzcentrum tegnapi cikkéből azt is megtudták, hogy még akkor is megéri felvenni azt, ha nem érkezik meg a gyerek, náluk ez a gyerekvállalási szándék miatt irreleváns. Meg Tiborék amúgy sem szeretnek hazárdírozni). Mivel annak törlesztője nem érheti el az 50 ezer forintot, így 20 évre vennék fel a 10 milliót. Egy gyerek esetén tehát a havi törlesztőjük 41 667 forint lenne - ilyen alacsony törlesztőt egy személyi hitellel sem lehet elérni. Mindemellett jogosultak 600 ezer forint CSOK-támogatásra is.

A fenmaradó összegre viszont nem ússzák meg a hitelfelvételt, ha be akarnak költözni az álmodott otthonba. Ez azt jelenti, hogy 19,4 millió forint hitelre lenne szükségük. Mi mást tehetnek hát, ismét felütik a Pénzcentrum kalkulátorát. Azt látják, hogy bár a kamatok kedvezőek, még így is majdnem 10 millió forintit fizetnek ki az alig 20 millió forintos hitelösszegre a 20 éves futamidő alatt. Persze megtehetik, hogy csökkentik a futamidőt, a gyerekkel járó többletkiadásokkal viszont számolni kell.

Jöhet a második gyerek - egyre jobba néz ki a helyzet

Két gyerek esetén a felvett 10 millióból már csak 7-et kell visszafizetni, azaz 3 millió forintot máris spórolt a második gyerek. Ugyanúgy jelentős tétel a 2,6 millió forintos CSOK-támogatás is (Renáta és Tibor mindenképp új lakást szeretnének, ezt nem szabad kihagyni a számításból!). Az önrészül szolgáló 10 millió havi törlesztője 29 167 forint lesz, mert számításaik szerint a megszületett első gyerek után 3 év haladékot kaptak, ezen belül pedig megérkezik a második gyerek is. Azaz a törlesztő már csak a 7 millióból kerül kiszámolásra. Ráadásul immár nekik is jár a 10 millió forintos kamattámogatott (fix 3%) lakáshitel.

Mindez azt jelenti, hogy a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátorában már csak 7,4 millió forintot kell beállítaniuk hitelösszegként, és szemmel látható módon ez már hatalmas spórolást jelent nekik. Nem csak a vissza nem térítendő támogatáson és a kamatmentes hitelen spórolnak sokat, de a CSOK-hitel és a piaci hitel kamatkülönbségén is.

A harmadik gyerekkel szinte ingyen van a lakás

Renáta és Tibor azt sem tartja kizártnak, hogy három gyereket is vállalnak. Mindenesetre megnézték azt is, hogy ez forintban mennyi spórolást jelenteni nekik a lakásvásárláskor. Enyhén szólva meglepődtek, amikor meglátták, mi jött ki.

3 gyerek esetén nem csak a kamatmentes hitel válik teljes egészében vissza nem térítendő támogatássá, de a CSOK részeként jár még egy 10 millió forintos támogatás is, így aztán 20 milliót kapnak ingyen az államtól. A maradék 10 milliót fedezni tudják a kamattámogatott CSOK-hitelből, aminek havi törlesztője 55 460 forint lesz. Azaz gyakorlatilag harmadáron jutottak egy 30 milliós ingatlanhoz, és ehhez csupán három gyereket kellett vállalni - amin amúgy is gondolkodtak.

Csak hogy ne hagyjunk kérdéseket az olvasó fejében az ifjú pár jövőjét illetően, eláruljuk, hogy Renáta és Tibor ezt látva úgy döntött, hogy két gyermeket mindenképp bevállalnak, a harmadikat pedig majd meglátják - bár látva azt, hogy a kormány intézkedéseivel a harmadik gyerek hozza tömegével az ingyenmilliókat, odaérve már aligha lesznek ennyire bizonytalanok. Persze akkor már látni fogják, hogy mennyibe kerül is a gyereknevelés, így már pontosabb képük lesz a döntés pénzügyi mérlegéről. Felvették a 10 millió forintos kamattámogatott hitelt, amit így végül nem kellett visszafizetni, és a harmadik gyerek érkezése miatt végül a CSOK-ban vállalt feltételeknek is megfeleltek.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem