13 °C Budapest
Boost immune system, coronavirus treatment. Hand with vitamin D, vitamin C and zinc pills on background of wooden table with fall leaves, face mask, sanitizer, lemons. Stay healthy

Kiderült a C-vitamin titok: ezt jobb, ha tudod a filléres, bolti kapszulákról

2021. október 23. 07:02

A negyedik hullám javában tart, és a koronavíruson túl az őszi-téli időszakban influenzát, náthát okozó vírusok is jobban terjednek. Általában minden ősszel rengetegen döntenek úgy, hogy C-vitamin készítményekkel erősítik az immunrendszerüket a kórokozókkal szemben, abban viszont sokan bizonytalanok, milyen formában érdemes szedni, és hogy érnek-e bármit az olcsó bolti pirulák, vagy csak a drága patikai szerek hatásosak. A Pénzcentrum utána járt, érdemes-e a drága tablettákra szórni a pénzt.

A C-vitamin immunvédelemben, az egészség fenntartásában betöltött szerepét ma már senki sem vitatja, és már kutatások biztosítják azt is, hogy a megfelelő C-vitamin-szint fenntartása csökkenti a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét. A legjobb természetes forrásai között szerepel a paprika, és nagy mennyiségben található a citrusfélékben, káposztafélékben, karalábéban, bogyós gyümölcsökben. Az influenzaszezonban sokan már étrend-kiegészítőkkel viszik be a szervezetükbe a vitamint, az viszont már kérdéses, tényleg szükséges-e a napi gyümölcs-zöldség fogyasztás mellett, és hogy nem adagolják-e túl. A C-vitamin felső beviteli szintje (UL) 2000 mg naponta, ez alatt van a még tolerálható mennyiség, viszont ennél nagyobb tartós bevitel már felesleges, és fokozza a vesekő kialakulási esélyét.

A felnőttek számára javasolt referencia beviteli érték az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) javaslata szerint 80 mg, míg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) ajánlásban kissé magasabb, férfiak számára 110 mg, nők számára 95 mg (szoptatás alatt több). A magyar lakosság átlagos C-vitamin-fogyasztását tekintve a nőké eléri az ajánlott mennyiséget, a férfiaké viszont nem éri el a 110 mg-ot.

Az OGYÉI adatbázisában szereplők étrend-kiegészítők között több mint 1600 pirula, tabletta, kapszula, stb. található, amely fő összetevőként C-vitamint (is) tartalmaz. A gyógyszer kategóriában ugyanakkor nem sok ilyet találunk: legfeljebb 10-15 darabot, és ezek közül is sok csak abban tér el egymástól, hogy hány milligrammot tartalmaz a hatóanyagból. (A kiszerelésben is eltérhetnek a termékek - hogy pl. 30 vagy 60 szemes egy doboz -, de ezt sem vettük külön.) Látható tehát, hogy viszonylag kevés termék minősül az összes elérhető közül gyógyszernek, legfeljebb 1 százalék. 

Az árakban viszont nagy különbségek mutatkoznak.

A 30 db-os C-MAX Liposzómás C-vitamin például 1500-2000 forint (300 mg hatóanyaggal), a Béres C-vitamin (500 mg) 30x 800-2500 forint. A Jutavit 200 mg-os C-vitamin ára 800-1000 forint, de 60 db van egy dobozban. Az 500 mg-os Cetebe 30 szemes retard kapszula 2500-3500 forint. A 40 db-os - szintén gyógyszernek minősülő - Egis Vitamin C (200 mg) ára 900-1300 forint között alakul. A 100 mg-os Eurovit C-vitamin 800-1000 forintba kerül, és 60 szemet tartalmaz.

Érthető, hogy aki C-vitamint akar venni, nehezen igazodik ki a rengetegféle kiszerelés, hatóanyagtartalom között,  ugyanakkor gyakran inkább megbízik az ember egy patikai készítményben, mint a közért kasszája mellett lógó rágótablettákban. Általában arra is szoktak hagyatkozni a vásárlók, hogy a drágább szer biztos hatásosabb, illetve a lassan felszívódó, késleltetett, retard kapszulák biztos jobbak. Pedig ez nem feltétlenül van így.

Étrend-kiegészítőt, vagy gyógyszert érdemes szedni?

Hogy megtudjuk, mindenképp érdemes-e a gyógyszernek minősülő, tehát ellenőrzött készítményeket választani, vagy egy - jellemzően olcsóbb és több helyen beszerezhető - étrend-kiegészítő is megteszi-e, ha immunerősítésről van szó, lapunk korábban a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége szakmai igazgatójának, dr. Marjai Tamásnak a véleményét kérte.

Általánosságban elmondható, hogy a gyógyszerek minőségét a hatóságok sokkal szigorúbban ellenőrzik, mint az étrend-kiegészítőkét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének jó minőségű C-vitamin étrend-kiegészítő készítmények a piacon. A gyógyszerkészítményeket mindenképpen tudjuk ajánlani, az étrend-kiegészítők közül pedig érdemes a jól ismert és megbízható gyártókat keresni

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- tájékoztatta lapunkat a szakember, és hozzátette: lehetőleg kerüljük az ismeretlen forrásból származó, gyanúsan olcsó készítményeket. Tehát nem feltétlenül az számít, hogy gyógyszernek vagy étrend-kiegészítőnek minősül-e egy-egy készítmény, hanem hogy minőségi termék legyen és megbízható gyártótól származzon.

Az is fontos a szakember szerint, hogy a C-vitamin esetében a folyamatos bevitelére azért van szükség, mert az emberi szervezet nem képes előállítani azt, ráadásul egy vízben oldódó vitaminról van szó, melyet a szervezet nem képes hosszabb időn keresztül tárolni. Tehát az egyszerre nagyobb mennyiségben bevitt C-vitamin kevésbé hasznosul, egy jelentős része egyszerűen a veséken keresztül kiürül a szervezetből. Ezért nem érdemes az ajánlott napi bevitelnél sokkal többet bevenni.

Egy kiegyensúlyozott, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrenddel ezt a mennyiséget teljes mértékben biztosítani tudjuk a szervezetünknek. Ennek további előnye, hogy a C-vitamin mellett sok más hasznos anyagot is magunkhoz veszünk, ezért ez az elsődlegesen javasolt módja a vitamin bevitelnek. Ha úgy gondoljuk, hogy ezt szeretnénk még kiegészíteni, akkor alapesetben napi 250-500 mg-nál több plusz bevitelre nincs szükség

- mondta el a szakember, aki arról is beszélt, hogy retard készítményt akkor érdemes szedni, ha a nagymértékű veszteséget szeretnénk elkerülni, a szervezetnek plusz támogatásra van szüksége. Azonban ilyenkor is elegendő naponta egyszer, reggel 500 mg aszkorbinsavat bevenni. Nátha, influenza esetén napi 500-1000 mg-ra emelhetjük az aszkorbinsav adagját, viszont fontos megjegyezni, hogy a betegség ideje alatt sem tanácsos a napi C-vitamin kiegészítés szintjét 2000 mg fölé emelni.

A nagyobb dózisok bevitelével nem nyerünk több egészséget, csak a pénztárcánkat terheljük meg vele

- mondta el Marjai Tamás. Tehát nem kell tartani az olcsóbb, étrend-kiegészítőnek és nem gyógyszernek minősülő szerektől sem. Azzal pedig, hogy napi 1000 mg-os adagokat szed valaki, amikor nem is beteg, egyáltalán nem használ a szevezetének, sem pedig a pénztárcájának.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem